Fitbit Sporten

Review MyFitnessPal: bewust worden van eten en trainen

Of ik iets kon bedenken om voor de ‘goede voornemens maand’ te testen. Mwah, eerlijk gezegd geloof ik niet zo in die jaarlijks ‘opgelegde’ dingen… Dus nee, dacht ik. Maar in een rijtje te reviewen apps stond iets met fitness en voeding en ik dacht: ‘why not?’. MyFitnessPal it is!

Groentje

Sporten doe ik al lange vrij intensief. Maar ik ben altijd weggebleven van alle speciale diëten die bij CrossFit kwamen kijken. Mijn doel was zo’n zes jaar geleden om vooral fit te worden en te blijven, een beetje afvallen was dan mooi meegenomen. Een stuk fitter ben ik zeker geworden, maar vorig jaar liep ik een aantal blessures op. Gevolg: minder en minder zwaar trainen. maar mijn voeding aanpassen, niet echt. Beter monitoren kan dus geen kwaad, want meten is immers weten. Maar waar begin je? In mijn geval met deze app dus. De vraag om MyFitnessPal te testen kwam op een goed moment. Zonder me al te veel in te lezen ging ik ermee aan de slag.

Start

En wat blijkt: het is allemaal vrij eenvoudig. Na downloaden open je de app en beantwoord je een aantal vragen. Bijvoorbeeld of je af wilt vallen, op gewicht wilt blijven of wilt aankomen. Wat voor werk je doet en dus hoe actief je gedurende de dag bent. Je geeft op of je man of vrouw bent, wat je leeftijd is, je lengte, gewicht etc. Nog even toestemming geven voor het verwerken van jouw ingevoerde gegevens door Under Armour, de eigenaar van de app, en klaar is Kees. Of Anke, in dit geval. Eerste vraag na het openen van de app: Wat heb je gegeten vandaag? Netjes vul ik alles in. Maar waar blijft die vraag over het sporten, denk ik na invullen van mijn lunch.

 

Voedsellogboek

Braaf ga ik vervolgens verder met het invoeren van de diverse maaltijden van de afgelopen dagen. Best een klus, zeker als je net als ik geheel nieuw bent met dit fenomeen en er nog geen handigheid in hebt. Nog steeds geen vraag over de sportactiviteiten. De nadruk ligt zo wel heel erg op het registreren van je eten. Ook de reminders richten zich daarop: ben je vergeten je lunch in te voeren, dan volgt er later op de dag een pushbericht met de vraag dit alsnog te doen. Om het invoeren van bewegingsactiviteit vraagt de app je niet, daarvoor moet je zelf op onderzoek uit in de app. Nu is die niet heel ingewikkeld, maar toch duurt het even voordat ik door heb hoe dat werkt.

Cardio versus kracht

Sport je, dan kun je dat in deze app ook noteren en worden die calorieën opgeteld bij je dagtotaal. Doe je net als ik veel krachttraining of een combinatie ervan met cardio, dan is het meteen een domper. Ja, je kunt je krachttrainingen noteren (er is keuze uit cardio of kracht), maar het aantal calorieën dat je ermee verbrandt wordt niet berekend. Ook mag je het bij kracht niet zelf invoeren. Misschien dat ze dit later gaan toevoegen, maar wat mij betreft hadden ze deze optie nog even weg mogen laten. Alleen als je kiest voor cardio kun je kiezen uit tal van activiteiten waarvan het aantal ‘calorieën verbrand’ al vaststaat. Of je kunt hiervoor zelf een training aanmaken, inclusief de calorieën die je ermee hebt verbrandt. Hier zou je stiekem toch je krachttrainingsactiviteiten kwijt kunnen, maar dan moet je wel weten hoeveel je tijdens die training verbrandt hebt, anders blijft het giswerk. Verder neem ik ook maar even aan dat de waardes kloppen, die al in de database van de app staan per activiteit.

Scanner

Je eten bijhouden in het dagelijkse logboek word je iets makkelijker gemaakt door de voedingsdatabase die eraan hangt en de handige barcodescanner. Is het product dan nog niet te vinden, dan kun je het ook handmatig invoeren, inclusief de voedingswaardes. De app berekent vervolgens de rest. Zo zie je aan het einde van iedere dag precies hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen, suiker, zout etc. je hebt binnen gekregen. Een keukenweegschaal is hierbij wel heel belangrijk om in huis te hebben trouwens. Want kook je net als ik veel zelf, dus met zelfgemaakte pastasaus, salades of soepen, dan is het flink handmatig invoeren en dus wegen geblazen. Best wel een klus, maar zonder een dergelijke app vast en zeker nog meer veel (uitzoek)werk. Als ik een saoto soepje afhaal heb ik geluk, want ook al weet ik zelf niet precies wat erin zit qua voedingswaarden, in de database zijn meerdere soepjes te vinden. In het geval van deze afhaalvariant kies ik dan maar even voor die ene met de meeste calorieën.

 

Aanrader?

Nu ben ik een beginner op het gebied van voedingsmonitoring en fitness tracking, maar ik heb absoluut wel het idee dat deze app geen slechte keuze is geweest en dat ik hier zelfs verder gevorderd plezier aan ga beleven. De pluspunten op een rij:

  • De voedseldatabase en barcodescanner zorgen voor extra gemak
  • De app onthoudt je voorkeuren, waardoor het invullen na verloop van tijd een stuk sneller gaat (je eet vast wel een keer hetzelfde bijvoorbeeld).
  • Calorieën alleen zeggen vrij weinig, maar gelukkig biedt deze app je daarbij ook de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.
  • Ook geeft de app aan of je al in de buurt komt van een dagtotaal van een bepaalde voedingsstof. Heb je na je lunch het dagtotaal zout, vet etc. behaald, dan weet je meteen wat je kunt compenseren bij het avondeten.
  • Ik testte de gratis versie en die is echt ontzettend uitgebreid qua mogelijkheden. Je kunt er zelfs diverse activity trackers & activity apps aan koppelen. Strava, Runtastic, Fitbit Tracker en Polar Flow om er maar een paar te noemen.

Verbeterpuntjes:

  • Het pushen van Premium (de betaalde variant) is best wel hardnekkig. Kan me voorstellen dat premium voordelen kan hebben voor een ‘gevorderde’ tracker, maar een newbie als ik is nog volop aan het leren. Dus nee Under Armour, ik wil voorlopig nog geen Premium proberen, ook niet de eerste maand gratis.
  • Het kan aan mij liggen, maar echt intuïtief vind ik de app niet. Zelf na een maandje dagelijks gebruiken ben ik regelmatig nog dingen ‘kwijt’ en moet ik zoeken naar bepaalde overzichtjes, waarvan ik weet dat ze er zijn, maar kennelijk toch niet op de plek waar ik ze zou verwachten.
  • Wat de tracker met ingevoerd water doet, daar ben ik nog niet helemaal uit. De tussendoortjes kun je netjes noteren en worden meegewogen in het dagtotaal. Ook water kun je noteren, maar ik heb nog niet ontdekt wat dit voor de resultaten doet.
  • Krachttraining. Ik hoop van harte dat die functionaliteit echt gaat werken t.z.t. Nu moet ik het doen met inschattingen via de ingegeven cardiotrainingen of zou dit dan toch het moment zijn voor een wearable? 🙂

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
Techgirl's TV-Tip
TechGirl’s TV-Tip: Headhunters (2011)

Cookies op TechGirl.nl

Wij maken gebruik van cookies op TechGirl.nl. Je kunt ze direct toestaan door op 'Accepteren' te klikken. Liever handmatig aangeven wat je wel en niet wilt toestaan? Kies dan voor 'Verander cookie settings'.

Privacy beleid | Sluiten