Oculus Quest 2

Review: Oculus Quest 2 – dé VR-headset zonder gaming PC

Eerder schreef TechGirl Ilse al over hoe je fit kunt blijven met behulp van Oculus Move. Daarvoor heeft zij de Oculus Quest 2 natuurlijk uitvoerig getest. De Oculus Quest 2 is dé VR-headset voor mensen zonder gaming PC.

Wat is er nieuw aan de Oculus Quest 2?

De Oculus Quest 2 is de opvolger van de Oculus Quest en is sinds november 2020 op de markt. Inmiddels is dit al de zesde generatie VR-headset van Oculus. De Oculus Quest 2 is in vergelijking met de eerdere Oculus Quest iets goedkoper. De Quest 2 is een zogenaamde standalone-VR-headset, waardoor ook mensen zonder gaming PC het kunnen gebruiken. Deze VR-headset is in twee versies verkrijgbaar: 64 of 256 gigabyte opslag. Kosten: respectievelijk € 349 en € 449. Dat is een stuk goedkoper dan vergelijkbare VR-sets.

In vergelijking met de vorige Oculus Quest, heeft deze versie een minder luxe hoofdband. Persoonlijk vind ik de hoofdband alsnog wel “oké”, maar als je echt intensief gebruik maakt van de VR-headset raad ik je aan om een luxere hoofdband te bestellen. De nieuwe versie is iets lichter dan de vorige, maar nog steeds vrij zwaar. Daarnaast heeft de Oculus Quest 2 een hogere verversingssnelheid, waardoor het scherm een stuk sneller ververst wordt en je minder last hebt van “streperige” beelden. De accuduur van de Quest 2 vind ik uitstekend. Hij gaat ongeveer 3 uur mee wat ruim voldoende is, aangezien VR games best vermoeiend zijn en ik hem mede daardoor maar zo’n 30 tot 60 minuten per dag gebruik.

Ook geschikt voor niet-PC gamers

Het handige aan deze nieuwe Oculus Quest 2 is dat je er geen ultieme gaming pc voor nodig hebt om hem te gebruiken. Je kan namelijk app installeren op de headset zelf, waardoor je óók nog eens geen last hebt van een kabel naar je pc. Het nadeel hiervan is wel dat je niet direct de spellen die je wellicht al van een andere VR set had in steam direct gebruiken. Hiervoor moet je alsnog een Link-kabel aansluiten op je pc voor een prijs van € 99. Indien je al veel spellen had, raad ik je dan ook aan om de 64gb versie aan te schaffen. Als je nog helemaal geen spellen hebt en bijvoorbeeld geen ultieme gaming pc, dan raad ik je aan om de 256 gb versie te kopen. Zo kan je veel meer spellen downloaden. Natuurlijk kan je spellen de-installeren voor meer opslagruimte, maar dat is natuurlijk niet zo heel handig 😉

Het mooie van deze VR-headset is dat je ook zonder controllers hem kan bedienen. Oculus herkent namelijk je handen, waardoor je eenvoudig kan scrollen en klikken door middel van je duim en wijsvinger op elkaar te sluiten.

Geen ontkomen aan Facebook mogelijk

Een van de nadelen van de Oculus Quest 2 is toch wel dat je per se een Facebookaccount moet hebben om hem te gebruiken. Aangezien de Quest 2 standaard gebruikt maakt van meerdere camera’s, kan ik me voorstellen dat je het niet zo fijn vindt dat Facebook dit ook allemaal “ziet”. Zo las ik dat veel mensen ervoor kiezen om een apart account aan te maken op Facebook om de VR-headset te kunnen gebruiken. Een van de redenen om een speciaal account voor de VR-headset aan te maken, kan zijn dat je ooit je eigen Facebook wilt deactiveren. Hierdoor zal je dan ook al je aangeschafte spellen kunnen verliezen.

Een ander nadeel vind ik de manier waarop je de lenzen van de bril aanpast op jouw ogen. Je kan de lenzen van de bril verschuiven op 3 standen. Ik heb echter gemerkt dat geen enkele van die standen echt perfect voor mijn ogen is en de strakheid van de hoofdband ook heel veel uitmaakt.

Dé leukste VR games

Tijdens het reviewen van de Oculus Quest 2 heb ik natuurlijk ook meerdere VR-games uitgetest. Zo heb ik Beat Saber, Dance Central VR, Sports Scramble, Superhot VR, Pistol Whip en The Climb uitvoerig gespeeld. Beat Saber is echt dé musthave VR-game. Deze moet je zeker weten aanschaffen bij de aankoop van een VR-headset. Het is een heel leuk spel waarbij je met behulp van twee zwaarden blokjes moet doorslaan op muziek, maar ondertussen ook obstakels moet ontwijken. Het kan echt als een workout aanvoelen. Het enige nadeel aan Beat Saber vond ik dat het niet echt leuke pop nummers bevat, zoals bij bijvoorbeeld het spel JustDance wat niet beschikbaar is in VR.

Vergelijkbaar met het concept JustDance is Dance Central VR wel beschikbaar in VR. Dit is een beetje hetzelfde als JustDance, alleen dan meer met een storyline en minder hippe dansjes. Ik vond het spel vooral door de graphics en de danspasjes tegenvallen.

Sport games

Als je meer van realistische games houdt, zal je The Climb echt supertof vinden. In deze VR game moet je rotsen beklimmen. Het spel is echt superrealistisch, waardoor je ook echt een gevoel van adrenaline door je lijf krijgt. Het spel is totaal niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees, want je ziet echt de afgrond onder je en indien je in het spel valt, kan je deze sensatie ook echt ervaren. Mijn vriend viel zelfs bijna om. 😜 Naast The Climb is Sports Scramble ook een heel leuk sportspel. Bij Sports Scramble kan je tennis, bowlen en baseball spelen. Je kan opdrachten voltooien, single-player spelen of het opnemen tegen anderen in de multiplayer functie. Het leuke is dat de spellen allemaal een twist hebben. Zo kan je bijvoorbeeld tennis moeten spelen met een strandbal en golfclub.

Schietspellen

Als laatste testte ik nog Superhot VR en Pistol Whip. Waar ik bij Superhot VR enorm gefrustreerd raakte, voelde ik me bij Pistol Whip bijna James Bond. Superhot VR is een spel in slowmotion. Het is zelfs zo erg slowmotion, dat ik eerst dacht dat mijn VR-headset vasthing. 😁Tijdens het spel moet je poppetjes slaan of neerschieten. Het is een uitdagend spel, maar wat erg frustrerend kan zijn door de soms trage hitbox-tracking. Zo kan je soms echt meerdere keren zo een poppetje moeten slaan voordat er iets gebeurd. Voor mij persoonlijk was het spel iets te frustrerend. Pistol Whip daarentegen werkte voor mij een stuk beter. Pistol Whip is een schietspel met meerdere scenes, waardoor het spel verrassend blijft. Vooral door de muziek blijft het spel erg leuk. Je “loopt” als het ware door een level, waarbij je mensen moet neerschieten. Op de achtergrond is dan dramatische muziek, waardoor je je echt als James Bond kan voelen of een maffia-baas. Na het spelen van Superhot VR vond ik het vooral fijn dat het geen slowmotion is. 😉

Oculus Quest 2
Review: Oculus Quest 2 – dé VR-headset zonder gaming PC
Pluspunten
Geen gaming pc nodig
Relatief goedkoop
Veel leuke spellen beschikbaar
Goed beeld en hoge verversingssnelheid
Goede accuduur
Bediening met handen mogelijk in plaats van controllers
Minder positief
Perse Facebook account nodig
Slechtere hoofdband
Schuifsysteem lenzen
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.