Review: Kruidvat smarthomelijn – geen hub nodig, wel wat geduld

Het is moeilijk om smarthomeproducten te weerstaan, want ze zijn overal. Het heeft ook wel iets: als je op een feestje bent en je gastvrouw zegt: “Hé Google, huiskamerlamp aan” en het licht gaat aan. Soms lijkt het een beetje lastig: je hebt een hub nodig en dat klinkt al gauw ingewikkeld in installatie. De smarthomeproducten van Kruidvat hebben dat niet, want net als die van Action is er geen hub benodigd om toch de show te stelen met je slimme huis.

Het is best even een drempel om te beginnen met smarthome. Het klinkt als een hele onderneming, als iets heel ingewikkelds en arbeidsintensiefs. Dat is echter niet het geval. Als je eenmaal hebt gemerkt hoe makkelijk het is om iets te installeren, voeg je makkelijk nieuwe dingen toe. De smarthomeproducten van Kruidvat zijn hier een goed voorbeeld van. Ze werken ongeveer zoals die van Action en HEMA, omdat ze ook gebruikmaken van het zogeheten Tuya-platform.

Kruidvat Smart Home

Je hoeft alleen maar de app te hebben van Kruidvat Smart Home (dat is wel een voordeel, want die van Action heet LSC smarthome en dat kan ik echt niet onthouden) en je installeert de apparaten op de exact zelfde manier als die van Action. Dat betekent dat je een lampje indraait, het lichtknopje omschakelt en vervolgens contact kunt maken met het apparaat. In het geval van een lamp zie je de lamp zelf knipperen. Dat is wel iets om gek van te worden als je ruzie hebt met de app en je wifi.

Mijn advies is dan ook: als je problemen hebt met de installatie, sluit de app dan even helemaal af. Ik heb zojuist vijf minuten naar een knipperende lamp gekeken en mijn ogen zijn er nog steeds van onder in de indruk. In principe installeert hij namelijk heel snel, hij heeft alleen wel je 2,5-bands wifi nodig om dat voor elkaar te krijgen. Vergeet dus niet om daarvan het wachtwoord bij de hand te houden, want hij zal hier zeker om vragen.

Verder zie ik eigenlijk weinig verschil tussen de producten van Kruidvat en die van Action. De lampen werken ongeveer hetzelfde en geven voldoende licht. Je kunt ze bovendien helemaal anders instellen, dus juist wat meer gedimd -mijn favoriet- of enorm fel. Er zijn scenes te kiezen, zodat je in een keer juist een heel warme gloed krijgt in je licht of juist heel fel om handig een boek bij te lezen. 

Slimme schakelaars

De Kruidvat-producten die we ook nog hebben getest zijn de slimme schakelaars. Deze werken zoals je vroeger zo’n aftellende tijdsklok had als je op vakantie ging. Die moest je instellen door plastic pinnetjes naar beneden te duwen, maar deze van Kruidvat stel je in door simpelweg een tijd te selecteren in de app. Vervolgens zal je lamp elke dag om dat specifieke tijdstip aangaan en weer uitgaan wanneer jij dat hebt gekozen. Wil je hem toch tussendoor even aandoen, dan kan dat altijd met één druk op de knop. Of met één commando aan Google Assistant: die werkt namelijk samen met de producten van Kruidvat.

Op zich zijn die slimme schakelaars heel mooi en handig, maar ik moet zeggen dat ik zelf nog op zoek ben naar apparaten om eraan te hangen. Een lamp is natuurlijk voor de hand liggend (en handig), maar verder heb ik weinig apparaten die ik standaard elke dag aan wil hebben. Lampen zijn wel erg handig en misschien een ventilator in de zomer. Dat duurt echter nog wel even, dus de lampen worden nu vooral gebruikt in combinatie met die slimme schakelaars.

We blijven het zeggen: houd wel rekening met de beveiliging. Juist omdat er geen hub is, krijg je ineens allemaal losse apparaten op je wifi. Het is niet alleen belangrijk dat die apparaten up-to-date blijven, zorg ook voortdurend voor moeilijk te raden wachtwoorden op alles wat je gebruikt en toevoegt. Nog steeds is elk apparaat dat je contact laat maken met je wifi een gevaar voor je online veiligheid, dus gebruik smarthomeproducten altijd op eigen risico.

Een slimme lamp voor 4 euro

Het fijne aan de producten van Kruidvat is dat je ze binnen een aantal seconden hebt ingesteld, ze makkelijk met Google integreren en ook nog doen waarvoor ze zijn gemaakt. Bovendien zijn ze ook laag in prijs: je hebt voor 3,99 euro al een slimme lamp. Het wordt je zo makkelijk gemaakt om te starten met een smarthome, dat ik Kruidvat daar alleen maar mee kan complimenteren. Natuurlijk, het is een beetje jammer dat Action, HEMA en Kruidvat nagenoeg dezelfde apps en werkwijzes hebben, maar aan de andere kant is het wel een enorm snelle en handige manier om smarthome te installeren. Plus, voor 4 euro kun je het ook gewoon een keer proberen, ook als je er eigenlijk niet zoveel brood in ziet. Ik denk dat smarthome zeker niet voor iedereen is, maar het is erg leuk om daarmee te experimenteren.

7.8
  1. Ik heb en smart cam van kruitvat ,ik krijg regelmatig berichten via de mail dat me cam offline is,
    Device Offline Notification smartcamera360 is Offline. Please pay attention .
    heeft dat met cloud te maken ?

  2. Wat wel een leuke “hack” is vind ik zelf. Meestal gebruik ik HUE, RING, etc. Die werken prima maar het kost ook wat. ik wilde een camera voor mijn meterkast, ring camera 99 eurie… ik kom bij kruitvat, hee slimmme camera , 2 tientjes, kruitvat app, werkt prima… Maar ik heb een serre en daar wilde ik al een tijdje sensoren dat als ik binnen kom dat dan mijn lampen aangingen. die lampen (TL) die zijn zelf niet smart, dus die stuur ik aan met tuya smart plugs van de gamma (10 eurie). Nou heb ik sensoren geprobeerd van Aqara , klik aan klik uit, en ik ging ervan uit dat deze sensoren wel in de alexa app zichtbaar waren en dat ik ze bij alexa met een routine aan elkaar kon koppelen… dus niet… (hoop sensoren en hubs die ik niet gebruik nu….grr) Ik koop van de kruitvat een deur sensor en die installeer ik niet in de kruitvat app , maar in de tuya app (want zelfde platform). werkt perfect en in de tuya app stel ik in deur open , lamp aan (oftewel de smartplugs van tuya..) goedkoopste oplossing van kruitvat zonder hub en het werkt prima. ik zou zeggen, vergeet de kruitvat app en gebruik de tuya app en kruitvat producten 😉

  3. Permanent 16A trekken kunnen ze niet tegen. Er zit in de dubbele een vermogens meter, kWh meter, ampère meter en voltage meter. Staat niet op de verpakking. De tuin schakelaar heeft dit niet. Enkele binnen stopcontact weet ik niet. Had de hottub er aan met netjes 16A maar dan gaan ze stuk na ca 40 uur

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.