Review: FRITZ!Box modem & repeater, makkelijkste installatie ooit!

Vorige maand schreven we een artikel over welke producten FRITZ! allemaal in huis heeft. Zo verkopen ze modems én routers ineen, internet repeaters, netwerkaansluitingen via je stopcontact en draadloze (huis)telefoons. Inmiddels zijn we een maand verder en hebben we de FRITZ!Box 7590AX & Repeater 1200AX getest.

Design FRITZ!

We beginnen met een kanttekening: In ons vorige artikel schreven we het al, het uiterlijk van de modems laat zeker wat aan de wensen over. De FRITZ!Box 7590AX is in verhouding met andere routers die wij hebben getest redelijk groot. Daarnaast valt de combi van het wit met rood naar eigen zeggen een beetje tegen, maar zolang je de router ergens in een meterkast opgeborgen hebt, is dat natuurlijk geen probleem 😉

De FRITZ!Repeater 1200AX heeft daarentegen wel een mooi formaat. Zo valt deze bij ons thuis precies over het stopcontact heen, waardoor er bij een dubbelstopcontact nog volledig gebruik gemaakt kan worden van het andere stopcontact. Ook is het design lekker strak. Het vooraanzicht van de repeater is vierkant en vrij smal.

Installatie modem

Eerlijk is eerlijk. De installatie van een modem is bij mij nog nooit zo soepel verlopen. Door twee kabeltjes in het modem aan te sluiten en vervolgens de QR-code te scannen op mijn telefoon was het geregeld. Wanneer de QR-code wordt gescand start het installatieprogramma van FRITZ!. Vervolgens hoef je alleen je voorkeurstaal en provider te selecteren en dat is het. Klaar. FRITZ! neemt vervolgens zelf alle instellingen van de provider over. Nu snap ik dat je net zo verbaasd bent als ik: er hoeft qua technische instellingen niets meer ingesteld te worden om de snelste wifi te kunnen gebruiken.

Wanneer je vervolgens je pc opstart en internet (via netwerkkabel), wordt ook automatisch https://fritz.box (de gebruikersinterface) opgestart.

Interface

Je hebt dus ook geen IP-adres meer nodig om in te kunnen loggen op het gebruikersinterface 😉 In dit gebruikersinterface kan je instellen wat je maar wilt, maar wanneer dit niet wenselijk is, is dat ook niet nodig. De FRITZ!Box kiest namelijk zelfs de optimale wifi-banden op basis van het aantal wifi gebruikers in de buurt.

Dankzij het eenvoudige menu van FRITZ! kan je heel makkelijk een ‘gast’-netwerk opzetten om je eigen wifi beschermd te houden. Maar wat ook heel leuk is, is dat je een mediaserver tot je beschikking krijgt waarmee je video’s en foto’s over je netwerk kunt delen. Voor de echte smart liefhebbers heeft het FRITZ! menu ook een speciale pagina voor smart devices in je netwerk te kunnen beheren.

Zo stel je eenvoudig een gastnetwerk in

Installatie repeater

Modem, check! Dan de Repeater. Naast hoge wifii snelheden is het bereik natuurlijk ook belangrijk! Daarom verkoopt het bedrijf ook repeaters. Hierbij proberen ze te zorgen voor een zo hoog mogelijk doorvoersnelheid. Ook de installatie van de FRITZ! 1200AX Repeater was heel makkelijk. Je drukt eerst op het connect knopje op de repeater en vervolgens op het connect knopje van het modem. Zo zoekt het modem automatisch de repeater en koppelt vrijwel meteen. Via het gebruikersinterface van FRITZ! kan je vervolgens de doorvoersnelheden zien. Dat valt dankzij de MESH-wifi zeker niet tegen! Zelfs in ons nieuwbouwappartement met dikke betonnen muren is het bereik heel goed, terwijl dit bij andere repeaters minder het geval was.

Conclusie FRITZ!

Het installeren van zowel de FRITZ!7590AX modem en de FRITZ! Repeater 1200 AX is heel makkelijk en weegt zeker op tegen het ‘minder mooie’ design van het modem. Dankzij de eenvoudige installatie is dit modem dan ook heel toegankelijk voor veel mensen. Daarnaast is de prestatie van het modem ook goed! Zo haalt het modem hoge up- en downloadsnelheden en ontstaat er geen lag tijdens het gamen. Je gebruikt immers de internetkabel. Ook streamen via de wifi verloopt soepel. In combinatie met de FRITZ! Repeater 1200 AX is er een zeer stabiel MESH-netwerk op te stellen in je hele huis. De enige minpunten tot nu toe blijft het design en dat het geen standaard telefoonkabel is wat erbij wordt geleverd.

Het grootste voordeel vind ik zelf nog wel dat je geen apart modem meer nodig hebt van je provider. Zo heb je weer een apparaat minder in huis! En met het oog op de huidige energiecrisis is de energiebeheerfunctie in de gebruikersinterface ook heel handig. Wil je écht voor de hoogste internetsnelheden gaan? Ga dan voor een kabelaansluiting in combinatie met de FRITZ!Box 6690 in plaats van VDSL/ADSL.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.