Dr TechGirl test Unpluq: tik jezelf op de vingers

Soms heb ik de laatste tijd ruzie met mijn vrienden. Mensen die ik graag spreek, van wie ik houd, die ik dichtbij me heb. De reden? Ik reageer soms dagenlang niet op appjes. Enerzijds komt dat omdat mijn werkgevers ook enorm veel aandacht vragen via WhatsApp, waardoor de app allang niet meer alleen leuk is. Anderzijds heb ik soms even tijd voor mezelf nodig, dus schreef de dokter zichzelf eens een recept voor: Unpluq. Constant die afleiding van WhatsApp komt mijn deadlines niet ten goede. Vandaar dat ik benieuwd was wat Unpluq me kon brengen.

Om Unpluq te gebruiken, heb je de app van Unpluq nodig, plus het Unpluq-’dongeltje’. De app is gratis, maar de dongel kost je 20 euro. Als je de app met de dongel installeert, dan krijg je de keuze welke apps er op focus gaan. Je ziet alle apps op je telefoon en tikt zelf aan welke er inderdaad kwaadaardige uitwerkingen hebben op je concentratie. Bij mij is dat vooral WhatsApp. Heb je eenmaal je keuzes gemaakt, dan laat de app alles op je telefoon er grijs uitzien. Dat betekent dat je in een soort focus-modus bent. Je kunt daar pas uit als je de USB-stick in je telefoon plugt.

Unpluq

Unpluq is een soort USB-stick, maar dan zet je er geen bestanden op en stop je hem aan de onderkant van je telefoon via USB-C, in plaats van in je laptop met gewoon USB. Eigenlijk is het een sleutel: je hebt hem namelijk hard nodig wanneer je gebruik wil maken van afleidende apps.

Dat is meteen al waar ik een probleem heb. Je hebt dat fysieke dingetje van 1 bij 2 cm nodig om toegang te krijgen tot de apps die je jezelf verboden hebt. Iedereen die oordopjes heeft die een 3,5mm port benodigen, maar die port missen op hun telefoon weet het: zo’n klein staartje raak je kwijt, of heb je niet bij je… Nu zit er aan de Unpluq wel een handig sleutelringetje zodat je hem aan je sleutelbos kunt vastmaken. Maar ja, moet je dan elke keer een hele sleutelbos aan je telefoon hangen als je een WhatsAppje wil lezen?

Bovendien vind ik het wel heel rigoreus: je WhatsApp wordt gewoon geblokkeerd en niemand weet dat jij je Unpluq er even in hebt zitten. Die vrienden van mij die klagen dat ik te lang niet op appjes reageer, gaan dus nog steeds niet blij met me zijn. Tegelijkertijd vind ik het zelf ook lastig. Ik had liever gehad dat ik bepaalde gesprekken of mensen wel toegang kon geven. Als er een belangrijk persoon van werk appt, dan moet ik dat wel kunnen zien, maar alle groepsapp-onzin blokkeer ik natuurlijk met liefde. 

Ik heb meer nodig

Wat mij betreft is Unpluq dus niet specifiek genoeg. Er zijn verder ook weinig apps die mij storen. Sure, ik zit af en toe op Instagram en Gmail stuurt me ook vaak pushnotificaties, maar dat zijn wel dingen waar ik over het algemeen bewust voor kies. Ik kan bovendien ook de notificaties van Gmail uitschakelen, als ik rust wil. Ik heb dus het idee dat ik het vooral nodig heb voor WhatsApp en daarin kun je dus alleen de hele app uitschakelen of helemaal niet.

MobileMobile

Bovendien lijkt mijn OnePlus 8 Pro niet zo blij te zijn met het systeem. Zodra de Unpluq is ingeplugd, neemt hij meteen mijn hele homebutton over. Dat wil Unpluq ook en daar kun je apart toestemming voor geven via de Unpluq-app, maar mijn telefoon gaat meteen constant vragen met welke app ik iets wil openen. Je kunt dat verhelpen door te zeggen dat de homeknop gewoon moet blijven zoals die is, maar dat is weer niet helemaal wat Unpluq wil.

OnePlus is eigenwijs

Ik denk dat in het verlengde daarvan mijn telefoon niet helemaal makkelijk te installeren was met Unpluq. Ik wilde naar WhatsApp, maar dat mocht niet, maar als ik Unpluq erin stak veranderde er niets. Normaliter zou je dan toegang krijgen tot je apps. Misschien is er een instelling die ik heb gemist, maar het lijkt erop dat OnePlus toch wat te beschermend is over wat er met de homebutton gebeurt. Of ik, want ik wil niet dat Unpluq mijn hele homebutton constant overneemt.

Ik vind het jammer, want af en toe even denken aan je digitale welzijn is helemaal niet slecht. Juist de laatste tijd heb ik daar meer behoefte aan dan ooit tevoren, want ja, je zit alleen maar thuis, omringd door tech. Unpluq is echter anders dan bijvoorbeeld de Zenmodus van mijn telefoon, omdat het een fysiek dingetje is, wat volgens de Delftse studenten (Jorn Rigter en Tim Smits) die het hebben bedacht zorgt dat je bewuster kiest om je al dan niet te laten storen.

Dit Kickstarterproject heeft alle goede bedoelingen en ik denk dat er mensen zijn die inderdaad baat hebben bij deze fysieke manier om apps compleet uit te sluiten. Voor mij als journalist is dat moeilijker: ik heb echt die behoefte om meteen te weten wat er is, of er bijvoorbeeld opdrachten zijn die ik kan oppakken, enzovoort. Ik zal de rust dus vooral moeten zoeken in mijn eigen brein. Wil je je smartphonegedrag echter wat sterker aan banden leggen, dan is de strikte Unpluq een goede.

Heb jij een vraag voor Dr TechGirl? Stel ‘m ! Dat kan onder dit artikel of via social media #DrTechGirl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
squegg
Voorkom een muisarm dankzij Squegg

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten