Maike Borst

Maike Borst: “Moord, mensenhandel: ik vind elke digitale puzzel een uitdaging”

Wat doet een operationeel specialist bij de politie? Potentiële TechGirl van de Maand Maike Borst vindt het een wat algemene functietitel, want het werk dat ze doet gaat juist heel diep. Als mensen van de politie vragen hebben over het internet, dan kunnen ze bij Maike terecht. Zij is hierdoor betrokken bij een grote veelzijdigheid aan politiezaken.

“Ik ben digitaal specialist voor het internet. Enerzijds help ik agenten met zaken die zich gedeeltelijk op het internet afspelen, of waarvan bijvoorbeeld op een social medium bewijsmateriaal te vinden is. Anderzijds leer ik mijn collega’s meer over de digitale wereld. Dus of het nu om opsporing gaat of iets kleiners, ik word ingeschakeld. Ik merk bijvoorbeeld nu dat het darkweb heel spannend wordt gemaakt. Ik probeer de mensen echter te leren van: hey, als je een grote drugsvoorraad vindt in een huis, besef dan dat die misschien deels via dat darkweb wordt verkocht.”

Geolocating

Soms krijgt Maike een foto te zien en dan moet ze helpen zoeken met geolocating, soms geeft ze een training om andere politieagenten te leren hoe ze goed en veilig op het internet kunnen zoeken en welke digitale sporen je achterlaat. “Voor goed zoeken moet je de techniek snappen. Dus als er een nieuw social medium populair is, dan duik ik er meteen in om te ontdekken hoe het werkt, hoe je kunt zien op welk tijdstip een video is geplaatst en of je zelf de locatie die aan de content hangt kunt aanpassen.”

Maike Borst is een begrip binnen de politie. Ze werkt er al meer dan twintig jaar. Het is echter niet dat ze al van kleins af aan wist dat ze bij de politie wilde. “Ik deed de HEAO: commerciele economie. Ik wist niet wat ik moest doen, maar tijdens die studie wist ik na een jaar al dat dat hem niet ging worden. Toen vertelde iemand dat hij bij de politie werkt: het ene moment zit je middenin een verkeersongeval, het andere ren je achter een verdachte aan. Dat sprak me aan. Je kunt zoveel kanten op binnen de politie. Als je van honden houdt, ga je naar de hondengeleiders, ben je gek van verkeer, dan is er de verkeerspolitie. Je kunt altijd wel doorgroeien.”

“Ik ben begonnen op straat in Amsterdam-West. Je leert daar zoveel verschillende problematiek kennen. Toen groeide ik door naar de recherche, waar ik steeds meer ben gaan doen in het digitale. Ik merkte dat de wereld digitaliseert en ik zag dat de politie daarin zeker expertise kon gebruiken. Ik was steeds meer bezig met OSINT-werk (Open Source Intelligence) en toen ik de kans kreeg om een opleiding Forensic Computing and Cybercrime Investigations te doen in Dublin, heb ik dat meteen gedaan.”

Maike Borst

Nadat Maike grote onderzoeken bij de politie had gedraaid, had ze zich in de kijker gespeeld van Heineken. “Ze vroegen me of ik bij ze wilde werken. Eigenlijk wilde ik helemaal niet weg bij de politie, want je kunt soms zo goed helpen bij schrijnende casussen over bijvoorbeeld sexting of grooming waarbij jonge meiden worden lastiggevallen. Ik kan daarin zoveel betekenen. Maar anderen verklaarden me voor gek: ‘een multinational vraagt je, je hoeft niet eens te solliciteren!’”

MobileMobile

Uiteindelijk vond Maike het wel interessant om eens bij een groot bedrijf te werken, en na ruim twintig jaar bij de politie te hebben gewerkt haar horizon te verbreden. “We hebben bij de politie natuurlijk op een heel eenrichingsverkeer-achtige manier te maken met bedrijven. Ik vond het onwijs interessant bij Heineken, maar het politiewerk bleef dus toch trekken. Dus ben ik na ongeveer anderhafjaar bij Heineken toch teruggegaan naar de politie. Ze wilden me graag terug en nu heb ik bij politie Noord-Holland een mooie functie waarin ik de ruimte krijg om de digitale wereld veel beter op de kaart te zetten.”

Hoewel Maike het erg naar haar zin had bij de bierbrouwer, wist ze daardoor ook dat haar hart ligt bij de politie. “Ik vind het zo mooi dat je iets kunt betekenen voor iemand die slachtoffer wordt van heftige incidenten. Elk digitaal puzzeltje is een uitdaging, of het nou moord is of welk thema dan ook. Het is uitdagend om na te denken over hoe we het bewijs kunnen rondkrijgen. Ook nu we thuiswerken gaat dat nog steeds heel goed. Ik kan in veel onderzoeken helpen. We hebben bovendien een netwerk van digitaal specialisten, dus iemand die net heel diep in een bepaalde site is gedoken kun je dan makkelijk vragen om hulp. Je voelt de kracht dat je samen sterker bent.”

Een supermooi vak

Maike zit qua functie al vrij hoog, dus direct doorgroeien hoeft ze op dit moment niet per se. “Ik zit nu op een onwijs mooie stek. Ik hoop dat er meer leidinggevenden komen bij de politie die meer van digitaal weten, want dan kan daar beter op worden aangestuurd. We nemen gelukkig steeds meer externen aan, zoals Gina Doekhie bijvoorbeeld. Dat zijn goede stappen, zeker nu de wereld steeds digitaler wordt.” 

Het moge duidelijk zijn, Maike ervaart haar werk bij de politie als haar ultieme baan waarin ze dolgelukkig is. Iets voor jou? Maike: “Als je deze kant op wil, ga ervoor. Het is een supermooi vak warain je elke dag wordt uitgedaagd en nieuwe dingen leert. De werksfeer is fantastisch en ondanks dat ik als digitaal specialist een van de weinige vrouwen ben, heb ik nooit gevoeld dat ik minder ben dan iemand anders. Bij de politie ben je echt meer dan welkom en word je onwijs gewaardeerd. Ik heb altijd zoveel respect gekregen voor mijn kennis, dat signaal herken ik niet altijd van digitale vrouwen bij andere bedrijven.”

Tegelijkertijd heeft Maike niet altijd zo zelfverzekerd in haar schoenen gestaan. “Ik heb ook veel lesgegeven en toen ik daarmee begon wat ik zo bang. ‘Wat als iemand een vraag stelt en ik weet het antwoord niet?’ Als je het echter gewoon gaat doen, dan merk je gaandeweg dat je alle antwoorden wel weet. En zo niet, dan is dat ook oke, je kunt niet alles weten. Dat vind ik het fijne aan ons nerds: je rekent elkaar er niet op af iets niet te weten, het is juist een kans om elkaar te vragen hoe iets dan werkt en ervan te leren. Iedereen reageert heel enthousiast op elkaar en zo kun je samen winnen.”

Maike Borst is in de race om TechGirl van de Maand te worden. Aan het einde van deze maand verschijnt op TechGirl een stemronde-artikel waarin je je stem kunt achterlaten op Maike.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten