Sinterklaas is hartje zomer nog nergens te bekennen als de eerste pepernoten al in de supermarktschappen liggen. De ronde, bruine delicatesse wordt net als de arme man zelf telkens vroeger voor zijn verjaardag commercieel uitgebuit. Wellicht heeft het te maken met een kruidnotenoverschot. Een fabriek in Harderwijk is alleen al verantwoordelijk voor zo’n drie miljard pepernoten per jaar.

Overschot
Linda de Mol probeert in het programma Ik Hou van Holland het overschot op te lossen door het publiek in het winnaarsvak 10 kilo pepernoten de man te doneren. Hoe kom je zo in vredesnaam van je voorraad af zonder ze de kliko in te mikken? Onder het genot van kazige kerstnummers je boom decoreren met strooigoed lijkt geen optie. Liever red je ze door er een limoentaart met pepernotenbodem van te maken. En nee, ik ga niet het aantal calorieën erbij zetten, die kunnen even de pip krijgen. Daar hebben we het na de feestdagen wel weer over. Geen pepernoten in huis? Vervang het dan met Bastogne-koek.

Ingrediënten

  • 4 limoenen
  • 4 eierdooiers
  • 1 blik gecondenseerde melk(Friesche Vlag) 397 gram
  • 350 gram pepernoten
  • 125 gram roomboter
  • beetje roomboter om springvorm in te vetten

Verder

  • springvorm of ovenschaal
  • bakpapier
  • oven
  • rasp
  • sinaasappelpers
  • handmixer of garde
  • blender of ijslepel/stamppotstamper

Bereidingswijze
Maal de pepernoten zo fijn mogelijk in de blender of stamp het fijn met een ijslepel of stamppotstamper. Goede workout! Maak het bakpapier vochtig en wring het uit. Leg het bakpapier in de springvorm. Meng gesmolten roomboter met de pepernoten, roer het goed om. Doe het mengsel in de beboterde springvorm en druk het met de achterkant van een lepel egaal in de vorm. Laat de taartbodem een kwartier rusten in de koelkast. Rasp de schil van een limoen en pers de vier limoenen uit. Klop de eierdooiers tot een luchtige massa. Voeg de gecondenseerde melk en limoenschil toe. Klop het mengsel en voeg beetje bij beetje het limoensap toe. Verdeel het mengsel over de afgekoelde taartbodem en zet het 10 tot 12 minuten in de oven op 180 graden. Laat de taart goed afkoelen en zet het daarna (afgedekt) een paar uur in de koelkast. Bon appétit!

Anti food waste app
Heb je meer producten waar je geen raad mee weet? De ‘Love Food Hate Waste’ app helpt je kliekjes te verwerken door je boodschappenlijst bij te houden en recepten-tips te geven.

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.