tiktok privacy

#DrTechGirl: schendt TikTok je privacy?

Misschien heb jij wel een talent dat je met iedereen wil delen. Coole danspasjes op vette beats: wat kan daar nu misgaan? Een heleboel, zeggen onder meer de Verenigde Staten en India. Sommige landen wilden de app TikTok zelfs in de ban doen om issues rondom privacy. Maar wat is er precies mis mee volgens hen? En moet je nu echt wel twee keer nadenken voordat je dat ene filmpje gaat posten?

Waar gaat het om?

Dat TikTok persoonsgegevens verwerkt, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Want zoals bij vrijwel elk social platform, vormt data ook voor TikTok het verdienmodel. Persoonsgegevens zijn eigenlijk alle gegevens die betrekking op jou hebben en daarmee herleidbaar zijn naar jou. Denk dan bijvoorbeeld aan je naam, maar ook je e-mailadres of beeldmateriaal van jou. En hoewel persoonsgegevens overal rondslingeren op het internet, bestaat er toch nog zoiets als privacy. Drie keer raden waar de geruchten over gaan…

Jep, de geruchten doen de ronde dat TikTok de privacy(wetgeving) schendt. De rode draad in al die geruchten is eigenlijk gericht op het feit dat moederbedrijf ByteDance van origine een Chinees bedrijf is. Op die manier zouden persoonsgegevens in handen van de Chinese overheid kunnen vallen. Een overheid die ervan wordt verdacht haar inwoners wel héél goed in de gaten te houden…

Welke geruchten gaan er rond?

Berichten uit het kamp met TikTok-tegenstanders zijn dan ook dat de app een spionage-app zou zijn. Uit de privacyverklaring van TikTok volgt dat jouw persoonsgegevens gedeeld kunnen worden in het geval een wettelijke plicht bestaat de gegevens te delen. Of wanneer een overheidsinstantie hierom vraagt. In China zou die wettelijke drempel om gegevens te delen met de overheid een stuk lager liggen dan in Europa.

Er wordt verder gesproken over een spionage-app omdat TikTok in haar privacyverklaring aangeeft dat zij doet aan browsertracking. Voor een duur van 13 maanden kan TikTok jou dan digitaal volgen. Dit gebeurt volgens sommigen alleen niet met een anoniem IP-adres. TikTok kan dan per persoon een uniek digitaal profiel in kaart brengen.

ADV - Video's maken in het donker



Zo doe je dat!

Tot slot bestaat er kritiek dat TikTok de content van berichten die je verstuurt kan verwerken. Dit geldt wel alleen voor landen waarin lokale wetgeving bestaat die dat toelaat. Het doel daarvan zou zijn om spam te voorkomen. Tja… Niet een heel fijne gedachte, aangezien niets geanonimiseerd lijkt te worden door TikTok.

Wat is waarheid?

TikTok geeft aan dat er geen sprake is van privacyschending. Het beleid zou in lijn liggen met de eisen die bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming aan verwerking van persoonsgegevens stelt. Ook geeft TikTok aan dat de databases niet zijn geplaatst in China, maar dat deze onder meer in Ierland zijn gevestigd. Gegevensuitwisseling zou hierdoor niet plaatsvinden met de Chinese overheid.

Het is lastig om vast te stellen waar de waarheid nu precies ligt. Hiervoor lijkt meer transparantie wenselijk. Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft een onderzoek ingesteld naar de naleving van de privacywetgeving. De Autoriteit zoomt hierbij vooral in op de wettelijke informatieplicht. TikTok verwerkt veel persoonsgegevens van kinderen. En dat is volgens de wetgeving nu juist een kwetsbare groep die beschermd moet worden. Er geldt een zwaardere informatieplicht. De Autoriteit onderzoekt dan ook of de vooraf gegeven informatie over gegevensverwerking wel begrijpelijk is voor kinderen.

Verder wordt onderzocht of TikTok met het oog op kinderen privacyvriendelijk is ontworpen (privacy by design) en of de app zo privacyvriendelijk mogelijke standaardinstellingen hanteert. Tot slot onderzoekt de Autoriteit of er in sommige gevallen geen toestemming vereist is van de ouders, bijvoorbeeld voor het plaatsen van advertentiecookies.

Privacyvriendelijk instellen

Hoewel het onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens naar de privacyvriendelijkheid van TikTok nog loopt, is het wel goed om je ervan bewust te zijn dat TikTok mogelijk je privacy schendt. Denk er dus goed over na wat je wel of niet deelt en waar jij toestemming voor geeft. Later deze maand komt TechGirl Stephanie nog met goede tips om je privacy zo goed mogelijk te beschermen op TikTok!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
Anke Horstman
Een jaar lang TechGirl van de Maand – stemronde geopend!

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten