Vlog cyber security: wat zijn cyber risks voor jou?

Migiel de Wit-Beets is partner bij Cyber Risk Services van Grant Thornton. Hij weet alles van het beveiligen van bedrijven, netwerken en personen, zodat je de risico’s kunt verlagen en de juiste maatregelen kunt treffen. Maar wat is cyber security? En wat zijn de cyber risks voor jou? Migiel en zijn team worden door bedrijven ingehuurd om te controleren hoe het gesteld is met de security. Hoe snel kunnen Migiel en zijn team de wachtwoorden van medewerkers achterhalen en in systemen komen en hoe helpen ze wanneer iemand gehackt is? TechGirl Stephanie sprak Migiel en maakte een vlog over cyber security!

Wat is cyber security?

Wie cyber security wil opzoeken in het woordenboek is nog wel even bezig. Het woord staat er namelijk nog niet in! Logisch, want het is een Engels woord, maar toch hebben we het er vrij veel over en er is zelfs een cyber security-woordenboek: een boek waarin alle termen worden uitgelegd die met cyber security te maken hebben.

Want wat houdt cyber security nou precies in? Het staat voor de beveiliging van het internet door allerlei maatregelen te treffen om digitale criminaliteit te voorkomen. Dit zijn maatregelen zoals het beschermen van computers en computerprogramma’s. Ook het beschermen van wifi-netwerken is een hele belangrijke maatregel.

Wat kan ik doen om mijzelf te beschermen tegen cybercriminaliteit?

Denk aan het optimaal beschermen van devices zoals laptops en mobiele telefoons. Bijvoorbeeld door je telefoon en tablet goed af te schermen. Sla niet overal wachtwoorden op en stel ook de twee-staps-verificatie in.

Daarnaast is het verstandig om je eens te verdiepen in de risico’s. Creëer een beetje veiligheidsbewustzijn.
Waarom is het nou belangrijk om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken of het automatisch gegenereerde wachtwoord van het softwareprogramma waar jij mee werkt? Verdiep je hier eens in.

Ander punt is dat je eens goed kijkt naar zowel het interne netwerk als je wifi-netwerk. Mag iedereen jouw wifi-wachtwoord? En geef je iedereen toegang tot jouw apparaten? Denk ook eens na over hoe goed jij verder je apparaten beschermt. Sluit jij wel eens je internetpagina’s? Klik jij op phishing mails? En denk ook even goed na over het uitvoeren van updates. Doe deze altijd!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.