Zoals jullie vast wel weten, zit ik aardig vastgeplakt aan mijn smartphone. Tal van redenen om dit goed te praten. Ik mis niets omdat ik posts van vrienden op sociale media kan checken. Whatsapp-berichten kan ik vaak vrij snel beantwoorden, omdat ik het meestal merk wanneer er een binnenkomt. Het is natuurlijk ook handig dat ik mijn boodschappenlijstje kan opslaan in een app. Zeker wanneer ik het op een memoblaadje hebt geschreven en het briefje nog op mijn bureau ligt, terwijl ik in de winkel sta. Hoe handig het ook allemaal lijkt, we zijn afhankelijk van het moderne bel-ijzer en ervaren stress. Technostress.

Technostress… de watte?!

Een smartphone op zak zorgt ervoor dat je altijd bereikbaar bent. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het wordt een probleem wanneer je het gevoel hebt constant online te moeten zijn en de hele tijd te moeten nadenken door te reageren op e-mails, sociale media berichten en ga zo maar door. Je vrijheid is weg. Hoewel de mens op zichzelf een sociaal soort is, hebben we toch ook allemaal enige vorm van vrijheid en eigen tijd nodig. Technostress is eigenlijk een gevolg van die eigen tijd niet hebben.

Aanpakken en voorkomen

Hoe je technostress kunt aanpakken en voorkomen, komt eigenlijk op hetzelfde neer. Het komt neer op een techno-detox. Het meest simpele is om je smartphonegebruik te verminderen. Makkelijk gezegd, maar hoe dan concreet? Hieronder een aantal praktische tips:

  • Beantwoord je e-mail op een (aantal) vaste momenten per dag.
  • Schakel push-notificaties uit.
  • Laat je smartphone met regelmaat bewust zo nu en dan thuis.
  • Neem je smartphone niet meer mee je slaapkamer in.
  • Zet (wanneer mogelijk) op gezette tijden het geluid en de trilfunctie van je telefoon uit.
  • Word je bewust van wat je in het echte leven mist, terwijl je op je telefoon voor de zoveelste keer zit te scrollen.

Heb je moeite om bovenstaande tips uit te voeren? Plan concreet in wanneer je smartphone-vrij gaat zijn en houd je daar aan. Ik vertel jullie hier graag binnenkort meer over.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.