Dyson Airstrait

Review: Dyson Airstrait, deze steiltang kun je wél op nat haar gebruiken

Je haar steil maken is altijd veel gedoe. Je wil het op schoon haar doen, maar dan is het vaak te nat. En iedereen die wel eens een steiltang op nat haar heeft gezet weet: bad news. TechGirl LauraJenny probeerde de Dyson Airstrait uit: een soort föhn die je haar steil kan maken. Echt? In dit artikel lees je of dat echt lukt.

Ik heb Dyson hoog zitten als het om stofzuigers en luchtreinigers gaat, maar niet als het om apparaten voor je haar gaat. Dan heb ik een wat lastige relatie met het merk. Ik ben enthousiast over hun steiltang Corrale, maar die Airwrap heeft op mijn haar echt geen enkele zin. Nu schijnt daar wel een grotere variant van te zijn, dus misschien heb ik daar met mijn lange lokken meer geluk mee, maar ik ben als het om haar gaat dus toch iets minder die Dyson Dream aan het leven dan veel andere mensen. 

Dyson Airstrait doos

Dyson Airstrait

Toen ik hoorde over de Airstrait, dacht ik: dit zou wel eens een succes kunnen zijn. Dyson is immers een bedrijf dat veel kan met zuigkracht en blaaskracht en dat bewijst het ook met dit apparaat. De Airstrait is het best te omschrijven als een combi tussen een steiltang en een föhn: hij waait je haar met warme lucht droog én steil. Je zet je haar daarbij wel tussen twee platen, maar die zijn op zichzelf niet gloeiend heet zoals bij een steiltang. Dat is precies de reden waarom je dit apparaat wél kunt gebruiken op zeiknat haar. Geweldig, want als er iemand niet bekend staat om haar geduld, dan ben ik het.

Ik heb soms zelfs moeite om de Dyson Airstrait goed te gebruiken. Ik heb namelijk veel haar, dat niet per se snel droogt, en het is ook nog eens relatief lang. De langste plukken stoppen ergens tussen mijn behasluiting en de bilpartij. Ik ben dus best een uitdaging voor de Aistrait, maar ook voor mijn eigen armen. Ik kan het apparaat dan ook het beste gebruiken op handdoekdroog haar in plaats van volledig doorweekt haar anders duurt het te lang. Maar eigenlijk is ‘lang’ overdreven hoor: in een kwartier tot twintig minuten ben je helemaal droog en steil.

Toch is het grote voordeel van de Airstrait vergeleken met een gewone steiltang niet eens zozeer dat het ook op nat haar kan. Het zit ‘m juist in het volume dat je behoudt! Er zijn mensen die dol zijn op dat hele sluike, platte gestijlde haar. Toch willen veel mensen juist wel wat volume houden. En dat is waar de Airstrait goed in is. Het is wat natuurlijker.

Steil, maar natuurlijk haar

Daarnaast belooft Dyson dat je haar ook minder beschadigt, omdat de temperatuur niet boven de 140 graden komt. Hoger zou schadelijker zijn. Dyson belooft dat de temperatuur constant wordt gecheckt door de Airstrait. Zet je het apparaat aan, dan reinigt hij zichzelf eerst even door te blazen, en daarna kun je het op je haar zetten. Je merkt dat wanneer je het apparaat op je haar zet, het blaasgeluid harder wordt, omdat hij dan zijn werk doet. Ik ben geen fan van de herrie die het apparaat maakt. Op zich is het niet verschrikkelijk luid, maar het is wel iets waarvan ik denk: daar kan Dyson nog wel wat winst behalen. 

Gekke stekker

Een bijzonder detail is de stekker: het is een Portable Residual Current Device en Dyson heeft die gemaakt om het apparaat veilig te kunnen gebruiken. Je denkt misschien: wat is dit voor unit? Dat zit zo: de föhn heeft met 1600 Watt geen enorm hoog verbruik voor een föhn-achtig apparaat. Het is juist die adapter die ervoor zorgt dat de Airstrait zelf lekker licht en veilig kan blijven. Het is even uitvinden hoe het werkt met de knopjes erop, maar aan de zijkant zit een sticker die het uitlegt.

Airstrait accu

Helemaal anders

Dyson heeft met de Airstrait echt een mooi apparaat gemaakt die het even helemaal anders aanpakt dan we eerder hebben gezien in de wereld van haar. Mijn haar voelde gezonder aan, had een soort natuurlijke steilheid en het apparaat is makkelijk in gebruik. Je kunt je haar zelfs nog even een shotje kou geven om de haarschubben goed te sluiten, iets wat Dyson aanraadt bij het gebruik van het apparaat. Ik vond mijn haar ook vrij lang steil bleef, zonder dat er volume uit mijn haar ging. 

Let wel: doe het langzaam. Waar je met een steiltang gewend bent om het wat sneller te doen, heeft dit apparaat -en je haar- er juist baat bij wat rustiger aan te doen. In sommige gevallen is één keer per pluk voldoende.

Er zitten op het apparaat ook diffusers die ervoor moeten zorgen dat je niet steeds warme wind in je nek krijgt. Je ziet het aan mijn ietwat rode gezicht en het feit dat ik geen make-up op heb. Je wordt alsnog erg warm van dat Airstraiten. Omdat er toch redelijk wat warme lucht ontsnapt doe ik het direct na het douchen voordat ik me aankleed en make-up opdoe.

De Dyson Airstrait is een prachtig apparaat, maar het is wel een Dyson. Je weet dus dat er wel een prijskaartje aanhangt en dat geldt voor dit apparaat zeker: je bent 499 euro lichter. Toch moet ik zeggen dat ik het apparaat heel erg regelmatig gebruik en mijn haar er echt een stuk beter uitziet. Mensen vragen me zelfs of ik naar de kapper ben geweest. Het is het voor mij wel waard, maar ik kan me voorstellen dat als je heel vaak ook heel andere stijlen in je haar wil doen, een gewone föhn misschien een betere optie is (of eentje van Dyson, als je toch voor dit merk wil kiezen). Wetende wat ik nu weet en hoe de Airstrait met mijn haar is, zou ik er wel voor sparen, maar houd er dus rekening mee dat 499 euro wel een fiks bedrag is.

Conclusie

Als ik op dit moment een haarproduct van Dyson zou kopen, dan zou dat waarschijnlijk de Airstrait zijn: het is een veel vriendelijker apparaat dan die knijpende steiltang en hij ligt lekker in de hand. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat resultaat: natuurlijk, steil haar waarmee je goed voor de dag komt. 

Airstrait blosjes

Lees ook:

Dyson Airstrait
Pluspunten
Natuurlijk, steil haar
Werkt vrij snel
Werkt op nat haar
Minder positief
Mag wel iets stiller
Flinke accu
8.3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.