Top 5 Tech die helpt bij natuurrampen

In Nederland hebben we er eigenlijk weinig last van gehad in de geschiedenis, op enkele grote worstelingen met water na. Bosbranden hebben we meestal snel onder controle. Aardbevingen zijn er wel, voornamelijk die door de gaswinning, maar die zijn tot nu toe vooral heel vervelend geweest en (nog) niet levensbedreigend. Woon je echter in de eilanden rondom de Amerika’s, dan is dat een heel ander verhaal. Gelukkig kan tech helpen in zowel signaleren als nazorg. Dit zijn de vijf top-tech als het gaat om natuurrampen.

Na Katrina (2005) zijn grote techbedrijven meer gaan nadenken over hoe zulke enorme rampen enigszins in banen kunnen worden geleid. Het is niet mogelijk om de orkaan een andere kant op te sturen, maar mensen kunnen wel beter worden ingelicht van tevoren, zodat de nodige voorbereidingen kunnen worden getroffen. Er wordt bij die analyses gebruikgemaakt van nieuwe en historische informatie om zo tot een voorspelling te komen van de toekomst en de trends. Denk bijvoorbeeld ook aan het weerbericht. Daar zie je altijd precies waar het oog van de storm zal zijn: het is allemaal machine learning dat dat mogelijk maakt. IBM is één van die bedrijven: het heeft recentelijk aangegeven 30 miljoen dollar uit te trekken om tech te ontwikkelen die kan ondersteunen in natuurrampen.

SMS’jes om mensen op de hoogte te brengen

Laatst was er een brand bij mij om de hoek. Dat wist ik niet, want ik zag nog niets en ik rook ook niets. Wel had ik een SMS’je op mijn telefoon met het verzoek ramen en deuren gesloten te houden. Het is door SMS’jes heel goed mogelijk om mensen in een keer van essentiële informatie te voorzien. Nu is dat in Nederland vaak pas achteraf, maar dat kan ook in combinatie met het bovenstaande worden gebruikt. Als er uit de analyse blijkt dat er een overstroming komt, dan kun je mensen alvast een SMS’je sturen met instructies.

Drones voor informatie, voedsel en netwerkverbinding

Drones hebben op meerdere manieren een geweldige rol in natuurrampen. Verizon test nu bijvoorbeeld drones van 90 kilo die snel in de lucht kunnen worden gehangen om te zorgen dat er een mobiel netwerk is voor de hulpdiensten en de mensen in het getroffen gebied. Rapid Imagning Software Inc. denkt dat drones op een andere manier hun bijdrage kunnen leveren, namelijk door Augmented Reality. De AR kan een goed beeld geven van de ernst van de situatie en de locaties worden meteen weergegeven, zodat er meer duiding is van waar de beelden zijn geschoten. Er wordt bovendien bij Windhorse Aerospace gesproken over mogelijke drones met voedsel, die kunnen helpen mensen te bereiken die geen beschikking meer hebben tot voedsel. Hun Pouncer kan 50 kilo aan gedroogde etenswaren meenemen.

Google Person Finder (GPF)

Google Person Finder is een open source webapplicatie, bedoeld om vermisten op te sporen na een ramp, bijvoorbeeld na een aardbeving. Na een ramp van grote omvang wordt Google Person Finder in werking gesteld.  Dat is tot nu toe zo’n 9x gebeurd. Vrienden en/of familie kunnen wat persoonlijke gegevens van hun vermiste geliefde uploaden en de persoon staat dan te boek als ‘vermist’. Dit concept werkt voornamelijk goed als veel website eigenaren het stukje Google Person Finder embedden. Wanneer GPF weer actief wordt, zie je direct in de sidebar wie er nog vermist is en wie niet. Je kunt je voorstellen dat het bereik enorm is wanneer zoveel mogelijk websites dit tonen aan hun lezers.

Facebook Alerts

Ik ben veilig! Hopelijk heb je dat nooit hoeven zeggen op Facebook, want de alert geldt alleen ten tijde van een ramp. Nu kan dat om een aanslag gaan, maar ook bij natuurrampen kan Facebook je vragen of je wilt aangeven dat je veilig bent. Wel zo prettig voor je familie en vrienden, en ook voor jou, zodat je geen stroom aan appjes krijgt over je welzijn. De alerts zijn een geweldig hulpstuk om in contact te blijven met anderen, zonder dat je per se iedereen los hoeft te appen.

Sowieso wordt social media veel gebruikt, maar ten tijde van (natuur)rampen lijkt het echt zijn piek te bereiken. Zeker nu we steeds meer live kunnen, wordt de ene na de andere live video gedeeld. Verrassend genoeg is YouTube daar nog niet de grootste speler in, maar Instagram, SnapChat en vooral ook Periscope worden in dit soort tijden aangesproken. Het fijne van Periscope is dat je ook precies de hotspot kunt zien: waar veel gestreamd wordt, is veel aan de hand. Eromheen neemt het steeds verder af. Wellicht interessante statistieken om mee te nemen ook voor andere doeleinden..?

Intellistreets

Hoe gaat zou het zijn als je de hele stad op elkaar kon connecten? Dat het weerstation in Amsterdam Zuid ernstige storm meet en dat iedereen die in de windrichting woont direct op de hoogte wordt gesteld door NL Alert bijvoorbeeld? Of dat je via jouw Olisto app een push bericht ontvangt waar de dichtstbijzijnde schuillocatie is? Nou, zo ver is het nog net niet helemaal, maar een ander initiatief brengt deze oplossing al een stuk dichterbij: het heet Intellistreets. Deze lantaarnpalen zijn niet alleen handig voor in het donker, maar signaleren ook dat het water stijgt op straat. Bij een onacceptabel niveau zullen de lantaarnpalen jouw naar een andere veilige plek dirigeren. Omdat alle Intellistreets lantaarnpalen via internet met elkaar verbonden zijn, geven ze een lintvormige route aan die goed verlicht is. Super slim bedacht dit.

+1 Bonus = Het Elektronisch Patiënten Dossier

Mocht je echter niet veilig zijn, maar in het ziekenhuis belanden, dan is het geweldig als er een EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) beschikbaar is met je gegevens. Je moet daar wel van tevoren toestemming voor geven, dus check met je huisarts of dat inderdaad is gebeurd. Vervolgens kan het ziekenhuis wanneer je wordt binnengereden direct de juiste zorg geven, omdat er te zien is dat je bijvoorbeeld in het verleden niet goed hebt gereageerd op een bepaald middel of bepaald bloed. Het is natuurlijk vaak een enorme chaos als er een ramp plaatsvindt, en dat EPD kan een klein gedeelte van die chaos wegnemen. Zeker in een ziekenhuis waar echt het verschil wordt gemaakt tussen leven en dood, is de chaos groot en is de behoefte aan houvast enorm.

Jaarlijks vinden er ongeveer 336 natuurrampen plaats, waarbij miljoenen mensen betrokken zijn en duizenden mensen omkomen. In 2010 waren er 2018 natuurrampen. Een enorm aantal, dat we hopelijk met behulp van technologie nog beter kunnen zien aankomen. De grote hoeveelheid beschikbare data zou hierbij wel een van de grootste uitkomsten kunnen zijn…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.