Gina Doekhie

Gina Doekhie: “Een fysieke vingerafdruk is heel wat anders dan een digitale”

Ze is cybercrime specialist bij de politie. Meer hoef je waarschijnlijk niet te weten om verder te lezen, want onze potentiële TechGirl van de Maand Gina Doekhie heeft een van de tofste banen die er zijn. Ze vertelde ons er meer over.

Gina werkt sinds september 2019 bij de recherche van de politie, nadat ze bij Fox-IT als digitaal forensisch onderzoeker heeft gewerkt. “Het lijkt eigenlijk veel op elkaar. Het houdt beide in dat je veel digitaal moet onderzoeken, voornamelijk op laptops en telefoons van mogelijke verdachten. Ook bij een bedrijf als Fox-IT moet je kijken wie de crimineel is die een bedrijf heeft gehackt. Of fraude heeft gepleegd bijvoorbeeld, dan deden we een soort sporenonderzoek op een digitale crimescene.”

Digitale crimescenes

Nu onderzoekt Gina digitale crimescenes in het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag. “We pakken complexe cybercrimezaken op, dus niet gedigitaliseerde criminaliteit zoals iemand die gestalkt wordt via social media. Het doelwit of het middel is in cyberspace, zoals de systemen van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan ransomware of CEO-fraude, waarbij de crimineel zich voordoet als de CEO van een bedrijf om vervolgens geld te laten betalen door de financiële medewerker. De criminelen waarmee wij te maken hebben zijnmeer technische criminelen die vaak meer technische kennis hebben dan de meeste mensen.”

Gina is heel blij met haar baan. “Ik vind het echt heel leuk. Het is ook een flinke uitdaging, want zelfs als je die digitale sporen hebt gevonden, dan is het moeilijkste dat je die sporen aan de hand van sporen ook echt aan een persoon kan koppelen. Dat is wel anders dan traditionele criminaliteit: je kunt dan de fysieke vingerafdruk matchen met een persoon. Dat is moeilijker met een digitale vingerafdruk.”

Goed in wiskunde

Gina heeft niet toen ze jong was gedacht: ‘Ik wil cybercrime bevechten bij de politie’. “Ik ben erin gerold. Ik was altijd goed in wiskunde. Toen ik mijn opleiding koos twijfelde ik tussen psychologie en artificial intelligence dus heb ik beiden gekozen. Maar na een half jaar kwam ik toch tot het besef dat psychologie het toch niet werd. En juist omdat ik wiskunde leuk vond: de logica ervan, wist ik dat IT een goed vak zou zijn. Ik wilde wel een praktische opleiding en dat is op wetenschappelijke opleidingen vaak niet goed te vinden. Bij IT-opleidingen is dat wel zo. Ik kwam na een tijd erachter dat ik ook interesse had in het forensisch aspect, dus ik ben toen forensic science gaan doen. Een tweede master erbij was best wel zwaar, maar ik vond het echt een aanvulling op mijn technische opleiding.”

Met in haar ene achterzak technische kennis en in haar andere forensische kennis is onze potentiële TechGirl van de Maand bij Fox-IT binnengestapt als digitaal forensisch onderzoeker. “Daar ben ik zeven jaar gebleven. Ik vond het geweldig, het is zo dynamisch en incident-gedreven. Het brengt de nodige stress met zich mee, maar soms heb ik dat nodig om vooruit te gaan. De slogan van Fox-IT sprak me ook meteen aan: ‘For a more secure society’. Het was voor mij dus een vrij logische stap naar de politie, want het bijdragen aan de maatschappij vond ik al belangrijk. Elke keer denk ik: wow, ik heb de wereld een stukje beter kunnen maken.”

Ook zo’n baan?

Als je ook een veelzijdige baan wil zoals Gina, dan heb je volgens deze expert wel meer nodig dan alleen een notie van hoe systemen werken. “Je hebt echt een technische achtergrond nodig: je moet weten welke sporen er achter kunnen worden gelaten op een computer. Als je een moorddelict in de tastbare wereld ziet, dan zie je bloed en andere fysieke sporen. Die mis je online, dus moet je echt weten waar het hem in kan zitten.”

Gina werkt bij de politie in een team met een heel veelzijdige selectie aan mensen: “Technische rechercheurs, tactische rechercheurs en specialisten. Ik maak bijzondere situaties mee met burgers en bedrijven. Laatst was er een man die er helemaal doorheen bleek te zitten. Zijn bedrijf lag plat door ransomware. Tijdens het opnemen van de aangifte luisterde ik naar hem, stelde inhoudelijke vragen en gaf feedback. Aan het eind was hij erg blij en voelde zich gehoord. Zo kun je op een kleine manier een verschil maken voor de burger.”

Gina werkt in een mannenwereld. “Vooral als we kijken naar mijn opleiding: drie meiden versus 27 mannen. Bij Fox-IT was ik de enige technische vrouw in het team van 25 mensen. Ik merk dat mensen soms niet verwachten dat ik de expert ben. In het begin van een gesprek kijken ze mij bijvoorbeeld niet aan, tot ik iets zeg en dan laat ik zien dat ik het wel weet. Je moet je iets meer bewijzen als vrouw in de tech, je moet ervoor strijden. Dat is soms jammer. Ik weet echter waar ik over praat. Ik laat het zien en ik blijf gewoon mezelf.”

Nog een laatste tip van Gina: “Als je iets in deze wereld wil doen, zorg dan dat je je technische kennis op orde hebt. Je hoeft niet een hele master te doen, maar volg eens een online code school om te leren programmeren. Je kunt gewoon beginnen: nu, morgen of vanavond. Uiteindelijk heb je de benodigde skills en kun je daarin verder. Zeker als je passie hebt voor wat je doet.”

Gina is in de race om TechGirl van de Maand te worden. De stemronde gaat eind juli open hier op TechGirl.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.