Hoe is het met genderdiversiteit in de IT? TechGirl Anke Horstman spreekt erover met twee mensen die het uit eerste hand weten: Frederieke Scheper en Welmoed Mulder. De een is transgender, de ander non-binair en beide hebben ze zo hun eigen uitdagingen, maar gelukkig ook tips voor mensen die het beter willen maken voor iedereen op de werkvloer.
Ben je op zoek naar een conferentie die inclusief is? Frederieke Scheper van Ordina heeft wel een tip. “Pygrunn, de conferentie in Groningen over Python. Dat is een heel open en informele conferentie. In principe zijn ze allemaal informeel, maar als je naar de meer nerdy conferenties gaat, dan zie je wel vooral veel mannen en dan zijn de toiletten meestal ook niet genderinclusief.” Daarnaast spreekt Frederieke wel eens op conferenties: “Ik vind het leuk in de IT: ik ben enthousiast, maar soms is het lastig om het begrijpbaar te maken voor anderen. Voor je het weet, duik je in een onderwerp, ik ben toch een techneut he?”
Spreken op conferenties
Frederieke: “Ik heb bijvoorbeeld wel eens gesproken over reactive messaging. Ik probeer elk jaar op een of twee conferenties een talk te houden. Ik ben in San Francisco op Java One geweest om te spreken, maar ook in Kiev en dat doet me wel pijn om te zien. Het was een supergezellige conferentie, maar als je ziet wat er daar nu gebeurt, dan breekt dat je hart.”
Wil je zelf ook spreken? Het werkt net als in de wetenschap: er is een call for papers, je geeft aan waarover je wil vertellen, het liefst met video. Waarom ben jij de persoon om dat te vertellen? “Als ik je dan een tip mag geven: voor onderwerpen waar al experts voor zijn, is het lastig om er tussen te komen. Kies je een niche-onderwerp dan is dat makkelijker.”
Gender
Maar in transitie zijn en dan toch door een collega een vliegticket geboekt krijgen dat op je oude naam staat, dat is minder. Het is niet voor iedereen even makkelijk om met gender kwesties om te gaan, terwijl het vrij makkelijk is om daar iets aan te doen: “Vraag het even, als je twijfelt, want het is een vorm van disrespect voor het proces waar je doorheen gaat.” zegt Frederieke.
Laat je oordeel thuis
Daarbij is het wel belangrijk dat je je oordeel over gender thuislaat, meent Welmoed. “Ik snap dat je er misschien een mening over hebt, maar het is ook goed om te bedenken dat als ik mijn voornaamwoorden zeg (en dat doe ik dagelijks), als iedereen continu zijn mening geeft, dan is dat voor mij heel zwaar. Houd je oordeel bij jezelf, praat er met anderen over, ga googlen, ga het gesprek met jezelf aan: waar komt dit vandaan? Doe dat voordat je het op ons projecteert, dat is gewoon lastig.”
“Ik vind daarbij een waarom-vraag beter dan een mening geven, al is die soms ook zwaar. Het is belangrijk om informatief te zijn, dus ik antwoord wel, want dan creëer je een grotere mate van gelijkwaardigheid. Je moet immers eerst iets leren, voordat je iets kunt weten. Het is een nieuwe vorm van grammatica, die we met zijn allen moeten leren, dat is een proces.”
Deel van dat proces mag zeker zijn om onze podcast te luisteren, want daarin praten Welmoed en Frederieke verder over gender in de IT. Ze bespreken do’s en don’ts voor collega’s en vrienden, hoe hun transitie verliep en welke lessen zij zelf zien. Maar geven ook tips voor leuke boeken, conferenties en meer.
Luister de TechGirl Podcast nu via Spotify of een ander podcastplatform.
Lees ook: