Oppo Reno, OnePlus 7 Pro en Asus ZenFone 6

The battle of the pop-up smartphones: OnePlus, Oppo of Asus?

Je knippert één keer met je ogen, en ‘poef’ opeens zijn daar de pop-up smartphones. Allerlei fabrikanten presenteerden de afgelopen weken hun eigen variant aan het grote publiek. Samsung en Huawei beten het spits af, maar nu hebben ook OnePlus, Oppo en Asus hun paradepaardjes getoond. Tijd om de verschillen eens naast elkaar te leggen. 3, 2, 1… fight! 

Design

Om maar met de deur in huis te vallen: ik vind de Oppo Reno het mooiste van de drie. Why? Voor de test heb ik de Ocean Green met donkergroene lichtreflectie in huis gekregen. Wat een plaatje, zo’n bijzondere kleur! Deze pop-up smartphone is net een tikkie kleiner dan de andere toestellen en dat maakt het prettig om in de hand te houden. De vingerafdrukscanner is ín het scherm verwerkt, wat niet alleen een mooi effect is, maar ook in het totaalplaatje goed tot zijn recht komt.

Ook de andere twee toestellen hebben een soort metallic look van hun maker meegekregen. Ook uitstekend gelukt, maar ik vind de Oppo qua kleur nét even wat meer catchy. Bij de Oppo Reno zijn de camera’s aan de achterzijde in de body zelf verwerkt. Dat hebben de Asus en OnePlus smartphone helaas niet; daar steken de lensjes toch uit. Ik vind dat altijd wat jammer als ik de telefoon dan op tafel moet leggen. Bang dat ik iets beschadig…

Ten slotte het belangrijkste: de pop-up camera. Voor alle drie geldt dat dit een bevrijding betekent van de notch. Geen compromissen in het beeldscherm dus! De Flip camera van Asus moeten we in deze case iets anders benaderen, aangezien deze camera niet vanuit de binnenkant van de telefoon schuift. Hij ligt namelijk in een uitsparing aan de buitenkant. Als je hem activeert, dan draait hij vliegensvlug in positie (afhankelijk van wat voor soort foto je maakt). Let wel op: in mijn test liep de Flip 2x vast, waardoor fotograferen niet mogelijk was. Even de fotografie app opnieuw opstarten, dat is de truc. Maar dat wil je liever niet in ‘the heat of the moment’.

De Oppo pop-up cam schuift sierlijk naar buiten en lijkt op een haaienvinnetje. Het heeft iets elegants, omdat het geen vierkant blok is wat er enigszins gekunsteld bij past. Bij de OnePlus lijk je een soort flitsblokje te activeren, zoals spiegelreflexcamera’s soms ook opeens zo’n extra blokje tevoorschijn toveren. Bij OnePlus is dit natuurlijk om de selfiefunctie te activeren.

ZenFone 6 Flip Camera

Gebruiksgemak

De Asus ZenFone 6 draait op een Android 9.0 besturingssysteem, en ook de OnePlus 7 Pro en Oppo Reno doen dat. Ze hebben ieder hun eigen schilletje van de fabrikant meegekregen. Die van OnePlus lijkt het meest clean van allemaal. Ik heb het gevoel dat de ZenFone 6 het meeste van Asus heeft meegekregen in de skin. Asus heeft het mogelijk gemaakt om zelf functies toe te voegen aan hun fysieke knop. Zo kun je de belangrijkste functies binnen een handomdraai ontgrendelen en gebruiken. Handig!

OnePlus 7

Camera

Ik heb me toch een paar oerlelijke selfies gemaakt, gewoon om te checken wat de kwaliteit van het beeld zou zijn. Één voor één, direct na elkaar, telkens hetzelfde shot. Wat valt op? 1. het lag niet aan de smartphones dat de selfies er niet oké uitzagen, dat was mijn net-uit-bed-look. 2. op het eerste gezicht lijken de selfies met de ZenFone 6 het scherpst te zijn.

Belangrijk om te weten, is dat als je de toerist gaat uithangen en dus recht vooruit fotografeert, niet alles even scherp wordt vastgelegd als je 1,2,3 op het blote oog ziet. Een rijtje scooters op een plein was lang niet meer zo in scherpte te herkennen op de foto. Ook bij schemering lijkt hij het moeilijker te hebben. Ik ga nog proberen of dit verandert als ik instel dat foto’s standaard op 48 megapixels gemaakt worden…

De OnePlus vond ik het minst scherpe selfies maken, maar hij was daarentegen wel de pop-up smartphone met het meest natuurgetrouwe kleurbeeld. Ook recht vooruit maakt deze telefoon de minst gedetailleerde foto’s. En de Oppo Reno? Die vond ik het allerscherpst van de drie, alleen foto’s lijken wat verbleekt/kleur te missen. Ach, zo is er altijd wat.

Ik besef me dat er véél meer over de fotografie van deze pop-up smartphones te vertellen valt en dat bovenstaande lang niet genoeg is om het genuanceerde verhaal te vertellen. Daarom binnenkort ook de review van de afzonderlijke toestellen. Bovenstaande is meer ter indicatie om aan te geven hoe de smartphones zich tot elkaar verhouden.

Meer weten over de Geluidskwaliteit, Batterij, Prijs en Conclusie van deze pop-up smartphones? Lees het aanvullende (en laatste) artikel in deze reeks.

Meer lezen

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.