Netgear Nighthawk

Review: Netgear Nighthawk M5 – Voor grote online klussen onderweg en thuis

Je kent het vast wel, bijvoorbeeld als je in een high speed trein zit of op vakantie bent: je wifi of data is niet optimaal. Nu kun je in het geval van wifi nog weleens de data van je smartphone gebruiken, maar ook die kan soms enorm tegenvallen. Speciaal voor mensen die een stevige verbinding nodig hebben is Netgear daarom gekomen met de Nighthawk M5 5G Wifi 6-router

Als ik weleens merk dat mijn laptop even niet zo lekker gaat op de wifi (helaas is dat in mijn oude huis en straat soms zelfs van toepassing wanneer ik gewoon op de bank zit), dan schakel ik regelmatig mijn smartphone in. Even de hotspot aan en via mijn data-abonnement gaat het vaak al een stuk beter met de verbinding. 

Netgear

Dat kan allemaal echter nog beter, want net als dat de Orbi-routers van Netgear erg goed helpen om je wifi te verbeteren, kan deze Nighthawk-router je helpen een soort ultra-hotspot op te zetten. Deze kan met een simkaart erin die op 5G kan zelfs wel tien keer sneller downloaden dan je met 4G gewend bent. Tegelijkertijd kun je hem ook gebruiken om je wifi te verbeteren, want je kunt hem ook op je wifi-netwerk aansluiten.

Toch is de Nighthawk M5 met zijn compacte formaat wel echt bedoeld voor onderweg. Niet voor niets heeft hij een accuduur van 24 uur (!). Je kunt de hele dag hotspotten zonder dat je hoeft op te laden en dat is natuurlijk een grote plus. Zeker als je voor werk bijvoorbeeld op een evenement staat en je absoluut op dat moment een stevige verbinding nodig hebt. Maar ook zoals ik al schetste als je onderweg bent of op je vakantiebestemming een tegenvallende verbinding hebt. En ja, dat is toch wel heel lekker in een tijd waarin we workations plannen omdat we toch niet meer op kantoor hoeven te zitten van de baas.

MobileMobile

Wat ook een groot voordeel is aan de Nighthawk, is dat hij kan verbinden met een groot scala aan apparaten: 32 maar liefst. Dit maakt hem erg handig op evenementen, maar bijvoorbeeld ook in je smarthome: je kunt er immers veel apparaten op kwijt en hij biedt je enorm snel internet en een stabiele verbinding. 

Netgear Nighthawk Accu

Nighthawk

Wat mij meteen opviel toen ik hem aanzette, dat is dat hij een kleuren-aanraakscherm heeft. Dat had ik in eerste instantie helemaal niet verwacht, omdat het een zwart vierkantje is. Bovendien is het menu duidelijk en simpel. Je kunt je wifi-naam en wachtwoord instellen, zien wat de up- en downloadsnelheden zijn, enzovoort. Gebruik je het apparaat bovendien met de app van Netgear, dan kun je nog beter in de gaten houden wat het verbruik is, welke apparaten er zoal aanhangen en zijn er mogelijkheden voor ouders om bepaalde dingen te filteren.

Ik heb niet veel ervaring met mobiele routers, maar ik zie wel duidelijke verschillen met mijn eigen wifi thuis, wanneer ik de Netgear Nighthawk gebruik. Het is tof om te zien dat hij zo veelzijdig is: hij is niet alleen voor een internetverbinding onderweg, maar hij kan dus ook een geweldige verbinding bieden als je gewoon thuis bent. Wat het apparaat wat mij betreft echter het allerbeste maakt, dat is hoe makkelijk hij te bedienen is. Het is bijna jammer dat Netgear toch een beetje een reputatie heeft van heel erg IT/PC te zijn en daardoor mogelijk mensen af te schrikken, want net als de Orbi heb je in een handomdraai de Nighthawk geïnstalleerd en in gebruik.

Netgear Nighthawk Router

Stevige in verbinding en in prijs

Is het alleen maar positief? Niet per se. Wat namelijk de Nighthawk M5 z’n grootste probleem is, is zijn prijs. Hij zit op een prijs van rond de 700 euro en dat is een flink bedrag. Daarvan kan ik bijna twee jaar mijn gewone internetverbinding thuis van betalen, of mijn mobiele telefoonabonnement met data (en 5G). Hoewel Netgear ook echt goed beslagen ten ijs komt met deze Nighthawk, zal de prijs naar mijn idee toch veel mensen ervan weerhouden het apparaat te kopen. Ik zie het dan ook vooral als een apparaat dat je koopt voor je werkgever, voor als je inderdaad een assistent bent die vaak het internet moet regelen op evenementen, of je om andere – waarschijnlijk zakelijke – redenen een stevige verbinding nodig hebt. 

Netgear Nighthawk
Pluspunten
Goed te gebruiken voor stevigere connectie
Je kunt enorm veel toestellen toevoegen
Lange accuduur
Heel handig voor onderweg
Minder positief
Erg duur
Lijkt vooral handig voor het werk in plaats van privé
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.