Van Affenpinscher tot Zwitser: Watson herkent de hond

IBM stelt Watson beschikbaar aan iedereen die daarin maar interesse heeft. Zo wordt de supercomputer regelmatig gebruikt voor Visual Recognition. Daarbij laden mensen enorme databases vol foto’s in, om de computer te leren bepaalde objecten te onderscheiden. Maar: wat heb je er eigenlijk aan als een computer weet dat er geen teckel op de foto staat, maar een Dobermann?

De eerste reden waarom het goed is om computers het verschil te leren tussen verschillende dieren, planten of andere objecten, wordt bijvoorbeeld duidelijk wanneer je het hebt over zelfrijdende auto’s. Als een auto langs een verkeersbord rijdt, dan is het essentieel dat deze het bord kan ‘lezen’ uit diverse hoeken. Je moet een computer daarom veel beelden voeden van eenzelfde bord, zodat hij niet per ongeluk het ene bord voor het andere aan zal zien.

Het retourneringsproces makkelijker maken

Maar die herkenbaarheid van objecten kan ook heel handig zijn in het bedrijfsleven. Als je iets terugbrengt naar een webwinkel, dan moet nu iemand je pakje openen, checken om welke artikelnummers het gaat, of die kloppen met wat je hebt opgegeven enzovoorts. Als een computer meteen kan herkennen welk item je terugstuurt, omdat hij die specifieke vaas al vijftig keer op een foto heeft gezien, dan kan de medewerker zich weer op het uitpakken van de volgende doos concentreren.

Denk ook bijvoorbeeld aan webwinkels. Stel je voor dat je ergens bent en iets ziet wat je graag wilt kopen, maar wat niet te koop is. Je kunt dan iets gaan omschrijven op het internet en hopen dat je het terugvindt, maar die kans is klein. Maak je een foto en weet een supercomputer je te vertellen wat het is (en waar het te koop is), dan kun je hopelijk alsnog aanschaffen wat je graag wilde hebben.

Visual Recognition

IBM’s Watson helpt daarbij. Visual Recognition wordt gebruikt om snel foto’s te beoordelen. Dat doet het bijvoorbeeld bij een autoschadebedrijf. Een klant stuurt een foto op en die wordt door Watson beoordeeld. Omdat Watson al heel veel foto’s heeft gezien van bepaalde schades bij auto’s, kan er makkelijk een offerte worden gemaakt van wat het ongeveer moet gaan kosten om het te repareren.

Dat kan Watson ook met honden. Tanmay Bakshi, een 15-jarige IBM-adviseur, heeft een video gemaakt over hoe Watson met hondenfoto’s omgaat: hoe kan een computer van een foto herkennen wat voor hond het is? Het verschil tussen een wit met zwart gestippelde Dalmatiër is makkelijk te zien als je hem naast een goudblonde Labrador zet. Maar, zelfs als je die Labrador naast een goudblonde Golden Retriever zet, dan zal Watson het verschil waarnemen. Check in het filmpje in de header hoe dat werkt.

Levensreddende tech?

Kortom, er zijn een heleboel toepassingen te bedenken voor hoe computers kunnen helpen door simpelweg een enorme bulk aan foto’s voorgeschoteld te krijgen. Natuurlijk moet hij daarbij ook leren wat een bepaalde foto betekent. Er zijn bijna in alle aspecten van het leven wel mogelijkheden te bedenken waarbij dit enorm goed zou kunnen helpen. En het kan zelfs levensreddend zijn, denk bijvoorbeeld aan het insturen van foto’s van moedervlekken die al dan niet gevaarlijk kunnen zijn. Goed bezig, Watson!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.