TikTok video

TikTok ontvangt fikse boete – maar waarom eigenlijk?

Maak jij gebruik van TikTok? Misschien vind je het leuk om dansjes te laten zien. Of misschien krijg je geen genoeg van de vele kattenfilmpjes die op het platform zijn te vinden. Of misschien kijk je de hele tijd naar onze tech tips… 😉 Toch komt TikTok niet zo fraai in het nieuws de afgelopen tijd. Wist jij dat TikTok nu zelfs een boete moet betalen?

TikTok boete

We gaven al eerder aan dat de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek had ingesteld naar TikTok. En dat bleek niet zomaar te zijn. De Autoriteit maakte namelijk onlangs bekend dat zij een boete heeft opgelegd aan TikTok van 750.000 euro… Dat is niet mis!

Waarom?!

De Autoriteit heeft de privacyverklaring onderzocht van TikTok. Dat is een document waarin een bedrijf moet uitleggen welke persoonsgegevens zij van jou verwerkt en waarom. Zo weet jij als betrokkene waarmee je eigenlijk instemt als je gebruik maakt van een dienst.

De Autoriteit heeft vastgesteld dat de privacyverklaring van TikTok onvoldoende transparant is, omdat deze in het Engels is opgesteld en niet in het Nederlands. In principe is dat niet altijd een probleem, maar omdat met name jonge kinderen gebruikmaken is het wel een probleem. De wet beschouwt deze groep als zeer kwetsbaar. Van TikTok mag dan worden verwacht dat zij begrijpelijk uitlegt wat er gebeurt met persoonsgegevens, en dat moet dus wel voor de specifieke doelgroep begrijpelijk zijn. Op die leeftijd begrijpt niet iedereen Engels, en al helemaal niet als er wordt gestrooid met specifieke juridische termen…

Lage boete?

Hoewel wij het wel op onze bankrekening zouden willen hebben staan, is 750.000 euro toch niet een hele hoge boete gelet op de bevoegdheid om een maximale boete op te leggen van 20 miljoen of 4% van de wereldwijde jaaromzet. Voor TikTok is dit waarschijnlijk “wisselgeld”. Waarom dan relatief laag beboeten? De Autoriteit geeft aan dat het aan de lidstaat met de hoofdvestiging is om het onderzoek af te ronden. Nederland kon met het onderzoek beginnen omdat de hoofdvestiging in Ierland toen nog niet bestond, maar toen deze eenmaal was opgericht, werd Nederland gehouden haar onderzoeksresultaten over te dragen.

Nederland heeft daarom alleen nog maar bevoegdheid gehad om een boete op te leggen voor de privacyverklaring. Het overige onderzoek zal de Ierse Autoriteit moeten oppakken. Dus, wordt vervolgd, helemaal nu TikTok bezwaar heeft ingesteld tegen de boete.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.