Eigenzinnig of juist trendgevoelig? Lysanne van Mensvoort (26) is iemand die niet het stereotype pad bewandelt. Zo sprong ze heel bewust in het diepe door tijdens haar studie te kiezen voor een afstudeerstage bij een technisch bedrijf. En eenmaal in het werkveld maakte ze heel bewust de stap richting IT. Wat kunnen we van Lysanne’s verhaal leren?

“Vanaf mijn zeventiende studeerde ik International Business and Languages in Groningen. Mijn volgende stage was behoorlijk onconventioneel: Bij Bollegraaf Recycling Solutions, een producent van sorteringsinstallaties voor de recycling industrie. Hoewel ik daar marktonderzoek deed voor expansie binnen Europa, wist ik vanaf dat moment, dit past bij mij. Me vastbijten in materie waar ik voorheen geen kennis van had. Samenwerken met specialisten (in dit geval voornamelijk engineers) en net genoeg weten om een volwaardig gesprekspartner te zijn.”

Eerste echte baan

“Vanuit mijn stage bij Bollegraaf werd ik gevraagd te werken als marketing coördinator bij CIG, een scheepsbouwer, en een echt mannenbedrijf. Ik had mijn eigen marketingbudget, beheerde de website en organiseerde internationale beurzen voor het bedrijf.” Het beviel haar dusdanig goed, dat ze er in totaal drie jaar lang werkte.

“Op den duur wilde ik graag een stap maken na het behalen van mijn master. Een rol in de sales trok me erg aan en ik koos er uiteindelijk voor om bij Brunel aan de slag te gaan als Sourcing Consultant IT. Ook hier zag ik weer dezelfde uitdaging als bij Bollegraaf en CIG, kennis vergaren van een sector waar ik nog 0,0 kennis van had.”

“Bij Brunel heb ik verschillende IT bedrijven van binnen kunnen bekijken, ik sprak met de managers over aankomende projecten en was soms jaloers op de specialisten die er werkten. Ik kwam erachter dat er voor een groot deel van de rollen geen informatica achtergrond benodigd was en werd getriggerd. ”

Waar begin je zonder IT opleiding?

“Mijn broertje was toevallig bezig met het zoeken naar een traineeship en die was erg positief over die van Achmea. Grote bedrijven hebben vaak oog voor persoonlijke ontwikkeling en bieden de ruimte om vanuit IT affiniteit de IT in te gaan door veel coaching te bieden. Ik heb bij Achmea bijvoorbeeld een van de IT directeuren als mentor en een buddy (andere trainee) met wie ik veel optrek. Hierdoor kan ik me enorm snel ontwikkelen.”

Programmeren?!

“Je hoeft niet te programmeren om in de IT te werken. Er wordt niet alleen naar je opleiding gekeken, maar ook naar je persoonlijkheid en ontwikkelmogelijkheden. Als je positief uit het assessment (persoonlijkheids- en intelligentietest) komt, kun je worden uitgenodigd om op gesprek te komen. Dat was heel positief voor mij. Ik voelde me geen nummertje en dat sprak me erg aan.”

Wat doe je tijdens een Achmea traineeship?

“In totaal doe je vier opdrachten van een half jaar. Van maart tot en met augustus 2018 heb ik meegewerkt aan de technische migratie en adoptie van Windows 10 en Office 365 binnen Achmea. Ik was verantwoordelijk voor de communicatie omtrent het project richting de 14.500 medewerkers en fungeerde als rechterhand van de projectmanager.”

“Momenteel heb ik Tilburg als standplaats, hier ben ik me aan het verdiepen in de governance (sturing) omtrent het agile werken. Uiteindelijk lever ik aan het einde van mijn opdracht een voorstel in bij het DT, je begrijpt natuurlijk dat dit me extra motiveert om goed werk af te leveren. Ik geniet vooral van de gesprekken met de mensen in het team, ik spreek scrum masters, product owners, ontwikkelaars en schakel constant met het agile transitieteam. Doordat ik bij alle meetings betrokken word leer ik in sneltreinvaart hoe agile werken werkt in de praktijk.”

Genoeg om te doen dus, en nog genoeg om te leren!

Ook een carrière switch?

Op vrijdag 12 oktober gaat Lysanne in real life uitleggen hoe zij het ervaart als trainee bij Achmea! Die dag mogen er namelijk twintig jongedames (en heren ook hoor) kijken achter de schermen. Zit je ook te twijfelen over een carrièreswitch? En wil je weten of Achmea daarbij kan helpen (of juist niet)? Meld je aan voor vrijdagmiddag 12 oktober in Apeldoorn. Het is dichterbij dan je denkt 😉

Het volledige programma bekijken

Aanmelden


Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.