“Je mag dit wachtwoord niet gebruiken, want het is hetzelfde als een van je laatste zes wachtwoorden”: wat is het toch irritant om telkens weer met een nieuw wachtwoord op de proppen te komen, dat dan ook nog eens cijfers, hoofdletters en speciale tekens bevat, niet mag lijken op een van je voorgaande wachtwoorden, enzovoorts. Zodra we de kans hebben, gebruiken we namelijk het liefst hetzelfde wachtwoord voor alles. En dat is eigenlijk heel erg dom.
Niet dat die informatie nieuw is, want bijna iedereen die internet en computers gebruikt, weet dat het de online veiligheid niet per se bevorderd om steeds weer hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Het is ook logisch; als een hacker eenmaal je wachtwoord ontdekt, dan kan deze op allerlei sites proberen in te loggen met jouw email en wachtwoord-combinatie.
Waarom we dan toch blijven vasthouden aan datzelfde wachtwoord? Volgens een enquete door LastPass heeft het te maken met cognitieve dissonantie. Het maakt niet uit wat voor type je bent (heel dominant en ambitieus of juist heel rustig en volgzaam): iedereen doet het. Het is wel zo dat mensen die wat meer in balans zijn, denken dat hackers het niet op hen gemunt hebben, omdat er toch niets waardevols in hun accounts te vinden is.
Wat doen we aan dit probleem? In veel gevallen waarschijnlijk niks, want we zijn al zo vaak gewaarschuwd dat we niet overal hetzelfde wachtwoord moeten gebruiken. Wat je echter wel kan doen, is een applicatie gebruiken die je wachtwoorden veilig opslaat. Dat voelt juist heel gevaarlijk, maar er zijn inmiddels veel mensen die ze gebruiken omdat het uiteindelijk misschien juist veiliger is: immers heb je dan wel overal een ander wachtwoord.