smart kleding
smart kleding oftewel e-textiles

Upcoming trend: Smart kleding?

Het bezitten van een smartphone is vandaag de dag heel normaal. Het dragen van een smartwatch of smart bracelet wordt ook steeds gewoner. Sommigen onder ons hebben vast en zeker een smart tv in de woonkamer staan (of hangen). En ja sommigen hebben een smart thermostaat in huis. Maar wie o wie, heeft er ook smart kleding in de kast hangen? Nog niet zo heel veel mensen schat ik zo in. Toch lijkt er een trend gaande. De zogenaamde e-textiles are taking over. Hier de tekenen!

Smart touching
Je beseft het misschien niet, maar wellicht bezit je al wel een smart kledingitem. Je kent ze namelijk vast wel de handschoenen waarmee je ook je touchscreen van je tablet of smartphone kan bedienen. Ze zijn inmiddels vrijwel overal te koop zelfs bij de Primark. Deze handschoenen, gemaakt om je tech-leven wat gemakkelijker te maken, zijn misschien wel de eerste stap naar je smart kledinggarderobe.

Let there be light!
Een legio mogelijkheden zijn er te bedenken voor het gebruik van tech in je kleding. Maar vooral het gebruik van led verlichting lijkt zijn opkomst te maken. Er is steeds meer kleding te koop met led verlichting zodat jij tijdens het joggen of op je fiets beter zichtbaar bent. Maar ook in fashion wordt steeds meer gebruik gemaakt van led verlichting. Er zijn ontzettend veel prachtige jurken en grappige t-shirts met led verlichting beschikbaar. Wellicht nog niet voor alledaags gebruik. Maar misschien een idee om op te vallen tijdens een feestje of een speciale gelegenheid? Ik zie mijzelf in ieder geval wel in een feeërieke trouwjurk met subtiele led verlichting naar het altaar lopen. 

Be smart be healthy
Je gezondheid gaat boven alles. En smart kleding kan je helpen om gezond te blijven. De gym kledinglijn van Athos helpt je bijvoorbeeld bij je dagelijkse work-out. De kleding is uitgerust van sensors die de spieractiviteit meten en dus precies weten hoe hard en hoe goed jouw lichaam werkt. Deze informatie wordt verzameld in een ‘core’ die vastzit aan je kleding en alle informatie doorstuurt naar je smartphone. De technologie gebruikt door Athos wordt al tientallen jaren gebruikt door doctoren, maar is door Athos nu dus ook beschikbaar voor de gemiddelde consument.

Charge it up!
Geen stopcontact in de buurt, no problemo. Op Techgirl zag je al eerder een tas oplader voorbij komen. Maar stel je voor dat je, je tech met je kleding oplaadt? En waarmee is deze kleding dan opgeladen? Met zonne-energie natuurlijk! De wearable solar lijn van Pauline van Dongen (Jawel, made in Holland) is een goed voorbeeld van tech geïntegreerd in je kleding. Echte smart kleding dus. Zoals ik al zei, de mogelijkheden zijn eindeloos en ook steeds meer beschikbaar voor de gemiddelde consument.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.