Mesh systeem

Overal WiFi in huis dankzij deze oplossing?

Je kent de struggle: niet overal is de WiFi in huis in orde. In de woonkamer kun je prima Netflix streamen, maar op zolder… ai, ai, ai. Gelukkig bestaan daar steeds meer oplossingen om je overal een goed bereik te garanderen. Zo ook dankzij de multiroom – of mesh – wifi systemen van Google en Asus bijvoorbeeld.

Mesh systeem?

Je kent misschien de term ‘WiFi repeater‘ wel. Een Mesh systeem lijkt daar wel wat op, maar kent toch enige verschillen. Zo plaats je een repeater om het WiFi signaal te ‘kopiëren’ naar andere ruimtes. Dit signaal is één keer door de router (in je meterkast) uitgezonden en verzwakt naar mate het meer afstand en betonlagen moet overbruggen. Je WiFi bereik op zolder verbetert er wel door, maar omdat de afstand tot de router zo groot is, zul je nog steeds niet ultrasnel kunnen gamen.

Een mesh systeem wordt ook wel multiroom WiFi genoemd, wat betekent dat er meerdere WiFi punten in huis worden aangelegd. Afhankelijk van je locatie in huis, wordt gekeken welk WiFi punt het beste bereik biedt en wordt je daarmee verbonden. Het bereik in huis zou overal even goed moeten zijn.

In de praktijk

Deze lucky bastard heeft niet één, maar wel twee mesh systemen ter review aangeboden gekregen. Het gaat om WiFi van Google en om de Asus Lyra. Prutsen aan mijn WiFi netwerk vind ik eigenlijk niet zo leuk om te doen: ik ben al blij dat het enigszins stabiel is de laatste tijd, dus laat maar wezen zoals het is. Maar goed, als dappere reviewer ga ik aan de slag. En als je dan toch zo onervaren bent als ik met zulke systemen, dan is het maar goed dat je meteen wat vergelijken kunt.

Design

Zowel de Asus Lyra als de Google WiFi is gemaakt van een witte, plastic behuizing. De mesh systemen lichten op zodra ze zijn geconnect met elkaar bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik de Google Wifi wat meer solide qua look and feel. De Asus Lyra ziet er zelfs wat goedkoop uit als je hem neerlegt in je woonkamer.

Maarrr… wat ik dan weer helemaal top vind van de Lyra, is dat het twee uitsparingen aan de achterkant heeft, twee oogjes, waarmee je ‘m kunt bevestigen aan de muur. Qua vorm en zo hangend aan de muur, lijkt hij wel wat weg te hebben van een rookdetector. En eerlijk is eerlijk: zo vind ik de Asus Lyra eigenlijk wel weer stijlvol. Het scheelt bovendien weer ruimte op de vloer, vensterbank of op tafel.

Installatie & in gebruik

Mijn angst voor het installeren van een mesh systeem, lijkt niet helemaal gegrond. Zowel de Asus Lyra als de Google WiFi is makkelijk te installeren, maar je hebt er wel even tijd en een aantal stappen voor nodig voor je ‘ready to go’ bent. Dat Google specifiek vraagt om je Privacy instellingen te configureren, vind ik heel netjes. ‘Men’ heeft toch een mening over de zoekgigant en het woordje ‘privacy’. Het is daarentegen wel een stap extra op het geheel. Ach… het is ook nooit goed eigenlijk 😉

Beide mesh systemen zijn volledig in te stellen via de bijbehorende apps die stap voor stap uitleggen hoe de installatie werkt. Eenmaal klaar kun je vanuit de app ook allerlei statistieken inzien en beveiliging/afscherming voor bepaalde gezinsleden instellen. Bij beide fabrikanten is het mogelijk prio te geven aan content of apparaten ten opzichte van ander gestreamde content.

Asus Lyra (Engels)Android & iOS
Google WiFiAndroid & iOS

Bereik

Niet bepaald onbelangrijk: het bereik! Wat doen deze mesh systemen nou voor mijn WiFi in huis? Nou… niet bepaald verrassend: het internet werd er inderdaad sneller op (of nou ja, vergeleken met wat ik eerst op zolder ontving). Voor de test speel ik een spelletje Clash of Clans op mijn smartphone (sorry, I’m addicted) en keek ik een serie op mijn laptop. Zonder haperingen deze keer, zoals dat zonder mesh systeem niet altijd het geval was. Alhoewel Asus soms wel wat moeite leek te hebben met welke hub hij op dat moment moest aanspreken (hij connecteerde niet altijd met de meest sterke hub)

Het is natuurlijk een momentopname, dus vaker proberen lijkt zeker zinvol in dit geval.

Prijs

Google WiFi kost 139 euro (voor 1 stuk). Wil je meteen een heel mesh netwerk maken, dan kun je er 3 krijgen voor 319 euro. De Asus Lyra koop je meteen in een setje van 3: dit pakket kost 329 euro.

Conclusie

Google WiFi en Asus Lyra: ze doen niet heel veel aan elkaar onder. Het verschil lijkt ‘m met name te zitten in het design van de hubs en de interface van de app. Wil je het systeem niet rondslingeren in jouw huis? Dan lijkt Asus de favoriet. Wil je per se een Nederlandstalige app gebruiken en niet meer betalen dan nodig is? Dan is Google jouw aangewezen fabrikant. Heel veel verschil in prestaties en instellingen ga je in ieder geval niet zien.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.