Haalt de Fossil Sport Smartwatch het bij zijn concurrenten van Apple en Samsung?

Twee jaar geleden mocht TechGirl Hilde voor TechGirl de Fossil Q Wander reviewen. Dat was leuk, maar het niet echt haar smartwatch. Ze besloot daarna dus om een Apple Watch te kopen. Toen er werd gevraagd of ze de nieuwe Fossil Sport smartwatch wilde reviewen, was ze dus behoorlijk benieuwd wat ze er nu van zou vinden. En we kunnen je alvast vertellen: het stelde haar zeker niet teleur.

Eind 2018 werd de Fossil Sport-smartwatch aangekondigd en in januari zou hij naar Nederland komen. Dat werd uiteindelijk uitgesteld tot mei, maar inmiddels is hij dus ook in ons land te koop. De Fossil Sport is vooral bedoeld voor sportief gebruik, maar ook gelijk de lichtste smartwatch die Fossil tot nu toe uitbracht. Dat was ook gelijk het eerst wat mij opviel toen ik hem uit de doos haalde, hoe licht hij wel niet is.

Dan even wat specs… De Fossil smartwatch werkt zowel met Android als Apple toestellen. Ook is hij waterdicht, dus zwem-workouts kunnen ook. Verder zit er een GPS in, zodat je bijvoorbeeld kan hardlopen zonder je telefoon, en ook een hartslagmeter.

Het design

De Fossil Sport is er in veel verschillende kleurtjes. Ik kreeg de roze variant om uit te proberen en dat past natuurlijk perfect bij TechGirl. Ik vind de behuizing van de watch zelf echt een ontzettend mooi design en kleur hebben. Het lijkt heel erg op een normaal horloge en niet perse op een smartwatch. Het bandje is van siliconen gemaakt en alhoewel dat met sporten heel handig, luchtig en hygiënisch is, vind ik het voor dagelijks gebruik een beetje goedkoop ogen. Maar goed, dat is te veranderen.

 

Hoe is de Fossil Sport in gebruik?

Met de Fossil Q Wander kreeg ik de notificaties op een nogal bijzondere manier binnen, maar daar is bij de Fossil Sport zeker geen sprake meer van. Elke notificatie van elke app komt binnen en ik kan ook gewoon de inhoud zien. Als je een Android-telefoon hebt kan je ook op berichtjes of appjes reageren, maar met mijn iPhone kan dat helaas niet.

Binnenkomende telefoontjes kun je opnemen of afwijzen, maar bellen vanaf het horloge zelf kan niet. Er zit namelijk geen speaker in, dus dan schakelt hij over op je telefoon.

Verder zijn er al veel standaardapps op geïnstalleerd, zodat je veel met je horloge kan. Soms is het even goed zoeken waar alle apps zitten, maar als je daar de eerste keer goed de tijd voor neemt is dat zo te vinden. Als je vanaf het startscherm naar beneden swipet, krijg je een overzicht met de handigste functies. Hier kun je bijvoorbeeld je telefoon oppiepen (handig als je hem kwijt bent!), de zaklamp aanzetten en ook je wifi/mobiel internet beheren. Ook vind je hier de Spotify-integratie app terug en dat is ook ERG fijn! Zo kun je altijd snel je muziek aanpassen.

Met de bijbehorende Wear OS app op je telefoon, kun je de wijzerplaten veranderen. Zo kun je kiezen uit standaard achtergronden of je eigen maken door je foto’s te gebruiken. Ook kun je hier alle andere instellingen omtrent het horloge instellen. Ook kan je hier instellen welke agenda (Apple of Google) je wilt tonen op je horloge. Daarnaast zorgt Wear OS er ook voor dat de Google Assistant te gebruiken is.

Google Fit integratie

De Fossil Sport is natuurlijk vooral bedoeld als sport smartwatch, dus ik was ontzettend benieuwd hoe het zou zijn om te sporten met het horloge. Aan de rechterzijkant zitten drie knoppen. De bovenste brengt je naar het notificatie overzicht, de middelste naar al je applicaties en de onderste naar de Google Fit app. Zo kan je dus heel snel en gemakkelijk een workout starten.

In die Google Fit app kan je vervolgens kiezen wat voor workout je gaat doen. Daarna telt hij af en start de workout. Tijdens het sporten kan je ook de muziek aanpassen, je hartslag, tijd en aantal calorieën zien. Eigenlijk alles dus wat je tijdens je workout zou willen monitoren.

In de bijbehorende Google Fit app op je telefoon kan je over de hele dag, week of maand zien hoe je veel je bewogen hebt. Hetzelfde kan je zien voor je hartslag, je calorieverbruik en je gewicht, alhoewel je die laatste wel handmatig moet invullen.

Mocht je trouwens Apple-gebruiker zijn, dan is het wel leuk om te weten dat de Google Fit app al deze gegevens ook verplaatst naar je ‘Gezondheid’ app op je iPhone. Zo kan je die ook alsnog blijven gebruiken om je gegevens in te zien.

Batterijduur

Het horloge ging bij mij een hele dag mee. Op de site las ik dat hij 36 uur mee zou moeten gaan, maar dat haalde hij bij mij zeker niet. Hij moest wel elke nacht weer aan de oplader. Maar dat moet m’n telefoon ook dus dat is voor mij verder geen probleem.

En dan, de prijs…

De Fossil Sport is voor 250 euro te koop. Dat is zeker een hele prima prijs voor zo’n veelzijdige smartwatch, waar je én mee kan sporten én in het normale leven goed mee voor de dag kan kopen. De prijs ligt een heel stuk onder die van de Apple Watch Series 4 en gelijk aan die van de Samsung Galaxy Watch. Dus voor de markt ook zeker een goede prijs.

Design
9
Gebruik
8.5
Google Fit integratie
8.5
Batterij
7.5
Prijs
8
8.3
Totaal score

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.