Ze groeide op in Roemenië, maar ze zag kansen in Nederland. Die grijpt ze. Onze potentiële TechGirl van de Maand Iulia Feroli is nog begin twintig, maar wist al een nominatie voor Young Technologist binnen te harken bij de Technology Playmakers Awards.

De liefde voor technologie is al vroeg gebleken bij Iulia. “Ik kreeg in Roemenië op de middelbare school al programmeren. Wiskunde was al een van mijn favoriete vakken, maar programmeren was nog leuker. Er is zoveel van dat Westerse wereld-ideaal dat wordt getoond in Roemenië: mijn favoriete boeken las ik in het Engels, het internet is in het Engels; alles leek zoveel cooler. Ik ben uiteindelijk naar Nederland vertrokken omdat daar mooie kansen voor me lagen.”

Inmiddels woont Iulia al 3,5 jaar in Nederland. Eerst deed ze haar master in Data Science and Knowledge Engineering in Maastricht, om vervolgens in Amsterdam verder te gaan met een master in Data Science. Die studie doet ze parttime, zodat ze het naast haar fulltime stage bij Microsoft kan doen. “Het is wel druk. Vorige maand was ik ook nog docent erbij. Ik gaf lineaire algebra aan bachelor-studenten op de universiteit. Maar dat werd een beetje teveel van het goede, dus daar ben ik mee gestopt.”

Data science

Ze is het liefst 24/7 met tech bezig. “Dat is ook waarom ik er zo van houd: er is zoveel tech. Ik houd ervan als het iets nieuws is, en ik vind eigenlijk dat programmeren een soort coolere variant is op wiskunde. Je doet het met een computer, je kunt allerlei problemen oplossen. Data science is zelfs nog meer: daar komen ook statistieken bij en machine learning. Je leert een computer zijn eigen problemen op te lossen. Ik vind het mooi om tech in te zetten voor het goede: de wereld verandert erdoor. Je ziet ook steeds meer bedrijven die machine learning op de kaart zetten.”

Met het lesgeven is onze potentiële TechGirl van de Maand gestopt, maar ze is wel spreker op conferenties. “Ik vind het tof om voor een zaal waarin jonge vrouwen zitten, te vertellen wat mij inspireert. Zo hoop ik hen te inspireren. Je begint stapjes te zetten en voor je het weet heb je een grote verandering teweeg gebracht. Ik was eerst heel zenuwachtig, ik houd niet zo van grote groepen mensen. Maar je moet jezelf soms uit je comfortzone duwen en ik ben heel erg blij dat ik dat heb gedaan. Als je het eenmaal doet, dan verdwijnen al je zorgen.”

Inspirerende verhalen

Iulia vindt het bovendien fijn om tijdens die conferenties andere vrouwen in de tech te ontmoeten. “Ik ben niet echt iemand die een idool heeft. Ik ben actief op LinkedIn en daar zie ik wel eens inspirerende dingen voorbij komen. Ik laat me vooral positief beïnvloeden door kleinere verhalen. Ik zag de ceo van Microsoft een speech doen en daardoor heb ik besloten dat ik daar wilde stage lopen. Ik vind het daarnaast belangrijk hoe inclusive een bedrijf is: je kunt wel zeggen dat je openstaat voor vrouwen, maar laat je ze ook comfortabel voelen als ze er eenmaal zijn?”

Iulia vindt vrouwen belangrijk, maar ze vooral een ambassadeur voor data en kunstmatige intelligentie. “Iedereen zou er gebruik van moeten kunnen maken, er zit zoveel potentie om bedrijven ermee te helpen. Ik vind dat het ook op school zou moeten worden gegeven: als je alleen al de basics weet, dan kun je het makkelijker toepassen. Ik wil ook graag dat jonge meisjes dat leren, daarom zou ik graag workshops geven op scholen. Iedereen kan de voordelen halen uit technologie”

Iulia zit vol potentie, niet alleen om groot te worden in de Tech, maar ook om TechGirl van de Maand te worden. Stem op haar als over een paar weken de stemronde weer opengaat. Houd daarvoor TechGirl.nl in de gaten.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.