Vorige maand schreef ik een artikel over technostress en wat je daar aan kunt doen of, nog mooier, hoe het te voorkomen. Terwijl ik dat schreef, dacht ik dat het misschien wel een goed idee zou zijn om te ‘detoxen’. De genoemde smartphone-detox welteverstaan. Poeh… makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vermaak jullie graag met mijn anti-technostress poging.

E-mail en push-notificaties

Om een smartphone-detox te ondergaan, gaf ik een aantal praktische tips om dit probleem te lijf te gaan. Enthousiast als ik was, ben ik ook met die tips begonnen. Mijn e-mails beantwoorden op een vast moment per dag ging goed, alleen moest ik wel eerst mijn notificaties daarvoor uitzetten. Wanneer ik namelijk een bericht zie binnenkomen, heb ik vaak de neiging om daar meteen iets mee te doen. Overigens is het leven met (push-)notificaties een drukte van jewelste. Ofwel, als je dit gaat doen, luister goed: zet deze uit!! Evenals je geluid en trilfunctie, wanneer dat kan natuurlijk. Oké, dat was dat.

“Ik heb het gevoel dat we uit elkaar groeien.”

Ook raadde ik aan om je smartphone bewust met regelmaat thuis te laten en deze ook niet meer de slaapkamer te laten zien. Oké, neem hem gewoon niet meer mee naar bed. Eerlijk is eerlijk, mijn smartphone thuislaten is voor mij (voorlopig) nog geen optie. Wat dat betreft, functioneert mijn telefoon als (schijn)veiligheid. De straat op met straatvrees en zonder mijn elektronische vriend, zorgt voor een wervelwind aan stress. Ofwel, het ding mag mee op pad.

De slaapkamer heb ik hem ook niet kunnen ontzeggen. Ik ben zo iemand die voor het slapen gaan nog even een eBook leest, met een app. ’s morgens wanneer ik wakker ben gemaakt, door de wekker van mijn smartphone (!), scroll ik uit gewoonte ook even langs alle social media kanalen. Waarom? Goed excuus om nog even te kunnen genieten van mijn fijne bed en warme dekbed. Deze tips zijn dus niet voor mij weggelegd. Op naar de volgende.

Hoera voor de smartphone-detox

Een verademing: iets anders kan ik het niet noemen. Het geluid, het irritante gebliep, het angstaanjagende getril. Angstaanjagend omdat ik me met regelmaat rot schrik als mijn telefoon dat doet terwijl hij op tafel ligt. Sinds ik ben begonnen met deze uitdaging, heb ik eigenlijk geen geluid meer aanstaan bij binnenkomende berichten of meldingen. Wanneer iemand mij belt, of wanneer mijn wekker afgaat, dan slaakt het ding een kreet. Alle andere dingen, zoals berichten van welke app dan ook, hoor ik niet meer. Heerlijk! Overigens een extra puntje van aandacht, groepsgesprekken zijn een drama, zet daar in ieder geval wel je geluid van uit.

Hoewel de meesten van ons zich niet meer kunnen voorstellen hoe het leven was vóór onze persoonlijke vriend, is het goed om je te realiseren wat er buiten je smartphone gebeurt. Zwaai je nog naar je buurvrouw wanneer zij langs je heen loopt? Knoop je nog wel eens een gesprek aan met een vriendelijke vreemde tijdens het wachten op het openbaar vervoer? Kijk je de caissière in de supermarkt nog wel aan wanneer zij op haar vriendelijkst probeert jou te helpen? Zwaai eens wat vaker naar elkaar, appen kan altijd nog.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.