Leuke vakantiefoto’s maken doe je zo!

Misschien ben je, net als ik, al wel in mei op pad geweest. Voor anderen komt de vakantie er nog aan, en gauw ook! Hoe dan ook, het delen van mooie vakantiefoto’s is altijd leuk om te doen. Jammer alleen als dat ene plaatje net niet weergeeft hoe het echt was, toch? Ik geef je wat tips, want leuke vakantiefoto’s maken doe je zo!

Welke camera gebruik je?

Ik heb thuis verschillende fotocamera’s liggen en als ik heel eerlijk ben gebruik ik mijn smartphone het meest om de leukste foto’s te maken. De tijd van erg korrelige donkere foto’s met je smartphone is voorbij. De meeste smartphones hebben een redelijk goede camera met verschillende functies. Een panoramafoto en zelfs een stop motion film is zo gemaakt met je eigen smartphone! Voordeel van het gebruiken van je smartphone is dat je erg spontane foto’s kunt maken. Wanneer je een spiegelreflexcamera op iemand richt, gaat diegene toch poseren en krijg je minder spontane foto’s, wat niet altijd even mooi uit pakt!

Locatie, locatie, locatie!

Eén van de belangrijkste elementen voor een goede foto is de locatie. Nu kan dit zelfs met de juiste standpunten nog je achtertuin zijn. Het is gewoon belangrijk dat je voordat je een foto maakt, echt even je omgeving in jezelf opneemt. Wat zie ik nu eigenlijk en waar valt mijn oog op? Wat aan deze locatie wil ik echt laten zien? Ik ben afgelopen mei naar Duitsland en Frankrijk geweest en heb heel wat watervallen bezocht. Nadeel van zulke locaties is dat ze vol lopen met toeristen. Mijn tip hiervoor? Ga óf heel vroeg, óf heel laat naar zo’n locatie. Daarbij pak je ook meteen verschillende sferen. Daarnaast: heb geduld, want een goede foto maken kost soms tijd. En die vervelende man met telescooplens blijft echt niet een eeuwigheid precies voor jouw uitzicht zitten.

Durf een beetje uit je comfortzone te stappen

Ik heb hoogtevrees, maar hou tegelijkertijd van prachtige vergezichten. Dus wanneer ik ergens op vakantie ben, focus ik me op waar ik een foto van wil maken. Zo heb ik ooit een vriend (psycholoog) meegenomen naar Berlijn om mij te helpen de Reichstag op te klimmen en zo mijn hoogtevrees te overwinnen. Het is mij gelukt, en ik ben nog steeds heel erg blij met de foto die ik daar heb kunnen maken! Mijn oudste dochter houdt van klimmen en ik heb zo een aantal prachtige foto’s kunnen maken van haar bij de watervallen. Soms moet je een beetje klimmen en klauteren om een mooie foto te kunnen maken.

Probeer eens een Dutch Angle

Nee, deze Nederlandse hoek is eigenlijk een vertaalfoutje voor Duitse hoek. In de jaren ’30 en ’40 werd deze camerahoek veel gebruikt door Duitse filmregisseurs. De horizon bij dit camerastandpunt is niet horizontaal, maar loopt schuin. Je hoeft nu niet al je foto’s in deze hoek te gaan maken hoor, maar wat ik ermee wil zeggen is: durf meer met je camerahoek te spelen. Zak eens door je knieën, kijk eens door je lens omhoog, ga eens een stuk dichterbij staan of juist verderaf, klim gerust op die ene rots. Maar blijf niet alleen kaarsrecht staan met je camera op ooghoogte en klikken maar: beweeg!

Wat mij heeft geholpen om verrassende beelden te creëren, is veel door mijn lens kijken. Loop rond terwijl je op je camerascherm kijkt en zie wat verschillende hoeken doen met het beeld. En kijk ook wat het licht met je beeld doet. Tenzij je een ‘kijk ons romantisch op het strand zijn’-silhouet foto wil, maak dan geen foto’s tegen het licht in. Werk altijd zo veel mogelijk met het licht mee.

Wat zet je eigenlijk op de foto?

We zijn niet allemaal Tierney Gearon die erg controversiële foto’s maakt. Denk vooral eerst na op welk platform je de foto wil delen. Natuurlijk wil je je beach body een beetje showen, maar bedenk ook dat niet alleen je ex, maar ook andere mensen deze foto kunnen zien als je ‘m deelt op social media. Dus let goed op wat je aan hebt en zorg ervoor dat dit niet te bloot is. Daarnaast: poseer niet te veel voor een foto. Een spontane foto blijft nog altijd mooier, zeker als vakantiefoto. Zo pak je echt het moment dat jij daar een hele leuke tijd hebt. De enige reden wanneer je mag poseren is bij iconische gebouwen zoals de toren van Pisa! Op deze locaties heb je van mij een vrijbrief om heerlijke cliché foto’s te maken, want: te hilarisch, toch?!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.