Xiaomi ROIDMI RS40

Review: ROIDMI RS40 – Opgevoerde kruimeldief of handig hulpje?

Steelstofzuigers. Ineens lijkt iedere fabrikant van naam er één of meerdere in haar assortiment te hebben. Het gevolg is een enorm breed spectrum aan apparaten. Prijzen lopen van ongeveer 5 tientjes voor een ‘BISSELL Featherweight 2024N’ tot € 800 voor een ‘Dyson V11 Absolute Extra Pro’. Te midden van dat aanbod probeert de Chinese fabrikant Xiaomi een stukje marktaandeel te veroveren met het merk ROIDMI. Martijn, de TechGirl met de baard, maakte twee weken zijn huis uitgebreid schoon om te ontdekken hoe de ROIDMI RS40 zich staande houdt in steelstofzuigerland.

Vorige maand kon je al lezen hoe TechGirl Anke de steelstofzuiger heeft ontdekt. Zij is zeker niet de enige die gezwicht is voor “de kruimeldief met de lange steel”. Dat de steelstofzuiger aan een grote opmars bezig is, heeft te maken met twee factoren. Ten eerste is de prijs-kwaliteitverhouding van de accu’s tegenwoordig op een acceptabel niveau. Voor een redelijk bedrag koop je een steelstofzuiger, die genoeg kracht en uithoudingsvermogen heeft om ook daadwerkelijk je hele woonkamer te kunnen stofzuigen. Dit is direct gelinkt aan de tweede factor: Eindelijk is er weer een categorie waarbinnen witgoedfabrikanten zich nog kunnen onderscheiden met een slim product of met een gelikt design. Om die reden heeft iedere zichzelf respecterende witgoedfabrikant nu één of meestal meerdere steelstofzuigers in zijn assortiment opgenomen.

ROIDMI

Dat geldt ook voor Xiaomi. Je kent deze fabrikant misschien wel van de Mi devices waaronder de Redmi smartphones. Naast smartphones produceert Xiaomi onder andere stofzuigers met een accu. Deze dragen de merknaam ROIDMI en worden vanuit Denemarken overal in Europa verkocht.

Op stofzuigervlak heeft ROIDMI twee soorten modellen in de aanbieding. De Nano stofzuigers, die je het best kunt vergelijken met een kleine krachtige kruimeldief. En de R- en RS-modellen plus een model met de naam H10. Dit zijn allemaal steelstofzuigers met verschillende eigenschappen.

Ik ontving de RS40, het net-niet-topmodel van ROIDMI. De absolute top is namelijk – volgens de ROIDMI website – de ROIDMI RS60. Dan heb je het over een stofzuiger in de Dyson-klasse als je naar de prijs kijkt. De RS40 is betaalbaarder, maar afgaande op de prijs van € 549 kunnen we concluderen dat Xiaomi met de ROIDMI RS40 gaat voor een positie in de top van het steelstofzuigersegment.

Vergelijkend warenonderzoek

In die top van het steelstofzuigersegment bevinden zich de steelstofzuigers van Dyson (V8, V10 en V11), AEG (FX9), Rowenta (Air Force Flex serie) en Philips (SpeedPro Max serie). Slechts enkele daarvan kunnen net als de RS40 dweilen. Natuurlijk wil ik ook dat meenemen in de vergelijking. In dat geval wordt het  een vergelijking met de Rowenta Air Force 560 Flex Aqua RH9490 of de Philips SpeedPro Max Aqua series 8000 XC8149/01. Ik heb de Philips SpeedPro Max Aqua genomen als ‘referentiestofzuiger’ in de topklasse.

Koop je de Philips of ROIDMI dan tref je in de doos het volgende aan: Een combiborstel, een waterreservoir met twee microvezeldoeken, een flexibele verlengslang, een kierenzuigmond, een mini-turboborstel (ook wel matrasborstel genoemd) en een zachte afstofborstel. Beide stofzuigers worden geleverd met een extra microfilter, een oplader en een bevestigingshaak om de steelstofzuiger aan weg te hangen waarbij hij gelijk opgeladen wordt. Eigenlijk is er nauwelijks verschil te vinden tussen de uitzet van beide stofzuigers. De ROIDMI komt met een extra viltborstel voor harde vloeren. De Philips heeft een extra zuigmond om te combineren met de dweil. Verder zijn het identieke apparaten. Dat het prijsverschil tussen de twee slechts twee tientjes is, lijkt niet meer dan logisch.

Prestaties

Dan maar aan het werk met de apparaten. Het blijken allebei zeer verdienstelijke stofzuigers te zijn. Ik ga er niet over liegen: Ik was een ‘ouderwetse’ Miele stofzuiger met stofzuigerzak en stekker gewend en dacht dat deze uit de kluiten gewassen kruimeldieven nooit op zouden kunnen tegen de kracht van een 2200 watt motor. Dat bleek een valse aanname. Ik heb voornamelijk harde (houten en kunststof) vloeren in huis en de combinatie van een snel draaiende combiborstel en slimme zuigkracht leverde een minstens zo schoon resultaat op als de rauwe kracht van de Miele. Overigens is de Miele wel een alleseter die zijn hand niet omdraait voor proppen papier of een tissue. Die vliegen met een luide “GLOEP!” het apparaat in, terwijl de steelstofzuiger zijn neus al ophaalt voor een groot uitgevallen snipper papier. Het heet niet voor niets een STOFzuiger in plaats van een ALLESzuiger.

Het resultaat van de steelstofzuiger mag dan – heavy duty cleaning daargelaten – niet onder doen voor dat van de turbozuiger, dat neemt niet weg dat de ervaring wel heel anders is. De steelstofzuigers zijn wendbaar en hebben geen slang waardoor je makkelijk onder een bank zuigt. Beide varianten hebben daarnaast led-lampjes in de zuigmond waardoor je extra goed zicht hebt op de situatie vóór en ná  het stofzuigen. De lampjes van de Philips SpeedPro gaan overigens direct aan als je de steelstofzuiger inschakelt, waar die van de ROIDMI alleen aanspringen in een duister hoekje of onder de bank. Persoonlijk vind ik het constante licht van Philips het prettigst omdat het zorgt dat je stof en viezigheid goed in beeld hebt.

Portable

Ik kan de steelstofzuigers gekscherend als ‘kruimeldief’ aanduiden, maar qua portability is dat eigenlijk een compliment. Dat blijkt ook in de praktijk. De Philips en ROIDMI zijn in combinatie met de flexibele slang heel handig om in allerlei hoeken en gaten stof weg te halen, inclusief het stofzuigen van de auto. Geen gedoe met een zware stofzuiger die je achter je aan moet slepen en waarvan de stroomkabel te kort is.

Met de matrasborstel, die eveneens een fanatiek draaiende borstelkop heeft, vlieg je over de stoffen bank, het matras van je bed of de trapbekleding. Alles ontstof en vooral onthaar je in een oogwenk.

Dweilen

En dan kunnen beide steelstofzuigers ook nog eens dweilen. Nou ja, dweilen? Ze zijn beide uitgerust met een microvezeldoekje (die van Philips is wel twee keer het formaat van de ROIDMI) waar de steelstofzuiger water op druppelt vanuit een meegeleverd waterreservoir. Dat microvezeldoekje blijft daardoor constant een beetje nat waarmee viezigheid al tijdens het stofzuigen opgedweild wordt. Dat is althans het marketingverhaal.

Eerlijk gezegd had ik daar gelijk mijn twijfels over. Want toen ik na de dweilbeurt, die circa 50m2 besloeg, de microdweil uitwrong kwam er verdacht weinig viezigheid uit. Waarschijnlijk ben je met deze apparaten bij het ‘dweilen’ de viezigheid simpelweg aan het uitsmeren over de vloer. De vloer is dan na een dweilbeurt optisch vlekvrij, maar feitelijk is het vuil er nog gewoon.

Dat was mijn aanname en uiteraard zou ik geen waar onderzoeksjournalist zijn als ik dit niet proefondervindelijk had vastgesteld. Wat blijkt? Met dat uitsmeren valt het eigenlijk reuze mee. Na een maand dagelijks stofzuigen en wekelijks dweilen met de microvezeldweil, blijkt dat er maar weinig vuil op de vloer achterblijft.

Vergelijking

De high end stofzuigers maken de ouderwetse stofzuiger dus grotendeels overbodig, maar hoe goed kan ROIDMI uiteindelijk meekomen in de voorhoede van deze categorie huishoudelijke apparaten? De RS40 blijkt in de praktijk een stuk krachtiger dan de tegenhanger van Philips, met name wanneer de beide apparaten op standje turbo worden gezet. De ROIDMI laat minimaal het dubbele aan zuigkracht zien.

Meer kracht vertaalt zich tegelijkertijd in minder accutijd. Op vol vermogen houdt de Philips het minstens een keer zo lang vol op één acculading als de ROIDMI. De RS40 geeft er na 12 minuten op vol vermogen al de brui aan. Ga daar maar eens een woonkamer vol tapijt mee stofzuigen. Als je flink doorzuigt, red je het misschien net om de hele woonkamer te doen. Anders moet je eerst terug naar de oplader om een uurtje later verder te kunnen zuigen.

Buiten de verschillen op vol vermogen doen de twee stofzuigers niet enorm veel voor elkaar onder. Er zijn verschillen, maar die zitten voornamelijk in de details. De Philips lijkt iets slimmer gebouwd en klikt eenvoudiger in en uit elkaar. Het bereik van de Philips combiborstel is net even iets beter aan de randen en de matrasborstel van de ROIDMI laat het qua bereik vaker afweten dan die van Philips.

Conclusie

Xiaomi kan met de ROIDMI RS40 de boel op scherp zetten in het steelstofzuigersegment. Dan moet ze dit apparaat misschien niet alleen als direct seller vanuit Denemarken in de markt zetten, maar deze ook verkopen via winkels als Media Markt en Coolblue. Stelt ze daarbij de prijs nog net iets naar beneden bij dan kan ze Philips in dit segment prima naar de loef steken.

De ROIDMI RS40 is een degelijke steelstofzuiger met een strak, minimaal, Scandinavisch aandoend design, die in menig huishouden tot z’n recht komt. Qua prestaties en gebruiksvriendelijkheid is een dikke acht op z’n plek, maar qua prijs en positionering blaast Xiaomi wat mij betreft net iets te hoog van de toren.

Xiaomi ROIDMI RS40
Pluspunten
Stevige motor (zuigkracht)
Strak design
Kan ook dweilen
Verbeterpunten
Beperkte accuduur
Hoge prijs
Weinig verkoop- / servicepunten
7.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.