Vlog: Wow! Luchtkwaliteit in huis 5x vervuilder dan buitenlucht

Wist je dat mensen gemiddeld zo’n 90% van onze tijd binnenshuis spenderen?! Je kunt je voorstellen dat dit de luchtkwaliteit binnenshuis niet ten goede komt… De moeite waard dus om een air purifier te testen! TechGirl Emilie heeft een maand lang gebruik gemaakt van de Dyson Pure Cool Cryptomic. Is het de moeite waard?

Zelfs met twee linkerhanden

De grote doos kwam binnen. Na uitpakken en in elkaar zetten bleek het apparaat minder intimiderend. Ondanks de grootte nam het product niet veel plek in beslag.

Ben ik fan van producten in elkaar zetten? Nee! Gelukkig heeft Dyson het makkelijk weten te maken. Een noob met twee linkerhanden heeft het klusje zo geklaard. Ook de bijbehorende Dyson Link app was in een handomdraai geïnstalleerd, klaar om mij de luchtkwaliteit in huis te tonen en te verbeteren.

De Cryptomic kreeg een plek in de woonkamer. Dit omdat het de grootste ruimte van het huis is én omdat de keuken dichtbij zit. Daarna kon ik via de Dyson Link app direct een dagelijks programma instellen zodat ik geen omkijken meer had naar het apparaat. De app begon data te verzamelen en zo leerde ik gaandeweg meer over de luchtkwaliteit in mijn huis.

Welke schadelijke stoffen pakt het apparaat aan?

 • PM2,5 & PM10

Fijnstof is overal om ons heen te vinden. Het zijn microscopisch kleine deeltjes. Voorbeelden zijn huisstofmijt, pollen en uitlaatgassen.

 • VOC

Oftewel: Volatile organic compounds . Vluchtige organische stoffen komen vrij bij verdamping van aardolieproducten, organische stoffen en bij onvolledige verbranding. Denk hierbij aan lijmen, nagellakremover, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ook formaldehyde valt hieronder. Dit zit in bouwmaterialen en bijvoorbeeld meubelen.

 • NO2

Stikstofoxiden komen vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Woon je dichtbij een autoweg? Dan komen uitlaatgassen je huis binnen. In huis is verwarmen en koken op aardgas de boosdoener. 

Wat belooft de Dyson Pure Cool Cryptomic?

 • Detecteert automatisch deeltjes en gassen en rapporteert daarover in real-time
 • Filtert PM10, N02 (Stikstof) en VOC uit de lucht
 • Koelt de lucht
 • Vernietigt formaldehyde op een moleculair niveau
 • Verspreidt gezuiverde lucht door de hele kamer

Hoe werkt het product?

Het filter bestaat uit drie delen. Het eerste filter vangt meer dan 99% van de particles op. Filter twee verwijdert geuren en fumes. Het derde filter, het cryptomic filter pakt de formaldehyde en vernietigt het. De gereinigde lucht wordt door de kamer verspreid. Het apparaat kan in een andere hoek gezet worden zodat er bijvoorbeeld meer schone lucht omhoog verspreid wordt.

Help! Mijn Dyson app springt op rood.

De eerste weken werd er veel op de app gekeken. Nadat het duidelijk was dat het scherm op oranje of rood zou springen bij bijvoorbeeld koken of het branden van wierrook werd de behoefte om de luchtkwaliteit te checken minder.

MobileMobile

Doordat het apparaat meerdere uren op een dag aanstond, werd de luchtkwaliteit gaandeweg stabieler en beter. De koele lucht was niet nodig om te gebruiken, wél werkt deze functie prima. Op de hoogste stand produceert de Dyson Pure Cool Cryptomic toch aardig wat geluid. Verwacht dus geen muisstille ervaring.      

Ik ben erachter gekomen dat de luchtvochtigheid in mijn huis niet optimaal is. Dit kan verklaren waarom ik vaak een droge huid heb en mijn ogen geïrriteerd zijn.

Het product leek mij in eerste instantie een kostbare nice to have. Na het bijwonen van de online Masterclass van Dyson is mijn mening veranderd. Meerdere deelnemers gaven aan wel degelijk verschil te merken. Vooral huisgenoten met allergieën ervaarden minder klachten. Daarnaast spenderen wij tegenwoordig zo veel tijd binnen dat het mij logisch lijkt om eens kritisch naar de luchtkwaliteit in huis te kijken.

Geen budget voor een air purifier?

De volgende tips kunnen je een beetje uit de brand helpen:

 • Steek geen kaarsen aan, vooral geen geurkaarsen
 • Houd je huis schoon (lees hier de blog van Anke over stofzuigers)
 • Ventileer (extra tijdens het koken)
 • Denk ook eens tweemaal na over dat bosje bloemen in huis als je last hebt van pollen
Dyson luchtreiniger
gemakkelijk te assembleren, gemakkelijk te bedienen, filter gaat gemiddeld een jaar mee, informatieve app, mooi design
Produceert meer geluid dan verwacht op de hoogste stand, duur product, draad is wat kort
7.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.