Heeft de IT wel oog voor ethiek? Kitty denkt dat het steeds meer groeit: ze ziet het op LinkedIn, in de krant, zeker door de ontwikkeling van AI…
Solution Leads bij Ordina, Maschinka Poiesz en Kitty van Leeuwen, spreken deze week met Anke over ethiek in de IT: zij zijn immers de vrouwen die bijdragen aan nieuwe IT oplossingen en daarbij hoort ook het nadenken over het hoe, wat en waarom. Maschinka: “Ik help klanten bij het neerzetten van goede oplossingen voor hun platform, de infrastructuur (netwerk, servers, enzovoort). Ik begeleid ook collega’s: welke opleiding moet je doen om het werk te kunnen uitvoeren?”
Hoe belangrijk de IT ook is, het blijft iets dat mensen vaak maar moeilijk kunnen vatten. Op verjaardagen kiest Maschinka er echter voor om als voorbeeld te geven bij welke klant ze werkt, omdat het dan wat meer spreekt. “Mensen weten vaak wel dat er ergens een computer staat die iets doet. In mijn familie zitten ook wat meer mensen die met computers werken, dus dan is dat wat makkelijker.”
De digitale stad
Maschinka heeft zelfs gewerkt aan de digitale stad, die inmiddels zelfs door Unesco wordt erkend als werelderfgoed. “De digitale stad was een website met pleinen. Het was ooit alleen tekstueel, maar al gauw volgde er een grafische versie. Er was een specifiek onderdeel, de digitale metro. Een groep mensen programmeerden dan kamers waarin je bepaalde activiteiten kon uitvoeren. Mensen van de universiteit Tilburg, maar ook uit andere plekken in Nederland en niet van een universiteit, en soms kwamen we samen in real life. Het was destijds natuurlijk duur om in te bellen met al dat internetten, dus we probeerden dat altijd ergens te doen waar het openbaar of publiek was. Praten met mensen, leren van elkaar en programmeren, heel leuk.”
Kitty krijgt er ook een trip down memory lane van, maar dan van de game Zork. “Ik vroeg me af of het een soort spel was, maar daar kan ik het niet mee vergelijken dus. Toen je eerder begon over dat het ook tekst was, deed het me denken aan Zork, een tekstgebaseerd videospel waarin je door middel van tekst een bepaalde route aflegt door een wereld heen. Je interacteert met bepaalde vragen.” Dat is het wel, zegt Maschinka, maar niet in spelvorm. “Er zijn mensen die daarin onderdelen maken maar verder werd er vooral heel veel met elkaar gesproken, een soort online community.”
Anke moet ook aan iets soortgelijks denken, namelijk de tussenweg tussen de digitale stad en Zork: Decentraland, een soort online omgeving waarin je elkaar kunt ontmoeten in VR. “Eigenlijk als je zo’n omgeving creëert, dan ben je bezig met een basis neerzetten, wat accepteer je wel, wat vind je niet oke met elkaar. Daar komt toch die ethiek weer naar voren. Waren jullie daar toen ook al mee bezig?” Maschinka zegt van wel. “Zeker, mensen spreken elkaar ook aan op dingen. Je hebt daarin wel een bepaalde rangorde, met administrators, en je kon eruit gekickt worden. Er zijn altijd mensen die geen rekening houden met anderen en dat is heel moeilijk. Eerst spreek je ze erop aan, maar dat is ook wat de echte samenleving doet.”
TechGirl podcast
Maar daarna, en of er ook een gevangenis in die stad te vinden was, dat hoor je in onze TechGirl podcast, die ook draait om of de ontwikkelingen nou veel sneller gaat, of dat het alleen lijkt omdat we het er nu meer over hebben. Maschinka haalt bijvoorbeeld virtual reality aan: dat is al heel lang ontwikkeling. De data die nodig is om ChatGPT te produceren en wat er nog steeds aan informatie bijkomt, dat zijn zaken die veel tijd kosten, zeker als je daadwerkelijk goede kennis uit wil halen. Maschinka: “Ik denk dat het wel echt nog een tijd duurt voor het zover is dat we denken: oeh, AI. Maar we moeten niet stilzitten, we moeten bedenken hoe we daarmee omgaan.”
In onze podcast hoor je hoe deze IT-professionals denken over de ethiek en ontwikkeling van onder andere AI. Maar luister ook de podcast voor een tip voor een app die je kan vertellen welk terras op dat moment zonovergoten is, tips om je AirPods Pro schoon te maken en meer.
Je kunt de TechGirl podcast vinden op Spotify en meer podcastkanalen. Veel plezier!