Review: Samsung Galaxy A52 – is hij 400 euro waard?

Wat is er mis met ‘degelijk’, zeker als dat er gewoon ook goed uitziet? Niet iedereen is immers op zoek naar de duurste, de snelste of de meest opvallende telefoon. In deze Samsung Galaxy A52 review nemen wij dit (iets meer dan) 400 euro kostende toestel onder de loep. Doe je er een goede koop aan?

Design

De Galaxy A52 is 5,2 inches groot, maar omdat dat niet zoveel zegt: dat is een ietsje kleiner dan de Apple iPhone 12 Pro Max is. Eigenlijk is dat vrij fors dus. Toch voelt deze A42 niet massive aan, wat wel bij de iPhone het geval is. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de body die aan de achterzijde van duurzaam plastic is gemaakt. Plastic?! Ja, plastic dus. Met een metallic rand in bijpassende kleur. Wij vinden de kleuren Awesome Violet, Awesome Blue, Awesome Black en Awesome White fantastisch, maar feit: dit valt niet bij iedereen in de smaak.

Voor de test hebben wij een Awesome Violet toestel toegestuurd gekregen, wat in de normale wereld gelijk staat aan pastelpaars. Hallo?! Pastelpaars! Zo gaaf! O, help, we blijven met uitroeptekens praten! En dan die metallic paarse rand! Hemels!

De Samsung Galaxy A52 ziet er slank uit. Dat heeft wellicht ook met de plaatsing van de camera’s te maken: de camera’s zijn relatief klein van doorsnede en ze zijn ook netjes op een rijtje geplaatst, net als bij een stoplicht. Dit geeft het een ‘langwerpige uitstraling’, en we weten allemaal: meer lengte oogt slanker.

Voor de rest is het design niet heel uitzonderlijk te noemen: het heeft wat knoppen aan de rechterzijde, er is een aux-ingang, een USB C-poort, een microfoon- en luidspreker. Én, het geheugen van deze telefoon is uit te breiden met een micro sd-kaart.

Besturingssysteem

Deze Samsung telefoon draait op Android 11, oftewel het nieuwste Android besturingssysteem van dit moment. De telefoon werkt behoorlijk vlot, maar is wel duidelijk ingericht vanuit Samsung HQ. De apps hebben allemaal het typische Samsung-sausje qua look & feel. De apps ‘Samsung Members’, ‘Samsung Notes’, ‘Samsung Free’, ‘Samsung Global Goals’… ze staan er allemaal van begin af al op, zonder dat ik daar om gevraagd heb. Niet dat dat anders is bij veel andere fabrikanten, maar toch. Wij zijn d’r niet zo van.

Camera

Ook deze Samsung telefoon focust op fotografie. Daarvoor heeft hij een quad-camera met 64 MP resolutie aan boord. En, toch wel cool: met de 4K Video Snap-functie zet je de mooiste momenten uit video’s direct om naar 8 MP foto’s. Handig voor YouTube thumbnails bijvoorbeeld.

Een aantal andere camera functies:

  • OIS (optische beeldstabilisatie) voor scherpere fotos’en video’s.
  • Night mode maakt foto’s in donkere situaties zo scherp mogelijk. Het geheim van deze functie is dat het 12 beelden tot één beeld laat samensmelten.
  • Extra leuke content – Met AR Emoji en My Filter kun je allerlei smaakjes toevoegen aan je content. Daarnaast gebruik je Fun Mode om met de AR-Lens in Snapchat toffe dingen te doen.

Geluidskwaliteit

De sound uit deze Galaxy A52 is ‘oké’. Geen high-end geluid, ook geen krakerige shizzle. Het klinkt misschien niet heel dynamisch en hoge tonen reiken niet tot aan the sky, maar de sound komt goed tot zijn recht en de bas dreunt lekker tot je door. Wel even zelf oordopjes kopen, als je niet wilt dat anderen met je kunnen meeluisteren. De oordopjes zitten niet standaard bij het aanschafpakket.

Batterij

4500 mAh kan er in de batterij van de A52. Genoeg voor twee dagen gebruiksgemak zonder tussentijds op te laden, aldus de fabrikant. Met matig gebruik moet dat lukken, maar wie de hele dag door TikToks aan het kijken is, social nieuws lurkt of graag gamet met zijn telefoon, komt wel bedrogen uit. Een uur muziek luisteren op 80% van het volume kostte ons 5% van de batterij. Daar ga je het niet twee dagen mee volhouden. Een volle dag lukt absoluut. Twee dagen vinden wij optimistisch te noemen.

Prijs

De Samsung Galaxy A52 wordt uitgebracht in twee prijsklassen: de versie met 128GB kost 349 euro. Je betaalt 409 euro voor de versie met het dubbele opslagvermogen. Daarnaast zijn er ook de A52 5G en de A72 die respectievelijk 429 en 449 euro kosten, maar die toestellen hebben we uiteraard niet meegenomen in deze test.

Conclusie van deze Galaxy A52 review

Al met al… is deze Samsung Galaxy A52 de 409 euro waard om aan te schaffen? Het antwoord daarop is ‘ja’. Deze telefoon heeft vergelijkbare specs met de S21 die voor zo’n 400 euro meer van de hand gaat. Zoals onze vrienden van DutchCowboys als schreven: Samsung heeft de S21 uit de markt geprijsd. En dat komt allemaal door dit fijne toestel wat dat amper de helft kost. Een minder luxueus design misschien, maar ook daar is ‘gewoon’ markt voor.

Meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe Galaxy A-lijn van Samsung? We schreven er eerder dit artikel over: Samsung Galaxy A72 – fijne specs, nog leuker prijskaartje.

Pluspunten
Design
Fotografiekwaliteit + opties
Prijs
Minder positief
Geluid
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.