speedtest op smartphone

Review: Netgear Orbi RBK963. Hoe makkelijk installeer je deze router?

Een router installeren is waarschijnlijk niet iets waar je dagelijks mee bezig bent. TechGirl LauraJenny in ieder geval niet. Misschien heb je het zelfs nog nooit gedaan. Wellicht denk je daardoor, laat die verbeterde wifi-verbinding maar zitten. LauraJenny probeert voor je uit hoe moeilijk het is om een routersysteem als Netgear Orbi RBK963 te installeren.

Ik heb het niet slim aangepakt. Ooit heb ik laminaat over mijn houten vloer gelegd, waardoor ik de wieltjes van een kast moest halen. De kast die ik normaal zo makkelijk naar voren kon rollen, waarna ik bijvoorbeeld bij mijn modem kon, of mijn stoppenkast. Wat was het leven toen makkelijk. Sinds een paar jaar ben ik echter wielloos en dat betekent dat ik de hele kast eerst moet uitruimen. Vervolgens moet ik hem naar voren halen (het is een zwaar ding) en dan moet ik er half overheen klimmen om een stop of een modem te bereiken. Het is geen feest.

Orbi RBK963

Dit vertel ik je niet om te zeuren over first world problems. Ik vertel dit omdat dit eigenlijk het meeste gedoe is aan het installeren van een router. Het blijkt namelijk kinderlijk eenvoudig om een router te installeren. Je moet alleen wel bedenken welke apparaten je van dat netwerk gebruik wil laten maken. Stel dat je 10 smarthomegadgets van 5 verschillende merken hebt, dan moet je voor elk apparaat (tenzij je een smarthome-hub gebruikt) bedenken op welk netwerk je deze wil gebruiken. En ja, als je eenmaal één smarthomegadget op een bepaald netwerk doet, dan moet de rest wel volgen. 

Eerlijk is eerlijk, dat is wel vrij veel werk, maar hangt er dus helemaal vanaf hoeveel gadgets je hebt en in hoeverre je die op hetzelfde netwerk nodig hebt. Beginnen we gewoon met de basics: je wil een beter wifi-bereik hebben en een steviger netwerk, dan kun je zo’n routernnetwerk binnen de kortste keren opzetten. Wat je hiervoor moet doen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Netgear RBK963 die we in dit artikel bespreken. Het is geen goedkope oplossing, maar wel eentje die zowel in installatie als in gebruik doet wat het belooft.

Wat doet een router?

Een router verdeelt je internetverkeer naar je apparaten. Een router zet dus verbinding op tussen internet en je thuisnetwerk, zie het als een soort koppelstuk.

Het grootste voordeel is dat je met deze set je huis meteen klaarstoomt voor wifi 6e. Dit is een verbeterde versie van wifi 6. Wat is wifi 6? Wel, waarschijnlijk zie je het als je op zoek gaat naar de wifi in je huis: er zijn vaak twee verbindingen: eentje is 2,4 GHz en eentje is 5 GHz. Veel goedkope smarthome-apparaten maken gebruik van de ‘zwakkere’ 2,4 GHz, terwijl je laptop bijvoorbeeld waarschijnlijk liever de 5 GHz gebruikt. Er is nog een derde optie, maar die is vrij nieuw en zien we nog niet zo heel veel: 6 GHz. Er is zelfs al een betere versie van: wifi 6e. 

Netgear-router

Kortom, met deze Netgear RBK963 zit je goed als het gaat om toekomstbestendigheid. Het apparaat heeft zowel een router als twee mesh repeaters. De router plaats je waar je internet je huis in komt en de twee mesh-apparaten zet je op plekken in het huis waar wifi een uitdaging is. Heb je een eengezinswoning, dan zet je ze bijvoorbeeld op de eerste verdieping en op zolder. Heb je een nieuwbouw-appartement, dan kan het door de dikke betonnen muren zelfs al een uitdaging zijn om in een éénkamer-appartement op alle plekken wifi te hebben. Ook dan kun je vast een paar tactische plekken vinden om je wifi te verbeteren. Wil je alles liever bekabeld gebruiken, dan kan dat ook: alle apparten hebben een 2,5 Gbit/s LAN-poort plus drie gigabitpoorten, dus opties genoeg.

Je weet nu wat er mogelijk is en hoe je ze kunt plaatsen. Maar de vraag die we aan het begin van dit artikel stelden is nog niet beantwoord. Is de installatie van een router als de Netgear Orbi RBK963 zo ingewikkeld? Nee, helemaal niet. Dat komt omdat je een app kunt downloaden voor deze Netgear-gadgets. Hierdoor kun je stap voor stap de installatie doorlopen. Dat is een stuk makkelijker dan bladeren in boekjes. En nog makkelijker dan het zelf maar uitzoeken. De telefoon-app is erg makkelijk in gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een gastwifi op te zetten.

Neem je tijd

Er is keuze genoeg en Netgear maakt het je ook niet te moeilijk om alles te kunnen vinden. Laat je niet wegjagen door zaken die je weinig zeggen; neem je tijd. Misschien kun je over een week eens opzoeken wat die ene sectie in de app inhoudt. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Zeker als je nog nooit een router hebt geïnstalleerd, raad ik je aan om elk momentje te vieren. Eerst dus even zorgen dat de basis-installatie is gelukt. Daarna komt de rest. Voor ouders: er is ook Parental Control mogelijk, waarbij je bepaalde profielen op een soort tijdsslot zet.

Wel moeten we het nog over één belangrijk punt hebben: de prijs. Deze set Netgear RBK963 mag dan heel comfortabel zijn in zowel installatie als gebruik, daar betaal je ook voor. € 1899,99 maar liefst. Hierdoor lijkt het soms meer een oplossing voor bedrijven dan voor particulieren. Er zijn echter mensen die het er zeker voor over hebben om de wifi in hun huis op deze manier sterk te verbeteren. Zeker zij die meer vragen van hun internetverbinding of die om veiligheidsredenen in dit soort technologie willen investeren: Netgear zorgt namelijk voor een extra laag waardoor inbrekers minder makkelijk binnenkomen. Maar dan nog: bijna tweeduizend euro is fiks.

Zoals eerder aangegeven is het uiteindelijk nog wel wat werk om te bedenken welke apparaten je wil gebruiken op je nieuwe netwerk. Tegelijkertijd is het echter fijn om daar een goede verdeling in te maken (misschien beter dan je gaandeweg op je originele wifi hebt gedaan). Het dwingt je om na te denken met welke merken je zoal in zee wil gaan en welke gadgets je nu écht gebruikt. Dat duurt waarschijnlijk langer dan het installeren van de Orbi RBK963 zelf.

speedtest op smartphone
Pluspunten
Snelle wifi
Makkelijk te installeren
Wifi op meerdere plekken
Minder positief
Flinke prijskaart
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.