Smartphone fotografie afgelopen decennium

Smartphone fotografie: het afgelopen decennium

Nu het decennium ten einde loopt, blikken we bij TechGirl terug op de ontwikkeling die de camera op de smartphone de afgelopen tien jaar heeft afgelegd. In 2010 konden we natuurlijk al foto’s maken met ons mobieltje – ware het niet dat het een groot pixel-festijn was. Dat is eind 2019 wel anders. De selfie is voor ons nu heel gewoon, maar in 2010 waren lang niet alle toestellen uitgerust met een camera aan de binnenkant. Ik neem je mee langs een aantal grote veranderingen op ‘t gebied van smartphone fotografie. 

Professionele portretjes schieten

Waar je voorheen portretjes schoot met een professionele (spiegelreflex)camera, doe je dat nu met je telefoon. Neem bijvoorbeeld de iPhone 11. Hiermee schiet je in de portretmodus portretten van studiokwaliteit met een meer dan fijne scherptediepte. Iedereen kan een betoverend plaatje maken! Probeer het maar eens tijdens de feestdagen, als je de gezellige lichtjes van de kerstboom aan hebt. Zet je huisdier, kind of familielid voor de kerstboom, open de portretmodus en maak een foto. Je zult zien dat de lampjes van de boom onscherp worden, waarbij de focus volledig ligt op dat waar je een foto van maakt. Dat effect van de onscherpe lichtjes noem je bokeh. En waar dat voorheen alleen was voor fotografie met professioneel camera-apparatuur, doe je dat nu dus gewoon met je smartphone! 

Meerdere camera’s

Smartphones zijn niet meer uitgerust met slechts één camera aan de achterkant. Zo bizar: ‘slechts’ tien jaar geleden was je al blij met überhaupt een fotocamera op je smartphone. En iets later had je al meerdere standen en effecten, zoals panorama. Daar kon je dan toch al wat meer mee. Maar nu zijn groothoekcamera’s en macrocamera’s naast de reguliere camera’s niet meer weg te denken. De iPhone 11 Pro heeft zelfs een driedubbele cameralens aan de achterkant: naast de groothoeklens en de telelens beschikt ‘ie over een speciale ultragroothoeklens. De foto’s die je zo even schiet maak je standaard met de groothoeklens, maar als je meer (lees: 4x zoveel) vast wil leggen dan klik je gewoon op de ultragroothoeklens-functie. Handig bij landschappen, kleine(re) ruimtes en groepsfoto’s. 

You name it: de nieuwste smartphones gaan all the way als ‘t aankomt op fijne fotografie. En nu hoor ik je denken: ‘maar eerder kon ik toch ook al een macrofoto maken?’. Nou, dat klopt deels: je had op een gegeven moment wel een effectmodus waarbij je macrofotografie kon nabootsen, maar dit was heel pixel-achtig en onscherp. Dat effect was ook gedigitaliseerd. Nu heb je echt een macrocamera op je telefoon, die de foto in de basis al scherp en macro maakt. 

Nachtmodus 

Foto’s maken in ‘t donker? Dat konden we tien jaar geleden niet bedenken, maar het is nu toch echt mogelijk. Sterker nog: de meeste smartphones detecteren dat ‘t donker is en activeren automatisch de nachtstand. Hiermee wordt de sluitertijd langer en de foto dus lichter. Weet je nog, die uitgaansfoto’s die je vroeger met je smartphone maakte? Je groepsfoto bestond uit een donkere vlek, vol pixels en onduidelijkheden. En als je zou flitsen dan was de persoon vooraan altijd de sjaak, want daar weerkaatste het licht dan op en hij of zij was dan een felle vlek. Maar hey, je had een foto gemaakt. Nu zijn die foto’s hartstikke makkelijk om te maken. Zonder flits, that is. De camera’s in smartphones bevatten nu zulke goede lichtsensoren – ook omdat meerdere camera’s samenwerken voor een foto in nachtmodus – dat je altijd alles en iedereen scherp op de foto hebt. 

Selfies

Nou, de #selfie is misschien wel het woord van het afgelopen decennium. Als er ergens een vlucht in is genomen, is ‘t de selfie wel. Tien jaar geleden had je mondjesmaat smartphones met camera’s aan de binnenkant. De nieuwste iPhone 11 heeft zelfs een selfiecamera met maar liefst 12 megapixel én een groothoeklens. Kun je eindelijk fatsoenlijk met je vrienden (of je ego) op de foto. De gekste selfie-trends zijn trouwens al voorbijgekomen. Van de welbekende duckface tot chinning en belfies (allen overigens niet de meest fraaie selfies – just saying). 

Fotobewerking op je telefoon

Programma’s zoals Adobe Lightroom en Adobe Photoshop zijn zeer gewild als ‘t gaat om het bewerken van foto’s. Waar dat tien jaar geleden een tijdrovend klusje was op je computer, doe je dat nu allemaal op je telefoon. En niet alleen meer met programma’s van bijvoorbeeld Adobe, maar ook met mobiele apps. Snapseed (App Store / Play Store) is een populaire fotobewerkings-app. Makkelijk en snel in gebruik. 

AI herkenning in foto’s

Fijn of creepy: AI herkenning in foto’s? Alle foto’s die je maakt worden door de nieuwste smartphones in mapjes gestopt, alles op basis van kunstmatige intelligentie. Heel handig voor als je een specifieke foto zoekt. Zo heb je alle foto’s van individuele personen, locaties of onderwerpen geautomatiseerd al bij elkaar. 

En verder…

Denk eens aan het maken van vakantiefoto’s. Niet meer meerdere zware camera’s met toebehoren meenemen, maar gewoon gebruik maken van je smartphone. Zelfs onder water! En naast al dat: het feit dat je nu een foto maakt op fatsoenlijk formaat betekent dat we nooit meer naar pixelplaatjes hoeven te kijken als we een foto willen afdrukken op canvas. 

Wat is voor jou de afgelopen tien jaar de grootste wijziging geweest in smartphone fotografie? En waar zullen we over tien jaar staan? Laat ‘t ons weten in de comments! 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vodafone

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.