NETGEAR Orbi RBK852

Review: NETGEAR Orbi RBK753 – betere wifi door je hele huis

Of je nu een oud huis hebt met veel troep of een nieuw huis met dikke betonnen muren: er zijn talloze redenen waarom je wifi niet reikt waar jij het nodig hebt. Zeker nu je thuiswerkt en misschien een kantoor hebt gemaakt op zolder, kan het wifi-signaal je wel eens parten spelen. NETGEAR heeft mede daarom de NETGEAR Orbi RBK753 ontwikkeld, zodat je een beter wifi-bereik hebt én tegelijkertijd snellere wifi. Dat hoeft bovendien helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Misschien denk je bij de naam NETGEAR mesh wifi 6-systeem dat het wat ingewikkeld is om dit te installeren. Dat valt gelukkig heel erg mee. De Orbi RBK753 konden we met gemak zelf installeren. En Wifi 6 betekent simpelweg de nieuwe standaard wifi (AX60000). Dankzij deze verbeterde wifi heeft een laptop of smartphone als het goed is een langere accuduur, omdat alles net even soepeler gaat. 

NETGEAR Orbi RBK753

De NETGEAR Orbi RBK753-set is erg mooi. Als je hem uitpakt heb je drie zuilen: één router en twee antennes. Het is goed dat het erop staat, want ze lijken allemaal als twee druppels water. Het zijn wel grote units, dus je moet er wel even ruimte voor maken in huis. Het design is echter zo gemaakt dat ze eigenlijk niet opvallen, ook niet als je ze pontificaal op je vensterbank zet (tenzij je daar verder niets op hebt staan natuurlijk). Een plekje voor elk apparaat vinden moet wel lukken, juist omdat ze hoog zijn en niet zozeer breed.

Dan is er natuurlijk het installatieverhaal, waar ik zelf wel wat huiverig voor was. Niet alleen omdat het apparaten zijn die je in combinatie gebruikt met je huidige internet-infrastructuur, maar ook omdat mijn internetrouter nogal onmogelijk geplaatst is en ik altijd half moet verbouwen als ik deze wil bereiken (dat is wat overdreven, maar ik ben er wel echt even mee bezig). Gelukkig is dat uiteindelijk het meeste werk gebleken. De NETGEAR Orbi’s zijn namelijk eigenlijk heel makkelijk om te installeren. Ook als je er geen ervaring mee hebt.

Speedtest

Vergeet trouwens voordat je de boel installeert niet om even via Speedtest te checken hoe je maximale en down- en uploadsnelheden zijn. Dan weet je namelijk precies of je situatie ook daadwerkelijk verbetert. Ik woon in een oud buurtje waar glasvezel ver te zoeken is en zelfs een ander duur internetabonnement al niet werkt. Toch merkte ook ik verschil door de NETGEAR Orbi’s te gebruiken. Zeker waar het gaat om het bereik van het wifi-signaal. 

Zeker als je wel eens zo’n wifi-repeater gebruikt die je gewoon in het stopcontact steekt, dan is dit een wereld van verschil. Voornamelijk omdat zo’n wifi-repeater vaak helemaal niet goed werkt. Ze zijn ook niet te vergelijken met die van NETGEAR, die je echt direct op je netwerk aansluit. Ik ben echt verbaasd dat het zo makkelijk was om die dingen zo snel en goed aan de praat te krijgen: had ik dat geweten dan had ik al veel eerder naar dit soort wifi-oplossingen gekeken. Zeker omdat je er geen kabels voor hoeft te trekken.

Aan de andere kant is dit alles natuurlijk niet gratis. Sterker nog, de NETGEAR Orbi is vrij prijzig: je bent er al gauw 600 tot 1000 euro aan kwijt. Dat is een gigabedrag voor wificomfort. Als je een bedrijf runt en je hebt meerdere mensen op je locatie werken, dan is dat al meer de moeite waard dan wanneer je slechts alleen woont. Ik bedoel, een niet meer uitvallend Amazon Prime Video is heel erg fijn en lost een heleboel frustratie op, maar daar zou ik zelf eerder een paar honderd euro voor over hebben, dan een prijs van het twee- of driedubbele.

(er zitten ook Europese stekkers bij hoor!)

WPA3

Uiteindelijk is er nog een fijne bijkomstigheid aan de NETGEAR Orbi RBK753, al merk je daar niet zovele van. Dat is dat er niet van WPA2 gebruik wordt gemaakt om wifi te beveiligen, maar van WPA3. Dat betekent dat de apparatuur de verbinding nog veiliger weet te houden. Ook schijnen er meer apparaten op de wifi te kunnen werken. Je bedient alles gemakkelijk via de NETGEAR-app, waarmee je ook die makkelijke installatie binnen een mum van tijd kunt fixen.

Ik vind het heel tof dat die NETGEAR Orbi’s zorgen dat mijn vrij crappy internetverbinding van T-Mobile ineens stukken beter wordt. Zeker in mijn huis leek het de afgelopen acht jaar een onmogelijke opgave om goede wifi door het hele huis te krijgen, en juist nu er steeds meer smarthome-producten in huis zijn, is juist die wifiverbinding essentieel. En ja, ook gewoon omdat ik wil kunnen gamen en streamen op mijn slaapkamer. Klinkt niet als een heel grote opgave, maar dat is het voor mijn T-Mobile-router met zijn korte kabel wel geweest. NETGEAR maakt wat dat betreft echt een wereld van verschil. Het voelt ineens alsof ik in het huis van de toekomst woon. En dat in een oud jaren 30-huisje met drie verdiepingen.

NETGEAR Orbi RBK852
Pluspunten
Minder positief
9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.