Laura is front-end developer bij Achmea, in het specifiek bouwt ze de website van Centraal Beheer. Een website waar miljoenen klanten gebruik van maken. Hoe zorgt ze ervoor dat écht iedereen ervan gebruik kan maken, dus ook bijvoorbeeld slechtzienden? Ze legt het uit in deze aflevering van de TechGirl Podcast.
Laura: “Wij hebben het front-end development vakgebied opgedeeld in drie verschillende gebieden. We hebben een groep die zich bezighoudt met het Content Management Systeem (CMS) en het ontwikkelen van ervan. Dat is de achterkant waarin mensen tekst kunnen schrijven die dan op de website zichtbaar is. We hebben een groep die zich bezighoudt met het ontwikkelen van hoe de website eruit ziet, dus wat de klant te zien krijgt. Dat is het gedeelte waar ik me mee bezig houdt. Er is ook nog het derde gebied, namelijk zorgen dat alles op de website werkt, dus als je op een knop klikt, dat die knop dan ook echt iets gaat uitvoeren, zoals je premie berekenen.”
Toegankelijkheid
“Centraal Beheer kent zoveel verschillende producten en we bedienen eigenlijk een hele grote klantengroep met al die producten, dus je ziet ook dat er heel veel teams zijn die allemaal aan die website werken. Er is dus ook niet één developer die de hele website onderhoudt, want dat is te veel werk, vandaar die opsplitsing. Ik houd me dagelijks bezig met de vraag: hoe krijgt de klant overal hetzelfde gevoel en weet dat dit Centraal Beheer is? Hierdoor moet je bijvoorbeeld ook goed hoe zo’n klant door de website navigeert.”
Dat is niet het enige dat Laura doet. “We zijn de afgelopen twee jaar bezig geweest om een algemeen Design System op te zetten. Dat is een plek waar wij alle componenten beschrijven die de website en in de app kunt vinden, zoals de omschrijving van een bepaalde knop. Hoe ziet een knop eruit? Wat kan daar in komen? Kan daar bijvoorbeeld ook een keer een icoon instaan, of moet daar altijd tekst in staan? Welke kleuren kan die knop hebben of op wat voor plekken mag die knop neergezet worden? Dat wordt allemaal samengevoegd in dat designsysteem. Het biedt een basis en houvast.”
Design System
In dat Design System worden ook spelregels rondom toegankelijkheid vastgelegd. “Stel je hebt een knop met een icoon van een printer erop. Iemand met een visuele beperking laat de website door een screen reader voorlezen. Dan moet er onder dat icoon toch ergens in tekst staan dat het om een printer gaat, zodat de screen reader dat wel kan voorlezen. We leggen bijvoorbeeld ook vast dat je geen lichtgroen op een groene achtergrond gebruikt. Als een bepaalde kleur voor jou heel wazig is, dan geeft dat niet genoeg contrast en kun je een tekst niet goed lezen.”
Laura is blij dat de Europese Unie bezig is met wetgeving rondom toegankelijkheid. “De website moet voor iedereen te gebruiken zijn. In Nederland zijn we op het punt dat alle overheidswebsites al op een basisniveau van toegankelijkheid moeten zitten. We willen bij Achmea zorgen dat mensen de website goed kunnen gebruiken, ongeacht hun situatie.”
Schilderen met HTML
Laura houdt van haar baan. “Het is zo leuk, omdat je meteen ziet waar je mee bezig bent: het is heel duidelijk en visueel. Het is bovendien niet alleen maar een plaatje tekenen, want het doet ook echt iets voor de klant. Het is een creatieve baan, misschien zelfs wel een beetje artistiek: er zijn mensen die met HTML echt kunnen schilderen en hele schilderijen namaken met HTML.”
Wil ze dat zelf ook? Heeft ze al een idee wat ze wil doen in de komende 5 jaar? “Ik kijk nooit zo ver, maar ik hoop dat ik over vijf jaar nog steeds met zoveel plezier werk. Ik vind het tof om elke keer opnieuw bezig te zijn met een puzzel: elke keer oplossingen bedenken voor de beste positionering en omschrijving van bijvoorbeeld een knop. Je wil uiteindelijk bereiken dat mensen begrijpen wat wij bedoelen met die site en we willen graag dat mensen hun weg kunnen vinden op onze website.“
Goed dat Laura haar plek zo heeft weten te vinden in een wereld vol programmeurs. Iets wat ze vroeger misschien nooit had verwacht om in terecht te komen. “Ik heb na de middelbare school de hotelschool in Maastricht gedaan. Uiteindelijk ben ik meer de communicatie-richting opgegaan en ben ik PR en marketing gaan doen van verschillende regio’s. Het was een geweldige job, maar elk jaar vinden in dezelfde regio dezelfde evenementen plaats. Dus als jij zo’n land representeert, komt elk jaar hetzelfde festival weer terug en dat vond ik te veel van hetzelfde. Ik ben toen in Londen een master gaan doen in International relations en communicatie, geënt op landen. Heel interessant, maar niet echt een wereld waarin je makkelijk binnenkomt.”
Terwijl Laura zocht, kwam ze iemand tegen die dacht dat ze goed een brug kon slaan tussen ICT en de rest van het bedrijf. “Dat leek me erg leuk en dat ben ik gaan doen als consultant, maar op een gegeven moment was er een project waarin een aantal sites opnieuw gebouwd moesten worden en kwam ik met HTML en CSS in aanraking.” Het moge duidelijk zijn: dat was een match made in heaven, want nu gebruikt Laura die tools niet alleen om de website van de verzekeraar aanzienlijk mooier te maken, maar ook beter qua toegankelijk.”
Hoe je zelf als Front-end developer aan de slag gaat
Heeft Laura’s verhaal jou enthousiast gemaakt over de mogelijkheden van front-end development? Achmea helpt je graag de mogelijkheden verkennen om zelf als developer aan de slag te gaan. Check de vacatures op www.werkenbijachmea.nl of neem vrijblijvend contact op voor alle vragen over het vak.
Wil jij collega worden van Laura? Neem dan contact op met Mark Jonker via mark.jonker@achmea.nl of bel, app, sms naar: 06 83 49 9902.