Ja, het is weer zover: de Navigatie-piet heeft de stoomboot, uitgerust met de nodige apps en gadgets, de Nederlandse haven weer ingeloodst. Hoe doen ze het toch ieder jaar weer?! Uiteraard ontbreken de chocoladeletters niet. Sterker nog, je hebt de lekkernij vast al een of meerdere keren in je schoen aangetroffen. Niets mis mee, mits je van chocolade houdt natuurlijk. Het is een populaire gift van de goedheiligman. Niet zo heel gek, Verkade claimt in 2012 al 3.600.000 letters voor zijn rekening te nemen. Zie daar maar eens vanaf te komen.

Weet je nog?

Vorig jaar deden we een poging om te voorkomen je pepernoten de vuilnisbak in te mikken.Ook dit jaar gaat de stop-de-Sint-snaaierijen-waste-campagne gewoon door.

Omsmelten die handel

Nee niet je trouwring of die gewonnen gouden plak op de olympische spelen. Je chocoladeletter, die gaan we smelten. Vloeibaar goud drinken kan ook volgens Yuri van Gelder, maar dan wel voorzien van schuimlaag. Na wat swipen op de Tender app – de culinaire variant van Tinder – stuit ik op een simpel, speekselbevorderend recept voor chocolademousse.

mousse

Ingrediënten

  • 226 gram donkere chocoladeletter(s)
  • Twee eetlepels roomboter
  • drie eieren
  • 200 ml slagroom

Benodigdheden

  • kleine pan
  • grotere pan
  • handmixer of garde
  • 4 kleine glazen (Ikea-stijl)
  • beslagkom
  • pannenlikker

Bereidingswijze

Smelt de chocoladeletter en twee eetlepels roomboter au bain marie; doe water in de grote pan. Niet te veel, anders stroomt het in het kleine pannetje, waar je de chocolade en de roomboter in doet. Klop ondertussen het eiwit, (eigeel heb je niet nodig) zo stijf totdat je de bak ondersteboven kan houden zonder dat het eruit kiepert. Klop de slagroom stijf en meng het voorzichtig met een pannenlikker door het eiwit in een golvende beweging. Hou een klein beetje van het mengsel achter voor het decoreren. Laat de gesmolten chocolade even op kamertemperatuur komen en meng ook deze voorzichtig met dezelfde beweging door de slagroom en eiwit totdat er een luchtig chocolademengsel ontstaat. Verdeel het mengsel over de vier glazen en laat een paar uur afkoelen in de koelkast. Garneer de mousse af met het mengsel wat je bewaard hebt (ook in de koelkast). Lekker nagerecht voor bij een kerstdiner. Laat die chocoladeletter maar rustig in de kast liggen, komt wel op!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.