Gehackte noteboek

Hoe herken je phishing e-mails het best?

Ben jij nu ook thuis aan het werken? Dan moet je extra opletten voor phishing! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat cybercriminelen nu extra hard hun best doen om allerlei data te bemachtigen. Zeker nu je thuis zit, kun je niet ‘even’ aan een collega vragen of deze mail wel écht van het hoofdkantoor komt. Daarom geven we je tips om élke phishing mail te herkennen! 

Waarom kunnen phishing e-mails zoveel problemen veroorzaken? 

Door per ongeluk op een link of een bestand in een phishing e-mail te klikken, kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot allerlei vertrouwelijke data en soms zelfs je hele laptop overnemen. Natuurlijk zijn er nog veel phishing e-mails die je direct als fake herkent, zoals van die Nigeriaanse prins die je wil ontmoeten, maar er zijn ook mails die uitermate goed lijken op de mails die je bijvoorbeeld van je werk, van de Belastingdienst of van je bank krijgt. Veel jongeren denken dat ze altijd alle phishingmails herkennen, maar de echt goede mails, kunnen ook jou of jouw bedrijf in de problemen brengen. Daarom is het belangrijk dat je altijd dubbel checkt als je twijfelt! 

Waar moet je op letten bij phishing? 

Krijg je een e-mail waarvan je onderbuikgevoel zegt dat er iets niet klopt? Of krijg je ineens een verzoek om geld over te schrijven of stuurt iemand je random een link? Dan moeten er eigenlijk al alarmbellen afgaan. Check altijd deze dingen:

1. Het e-mailadres

De naam van de afzender van de e-mail kan dan wel kloppen, maar klopt het e-mailadres wel? Zo kan de domeinnaam anders zijn of kan een letter vervangen zijn door een cijfer. Een grote O en een 0 lijken bijvoorbeeld op elkaar! 

2. De manier van e-mailen

Krijg je een e-mail van iemand waarmee je vaker mailt, maar gebruikt de afzender ineens ‘Beste’ i.p.v. ‘Hi (naam)’? Misschien klopt er dan iets niet. Ook vreemde zinsbouw kan een phishing e-mail verraden. 

3. Wat er wordt gevraagd

Krijg je ineens de vraag van een collega om een groot bedrag over te maken? Check dit dan zeker! Ook e-mails die je vragen om gegevens aan te vullen of te controleren zijn geliefd bij cybercriminelen. Onthoud goed dat de belastingdienst, je bank en andere overheidsinstellingen nooit zo persoonsgegevens opvragen. De meeste van deze instanties sturen daarom ook geen links meer. Je echte bank kan bijvoorbeeld wel mailen dat je een bericht hebt, maar zonder link moet je dan via de correcte website inloggen. 

4. Focus op spoed

Wat cybercriminelen ook vaak doen, is in een e-mail duidelijk maken hoeveel spoed iets heeft. Krijg je ineens een dringend verzoek? Wees dan op je hoede. 

Het is dus een aanrader om jezelf wat te trainen om bij e-mails altijd op bovenstaande punten te checken. Twijfel je een beetje? Klik dan zeker niet op de link in het document of download geen bestanden. Ook is het aan te raden om geregeld je IT omgeving te laten checken of om in zee te gaan met een bedrijf dat de IT van je bedrijf continu monitort. Zo’n bedrijf kan IT advies geven en zo worden problemen voorkomen. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Henr.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.