Review: Het touchscreen van fietscomputer Garmin Edge 830 maakt het verschil

Ruim een jaar is TechGirl Hilde steeds vaker op de fiets te vinden. Hoog tijd dus om eens wat tech voor op de fiets te reviewen. Als het gaat om fietscomputers met gps kom je al snel uit bij Garmin. In dit artikel lees je Hildes ervaring met de Garmin Edge 830, een fietscomputer met gps en touchscreen uit 2019.

Garmin Edge 830 installeren op je fiets

Voordat je de Garmin Edge 830 kan gebruiken, moet je eerst zorgen dat je deze op je fiets kan klikken. Hiervoor krijg je twee opties bij het toestel: hem direct op je stuur vastmaken met een houder. Of je gebruikt de bijgeleverde wat langere houder. Ik koos voor deze laatste optie omdat ik het fijn vind dat m’n fietscomputer iets hoger zit. Het installeren was easy peasy lemon squeezy en kostte nog geen 2 minuten tijd.

Garmin app

De Garmin Edge 830 heeft een touchscreen, wat hem in gebruik erg makkelijk maakt, ook tijdens het fietsen. Voordat je kan gaan fietsen, moet je het apparaat instellen. Dit gaat aan de hand van je account in de Garmin app. Heb je dit account eenmaal aangemaakt en daar je voorkeuren ingezet, dan kan je de Garmin Edge 830 zo gebruiken.

In de Garmin app kan je al je sport activiteiten bijhouden en plannen. Ook kan je hier statistieken van je workouts terug vinden en de Garmin app koppelen aan andere apps. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Strava Premium account, waarmee ik vaak routes maak. Door de Garmin en Strava app aan elkaar te koppelen, kwam een gemaakte route in Strava erg makkelijk op de Garmin Edge 830 terecht. Ook kwam mijn workout na het fietsen gelijk in de Strava app. Zo had ik dus niet extra werk aan de twee apps.

Op pad met de Garmin Edge 830

Als je gaat wielrennen met de Garmin Edge 830, heb je verschillende opties. Zo kan je gewoon gaan fietsen, waarna de Garmin de route bijhoudt. Je kan de Garmin een route laten maken van een bepaald aantal kilometer of je kiest een vooraf gemaakte route.

Wanneer je gaat fietsen met een route, heb je wederom de keuze om echt te beginnen vanaf het beginpunt of vanaf de plek waar je op dat moment bent. Ik maakte de fout om een aantal keer dat eerste te doen, terwijl ik net na het beginpunt de route op kwam. De Garmin bleef toen eindeloos zeggen dat ik moest omdraaien, wat ik niet zo snel kon uitzetten. Dan merk je toch dat een fietscomputer niet zo “slim” is als bijvoorbeeld een iPhone.

Tijdens je rit kan je verschillende statistieken op je schermpje zien. Zoals je route, je hoogtemeters, je rondetijden, je gemiddelde snelheid, je huidige snelheid, noem maar op. Dit kan je allemaal zelf instellen zodat je precies dat ziet wat jij interessant vindt.

Verschil tussen Garmin Edge 830 en 530

Toen Garmin drie jaar geleden de Edge 830 lanceerde, presenteerden ze ook de Edge 530. Mijn huisgenoot heeft de Garmin Edge 530, waardoor ik beide modellen even mooi met elkaar kon vergelijken. Naast de prijs (de Edge 530 is 100 euro goedkoper dan de Edge 830), is het grootste verschil het touchscreen. Deze heeft de Edge 830 wel en de Edge 530 niet. Hierdoor ga je anders met het apparaat om, wat niet per se minder goed is, maar tijdens het fietsen is zo’n touchscreen toch wel verdraaid handig. Zo loopt mijn huisgenoot vaak tegen het probleem aan dat in- en uitzoomen tijdens het fietsen met de Edge 530 niet (makkelijk) lukt. Dat doe je met de Edge 830 op het touchscreen.

De behuizing van beide modellen is verder helemaal hetzelfde. Wel heeft de Edge 830 minder knoppen omdat deze een touchscreen heeft. Het tweede grote verschil is dat de Edge 830 ook echt zelf routes kan maken en dus kan navigeren, terwijl je met de Edge 530 alleen vooraf ingeladen routes kan gebruiken.

Een van de voordelen hiervan zou moeten zijn dat als je met de Edge 830 van je route afwijkt, deze je via de andere route dan alsnog verder navigeert. Ondanks dat ik dit verschil snap, heb ik er tijdens het reviewen niet veel van gemerkt. Bij mij bleef de Edge 830 vooral “Maak U-turn” zeggen…

Hoe veel ben je kwijt?

Dan komen we bij de prijs van de Garmin Edge 830. Voor 349,99 euro heb je alleen het toestel. Voor 70 euro extra krijg je er een mountainbike-bundel met steun, sensor, afstandbediening en siliconen beschermhoes bij. De laatste optie is dat je voor 100 euro extra er ook een bundel met sensoren bij kan krijgen, deze bevat een hartslagmeter en een snelheids- en cadanssensor.

De Edge 830 is niet het vlaggenschipmodel van Garmin. Voor dat premium toestel, de Garmin Edge 1040 tik je 750 euro af. Maar ondanks dat het niet het nieuwste model is, vind ik de Edge 830 aardig aan de prijs.

Zeker als je hem vergelijkt met computers van minder bekende merken. Wel werkt de koppeling met de Garmin app en andere apps superfijn, waardoor je niet veel tijd kwijt bent aan het instellen van je product. Daarnaast is het supertof om tijdens het fietsen de statistieken van je rit te zien en hierop te kunnen anticiperen. Daarom is het wat mij betreft sowieso een aanrader om met een fietscomputer te fietsen. De Garmin Edge 830 is daarbij zeker het overwegen waard.

Lees ook: Deze wielrengadgets moet je hebben dit seizoen.

Pluspunten
Anticiperen op je statistieken
Makkelijk te bevestigen
Touchscreen
Makkelijke integratie met andere sportapps
Minder positief
Behoorlijk aan de prijs
Meedenken met route werkt niet altijd
7.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.