angst overwinnen

Vijf redenen waarom jij je angsten moet overwinnen!

Ben jij een tech geek? Dan weet je vast wat ik bedoel: de eerste keer dat je de terminal opent zonder ook maar één code te hebben geschreven, is overweldigend. Het gevoel dat het je kan geven is toch eigenlijk té gek voor woorden. Al helemaal omdat dat zwarte lege scherm je niets kan vertellen. Wat je ermee kan doen en wat je ermee wil bereiken zal je helemaal zelf moeten leren. Daarom wijd ik dit artikel aan het overwinnen van je angsten. Motiveer jezelf om je angsten te overwinnen in 2022 en de TechGirl te zijn die je wilt zijn!

Wat heb je te verliezen?

Dit jaar besloot ik dan eindelijk een cursus web development te doen. Dit stond eigenlijk al een paar jaar op mijn to-do lijst. Een paar jaar, inderdaad! Kan toch niet?! Nu dat corona ervoor zorgt dat we regelmatig uit onze normale routines worden gehaald, leek het me het juiste moment om gewoon te gaan doen wat ik altijd had willen doen. Want, wat heb je te verliezen? Precies, niets! Ja, tijd misschien. Maar sinds corona lijken de maanden voorbij te vliegen. Dus ik dacht, nu is hét moment. Inmiddels mag ik mezelf een webdeveloper noemen en voelt de zwarte (inmiddels gekleurde) terminal vertrouwd. Je laten leiden door je angsten geeft je het gevoel dat je te veel te verliezen hebt. En misschien is dat ook wel zo. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Volg je hart, dan kan er niets misgaan.

Overtref jezelf

Bereid jezelf voor, want het wordt een pittige rit! But, it will all be worth it! Grote doelen hebben vergt planning en voorbereiding. En voor je het weet heb je een deel van je angsten overwonnen en jezelf overtroffen. Voordat ik begon met mijn techjourney, had ik de nodige onderzoeken gedaan. Door bijvoorbeeld mijn vragen op te schrijven en deze te beantwoorden. Wat wordt er van mij verwacht, en voor welke uitdagingen kom ik te staan? Na het ene blogartikel na het andere te hebben gelezen, besloot ik me, via het platform Udemy, op te geven voor een crashcourse front-end development. Bij Udemy kan je diverse (soms gratis) cursussen volgen. Zo heb je verschillende platforms waar je diverse cursussen kan volgen. Binnen no time had ik drie programmeertalen geleerd en kon ik websites bouwen. Zoek manieren om laagdrempelig kennis te maken met jouw doelen en overtref jezelf!

Omring jezelf met likeminded people

Met de juiste mensen om je heen, blijf je gemotiveerd. Start je met een opleiding, cursus of workshop, dan kom je vaak in een community terecht. Nieuwe gezichten, met dezelfde doelen en dezelfde angsten. Ik besefte al gauw dat ik niet de enige was die, bij de start van mijn cursus, faalangst had. En het gevoel had dat ik hier niet thuis hoorde. Yup, het welbekende ‘imposter syndrom’. Voor wie niet bekend met deze term is…het oplichterssydroom is het gevoel dat je krijgt dat je twijfelt aan je eigen kunnen. Deze twijfels zijn zo heftig dat je je een oplichter of bedrieger voelt. Natuurlijk is dat gevoel harstikke onterecht, maar het is een bekend fenomeen bij perfectionisten. Oeps, ik zei het. Maar door mezelf met gelijkgezinden te omringen, weet ik dat het helemaal niet zo gek is om angsten te hebben en dat het zelfs heel goed is om je angsten met je peers te delen.

Doorbreek oude gewoontes

Want zo leer je jezelf weer nieuwe aan. Door steeds hetzelfde te doen, verandert er niets. Doorbreek oude gewoontes, overwin je angsten en probeer nieuwe dingen. Zorg ervoor dat het jaar 2022, ondanks corona, een geweldige wordt! Nu zeg ik het vrij makkelijk, want sommige gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te doorbreken. Onlangs ben ik begonnen met het leren van een nieuwe programmeertaal: 100 days of Python, waarbij je elke dag een uurtje programmeert. Helaas ben ik nog niet zo snel waardoor ik veel langer dan een uur bezig ben. Elke dag coderen naast werken – en een tiener in huis – wordt dan steeds moeilijker. Dat kan enorm demotiveren! Maar zo maakte ik onlangs een zombie mini-spel, wat mij weer enorm motiveerde om weer door te gaan. Opgeven is wat ik gewend was. Maar een uur, anderhalf uur of soms drie uur in de avond (huilpoppetje) per dag (heus niet elke dag hoor), zorgt er wel voor dat ik door blijf gaan.

MobileMobile

Het wordt tijd dat we onze angsten overwinnen en van 2022 een creatief jaar maken. No matter what it is! Succes!  

Dit artikel is geschreven door Quanita Emanuel.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.