Ieder jaar vinden er meerdere (natuur)rampen plaats over heel de wereld. Recentelijk is Japan bijvoorbeeld groot in het nieuws, net zoals Lombok. Van vorig jaar kunnen we ons Sint-Maarten natuurlijk goed herinneren. Allerlei vormen van hulp zijn op zulke momenten nodig. Maar wat kun je als developer dan betekenen? Maarten van der Veen weet hier alles van. Hij geeft ons challenges waar je zelf mee aan de slag kunt gaan…

510.global

Maarten is oprichter van 510.global, een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis. Aanleiding voor 510.global was om snellere en kostenefficiënte humanitaire hulpverlening te bewerkstelligen door slim gebruik van data. Na jarenlange filosoferen over hoe het anders kon, vroeg Maarten bij het Rode Kruis de mogelijkheid om die ideeën te gaan verwezenlijken. Zijn ondernemersdroom werd hiermee werkelijkheid door het opzetten van deze interne social enterprise: 510.global.

Een team van 50 vrijwilligers, studenten en beroepskrachten zorgen er inmiddels voor dat data in logische patronen en visualisaties wordt vastgelegd. Klinkt wat abstract misschien, maar denk gewoon eens aan Missing maps, dat ken je waarschijnlijk wel. Ten tijde van noodsituaties worden beelden verzameld via satellieten en drones. Deze beelden kunnen heel handig zijn voor hulpverleners ter plekke: misschien is de brug er niet meer die ze willen nemen of misschien weten ze niet eens dat er verderop een dorp verwoest is. Via Missing maps worden deze regio’s zo snel mogelijk in kaart gebracht en online beschikbaar gesteld.

510 in de Call for Code competitie

510 gaat zelf niet deelnemen aan Call for Code, maar wil wel inspireren. Maarten: “Je mag onze 510 ideeën gebruiken om mee te doen aan de Call for Code competitie, maar we vragen wel je commitment aan de 510 organisatie en onze visie.” Het contact met de 510 organisatie is daarvoor belangrijk, bijvoorbeeld door naar het Rode Kruis kantoor te komen of contact te houden via Slack. 510 gelooft in open source, vanwege de schaalbaarheid daarvan. Mocht je tot winnaar van de competitie worden verkozen, dan wil 510 met je verder werken om de oplossing in de praktijk te brengen.

Tips van Maarten:

Wil je zelf een toepassing uitwerken om anderen in ramp- en conflictgebieden te helpen? Maar weet je niet goed hoe te beginnen of waar behoefte naar is? 510 weet veel van hulpverlening in deze gebieden en weet dus precies waar behoefte naar uitgaat in dergelijke situaties. Sluit je aan bij 510’s challenges in deze Call for Code. Je mag hiermee gewoon aan de competitie meedoen.

Maarten noemt als één van de belangrijkste dingen dat geld rechtstreeks bij mensen moet komen die in rampgebieden zitten. Een van de vragen is: hoe krijg je geld rechtstreeks bij de juiste mensen in nood? En hoe zorg je dat de geld veilig beheerd kan worden? Om op digitale wijze valuta te ontvangen en te beheren, dienen mensen in rampgebieden ook toegang tot digitale netwerken te hebben, en een digitale identiteit te hebben. Welke oplossing kies je daarvoor?

510 benoemt drie onderdelen van een toekomstig direct geld systeem waar developers aan kunnen werken. Mocht je hiermee aan de slag willen, dan kun je de specificaties ophalen via de 510 Slack chat of door een bezoek te brengen aan het Rode Kruis:

Chat guided registration into a cash program: om op digitale wijze valuta te ontvangen en te beheren, dienen mensen in rampgebieden ook een digitale identiteit te hebben. De nieuwe chat-oplossing voor de creatie van digitale identiteiten moet een chatinterface hebben. Het liefst vindt het eerstelijns contact plaatst met een AI-chatbot en voor meer specifieke/ingewikkelde vragen wordt chat ingezet met een persoon op afstand.

Biometric identification/passphrase: dit component moet (ongeletterde) mensen in staat stellen om een unieke versleuteling te maken met behulp van biometrics. Het lezen en maken van de biometrie zou geen extra hardware vereisen, dus het moet bijvoorbeeld via de camera of speaker van een smartphone te registreren zijn.

Identity recovery mechanism whiles preserving security: mensen in staat stellen hun identiteit op een veilige en gebruiksvriendelijke manier terug te vinden. Na een grote natuurramp gaan er veel gegevens verloren, zowel die op papier als de digitale. Hoe bepaal je wie wie is in zo’n situatie? Bouw een oplossing voor smartphones of laptops bijvoorbeeld en als dat niet mogelijk is: bedenk een oplossing in hoe het Rode Kruis hierin kan bijdragen.

Zorg dat je verder denkt dan één probleem in één land. Het gaat hier om een wereldwijde competitie dus beperk je niet tot binnen de landsgrenzen. Als je mensen aan de andere kant van de wereld wilt benaderen, dan moet je aan veel verschillende toepassingen denken om die personen te bereiken. Wij gebruiken veel apps in Nederland, maar aan de andere kant van de wereld misschien niet. Dus hoe bereik je hen? Ga daar creatief mee om.

Denk jij nu: “Wauw, dat lijkt me leuk” of “O, daar heb ik wel goede ideeën voor”? Neem dan snel contact op met 510. Zij lichten je graag in over alle facts.

Succes!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.