Review: minder screentijd met de Unpluq Tag?

Met een gemiddelde schermtijd van bijna 4 uur per dag is TechGirl Hilde zich erg bewust van haar social media verslaving. Ondanks enkele pogingen om dit te verminderen, heeft ze nog geen oplossing gevonden om haar schermtijd écht terug te schroeven. In deze review lees je hoe het uitproberen van de Unpluq Tag haar afging. Want de verwachting is hoog. Unpluq belooft dat je met gebruik van hun app maar liefst 51 minuten per dag kan besparen.

Eerder dit jaar downloadde ik de app One Sec. Deze app maakt je bewust van je appgebruik. Elke keer als je bijvoorbeeld Instagram opent moet je namelijk eerst een keer diep ademen voordat je door kan gaan naar de app. Klinkt hartstikke goed, maar in de praktijk wachtte ik die 5 seconden dan gewoon voordat ik naar Instagram ging. Dat haalde dus niet zoveel uit.

Ook Unpluq wil het je bewust na laten denken over hoe je je devices gebruikt op een laagdrempelige manier. Dit begon een aantal jaar geleden met een soort USB stick voor je telefoon. Je koos bepaalde apps uit die je alleen kon gebruiken als je de stick in je telefoon stopte. TechGirl Laura testte hem destijds uit, maar vond hem nog niet specifiek genoeg.

Unpluq App

Inmiddels is de ontwikkeling van de Unpluq App een aantal jaar verder en hebben ze behoorlijke vooruitgang geboekt. Zo belooft Unpluq dat je met het gebruik van hun app minimaal 51 minuten per dag bespaart. Met de app blokkeer je namelijk apps naar keuze. Deze kan je vervolgens ontgrendelen door een zelf gekozen manier, een zogenoemde barrière. Hierbij kan je denken aan het schudden van je telefoon, een patroon intoetsen, scrollen of een van deze willekeurig. Ook kan je hierbij een moeilijkheidsgraad instellen.

Vervolgens kan je een schema maken en daarin instellen op welke dagen en tijdstippen bepaalde apps geblokkeerd zijn. Als je bijvoorbeeld instelt dat doordeweeks van tussen 9 en 17 uur Instagram is geblokkeerd, dan kan je op die dagen niet zo maar Instagram gebruiken. Hiervoor moet je eerst door je zelfgekozen barrière heen.

Als nieuwe barrière heeft Unpluq de Unpluq Tag bedacht. Dit is een kleine, gele NFC tag. Als je deze als barrière gebruikt, zul je om je geblokkeerde apps te ontgrendelen eerest de tag moeten scannen met je telefoon. Zo simpel is het. Unpluq zegt dat gebruikers maarliefst 78 minuten per dag besparen aan tijd.

Werkt de Unpluq Tag?

Hoe simpel het ook klinkt, het werkt gigantisch goed. De Unpluq Tag zit namelijk aan een sleutelhanger waardoor het logisch is om hem aan je sleutelbos te bevestigen. En laat ik mijn sleutelbos nou vaak niet in de buurt hebben op momenten dat ik even gedachteloos wil scrollen gedurende een werkdag.

Het gaat eigenlijk zo: op het moment dat ik uit automatisme Instagram aanklik, zie ik dat hij geblokkeerd is. Dan moet ik dus eerst naar de Unpluq app om de Tag te scannen. Dan denk ik: “Pfff, ik zit boven op m’n werkkamer en m’n sleutelbos ligt beneden bij de voordeur, veel te veel moeite”. Resultaat: ik leg me er bij neer dat ik Instagram niet kan gebruiken. Waar ik bij One Sec dan maar gewoon geduldig afwachtte tot ik weer op Instagram kon, accepteer ik nu mijn lot en ga ik weer verder met mijn offline leven.

Wat ik in het begin wemerkte, was dat als ik bijvoorbeeld in de trein of op de wc Instagram (of een andere geblokkeerde app) wilde openen maar dat dus niet kon, ik maar een random andere app opende om mezelf te vermaken. Zo werd ik opeens heel actief op Strava en Polarsteps terwijl daar verder niet de hele dag wat leuks te lezen is. Ik verplaatste dus mijn aandacht naar andere sociale media apps. Die ik vervolgens ook weer toevoegde aan de blokkade.

Het resultaat was uiteindelijk dat ik in plaats van gemiddeld 3 uur en 50 minuten per dag nog maar gemiddeld 2 uur en 30 minuten per dag op mijn telefoon zat.

Prijs van de Unpluq Tag

Voor de Unpluq Tag betaal je eenmalig €19,95, waarbij je de sleutelhangerhaak er ook direct bij krijgt. Om deze vervolgens in de Unpluq App te gebruiken heb je een premium abonnement nodig, waar je €4,99 per maand voor betaalt. Normaal gesproken is de app gratis, maar gezien je met de tag nieuwe functies “activeert” in de app, staat hier ook een bedrag tegenover.

Enerzijds vind ik het een behoorlijk bedrag. Vooral aangezien je normaal gesproken de app gratis kan gebruiken en je ook weer niet zó veel functies er bij krijgt met het Premium abonnement. Aan de andere kant is de tijd die het je bespaart dubbel en dwars waard. Ik weet niet of de Unpluq app mij dezelfde resultaten had geboden als ik nu met de Unpluq Tag heb bereikt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.