Review: Asus ZenBook Pro 14 – laptop met 2 schermen!

Een laptop met een extra tablet erin? Dat vond TechGirl Hilde ontzettend cool klinken (wij allemaal, trouwens), dus natuurlijk wilde ze de Asus ZenBook Pro 14 wel reviewen. Sinds december is deze laptop op de markt en naast dat het een ontzettend krachtige laptop is, heeft hij dus ook geen touchpad maar een zogenoemd Screenpad. Benieuwd of dat een aanrader is? Lees dan snel verder, Hilde deed de test!

Ontzettend helder scherm

Het eerste dat bij het opstarten opviel aan de laptop, was dat hij ontzettend snel is. Binnen een paar seconden ben je ready to go! Ook heeft de ZenBook Pro 14 een superhelder scherm. De standaard achtergrondplaatjes spatten echt van het scherm af. Ik kreeg er direct zin van om op vakantie te gaan. Daarnaast is de rand om het scherm ook maar 5,2 mm dik, waardoor de laptop een schermoppervlakte van maar liefst 86% heeft. Toch is de laptop heel compact en niet zwaar, wat het makkelijk maakt om hem overal mee naartoe te nemen.

Het design spreekt me ook heel erg aan. De laptop heeft een luxe uitstraling wat mede komt door de kleuren: donkergrijs en roségoudachtig.

Asus’ nieuwe innovatie: Screenpad!

Op de plek waar normaal bij een laptop een touchpad zit, zit bij de Asus ZenBook Pro 14 een Screenpad. Dit is een 5,5 inch LCD schermpje, dat je tegelijk met de laptop kan gebruiken. Voor deze Screenpad zijn verschillende modi, waartussen je kan switchen met de F6-knop.

Schermuitbreidingsmodus

Met deze modus wordt de Screenpad gewoon een tweede beeldscherm, waar je op zichzelf programma’s op kan openen. Dit kan met je muis of met je vinger. Zo kan je dus verschillende dingen tegelijk openzetten of bekijken. Op zich wel handig, maar het schermpje is eigenlijk net te klein om op zo’n manier gebruikt te worden. Wat erg grappig is, is dat je kan instellen dat je Screenpad in deze modus dezelfde achtergrond heeft als je laptop. Zie op de afbeelding hieronder het resultaat daarvan.

Screenpad-modus

In deze modus werkt je Screenpad als een soort hulpje. Er is een menu dat je naar beneden kunt swipen waar je allemaal handige widgets in kan zetten. Zo kun je bijvoorbeeld muziek afspelen, je agenda bekijken, de rekenmachine gebruiken en meer. Deze widgets zijn terug te vinden in de Google Play Store. Momenteel zijn er naast de standaard widgets nog niet veel andere software-ontwikkelaars die Screenpad ‘apps’ hebben ontwikkeld, maar naarmate meer laptops een Screenpad zullen krijgen zal dit wel uitgebreid worden.

Wel heeft Microsoft al een aantal widgets ontwikkeld. Zo hebben bijvoorbeeld Word, Excel en Powerpoint een widget waarmee je nog sneller en makkelijker in je bestanden kunt werken.

In Screenpad-modus werkt het schermpje ontzettend goed. Wel is het iets waarmee je moet leren werken. Als je het af en toe even gebruikt voor de lol, zal het vooral een grappige bijkomstigheid zijn, maar niet per se iets waar je heel veel tijd mee gaat besparen.

Touchpad

Als laatste is het ook mogelijk om de Screenpad uit te zetten. Het schermpje wordt dan gewoon zwart en ziet eruit als een normale touchpad.

Wat betaal je ervoor?

De Asus ZenBook Pro 14 is te koop voor 1599 euro. Daarvoor krijg je dan wel een ontzettend krachtige 14 inch laptop met i7 processor, 16 GB werkgeheugen en een Harman Kardon muzieksysteem. En natuurlijk een LCD scherm in je laptop. Maar alsnog vind ik de prijs behoorlijk aan de hoge kant zitten. In deze prijscategorie heb je bijvoorbeeld ook een omklapbare touchscreenlaptop.

Conclusie

Ik vind de Asus ZenBook Pro 14 een ontzettend gave laptop, maar wel een prijzige. De Screenpad is een leuke bijkomstigheid en als je ermee leert werken zal het je waarschijnlijk wel tijd kunnen besparen. Maar voor mij persoonlijk zou het geen doorslaggevend iets zijn om per se deze laptop te kopen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.