De Finse Linda Liukas van Rail Girls en Hello Ruby mag zich Technology Playmaker of the Year noemen. Ze was tijdens de uitreiking van de prijs in Londen niet aanwezig, maar nam wel een heel inspirerende speech op. Er zijn ook diverse andere vrouwen in de prijzen gevallen, die elk een bijzonder verhaal hebben van hoe zij tech aan de vrouw brengen.

De award-uitreiking, die door Booking.com is geïnitieerd, wordt gejureerd door mensen van onder andere TU Delft, Happn en andere grote bedrijven die hun bijdrage leveren aan het techlandschap. Zij vonden gezamenlijk dat Linda niet alleen het beste rolmodel is, maar ook dat ze in het algemeen de Technology Playmaker van het jaar is. En waarom, dat blijkt ook wel uit haar goede bedankspeech, die ze van te voren had opgenomen omdat ze niet bij de awards aanwezig kon zijn:

Veel masculiene energie

“Bedankt dat alle vrouwen aanwezig die ervoor zorgen dat tech een meer gelijke speelveld is. Toen ik begon in tech, vond ik het geen warm bad. Computer Science was alleen, grijs en er was veel masculiene energie. Coden was voor mij echter iets van zelf-expressie, creativiteit en plezier. Gelukkig is de wereld de afgelopen 10 jaar enorm veranderd, bijvoorbeeld door Rail Girls dat vrouwen ondersteunt in software maken. Het ging van 1 stad naar 300 steden over de hele wereld.”

“En Hello Ruby, een kinderboekenserie die ik heb geschreven en geïllustreerd, legt uit wat computer science, AI en coding is en is al in 24 talen vertaald. Dat betekent dat de wereld er tegenwoordig voor jonge vrouwen enorm anders uitziet. Maar er is nog veel te doen. Jonge vrouwen weten niet dat ze computers eigenlijk niet leuk moeten vinden. Ze zijn slim, ze kunnen het en ze zijn sterk maar ze denken nog steeds niet dat een carrière in tech een mogelijkheid is. Computer Science gaat echter niet over computers, het gaat over het oplossen van grote problemen in de wereld. Dat heeft meer diversiteit nodig.”

Playmaker of the Year

Mooi om te zien dat het dialoog rondom vrouwen in tech steeds meer gaat naar rolmodellen. Iemand aan onze tafel vroeg zich hardop af of rolmodellen nou echt zoveel zouden uitmaken, maar ik weet zeker van wel. Immers ga je je vaak gedragen naar wat je veel ziet of meemaakt in je leven, en als er iemand van de proportie van Kim Kardashian geen realityster zou zijn, maar een programmeerguru, dan zouden er ongetwijfeld meer jonge vrouwen denken: “Hey, misschien is dat iets voor mij!”

Er waren naast de grote jaarwinnaar nog zeven prijzen te verdelen:

Community Impact Award
Martha Omoekpen Alade, Women in Technology Nigeria

Role Model
Linda Liukas, Rail Girls en Hello Ruby

Business Leader
Beena Ammanath, Humans for AI en HPE

Young Technologist
Betelhem Dessie, iCog Labs

Technology Innovator
Sophie Hombert, Aglaé

Digital Leader
Jill Zeret Jiménez Rodriguez, Zytreon Tecnologia infinita

Employer
1 Million Woman to Tech

Geen winnaar uit Nederland

Helaas werd er niet verteld waarom specifiek die vrouwen uit de genomineerden waren gekozen om de prijs te winnen, al is dat ongetwijfeld moeilijk bij zoveel geweldige tech-initiatieven. Er was ook een finaliste bij uit Nederland bij de genomineerden voor Young Technologist. De 21-jarige, Roemeense Iulia Feroli greep echter net naast de prijs.

Nederlandse finalist

De awardshow was speciaal voor vrouwen uitgeschreven en de zaal zat dan ook vol ambitieuze vrouwen die iets willen bereiken met tech of er iets mee hebben bereikt. Dat is een erg fijne energie om je in te bewegen. Er werd volop genetwerkt en wat mij het meest is bijgebleven, dat is de zeer motiverende speech van tech-topvrouw Eileen Burbidge, waarvan we volgende week meer delen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.