KeePass

Veilige wachtwoorden met hulp van KeePass

Op TechGirl hebben we je eerder al eens tips gegeven voor een goed wachtwoord. Het liefst gebruik je ook voor elk account een ander wachtwoord. Maar hoe onthoud je nu zoveel wachtwoorden voor al die accounts die we tegenwoordig hebben? Je kunt natuurlijk alles opschrijven in een boekje en dat in je boekenkast bewaren. Of je gebruikt gewoon een wachtwoordmanager; een programma op je computer waarin je al je wachtwoorden encrypted opslaat!

KeePass, een wachtwoordmanager

Wil je eens zo’n wachtwoordmanager proberen? Kies dan voor KeePass. Dit is misschien niet de meest uitgebreide of gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager, maar het is wel een goed, gratis te downloaden (open-source) programma. Bovendien is KeePass één van de weinige wachtwoordmanagers die de kluis lokaal (in een versleuteld bestand) opslaat en niet in een cloud. Op dit moment is er alleen een officiële versie voor Windows en standaard is het programma Engelstalig. Het aantal beschikbare talen is uit te breiden, onder andere met Nederlands, door extra taalmodules te downloaden. Er is ook een draagbare versie van het programma beschikbaar. Door deze op een usb te zetten kun je op openbare computers, of bij een vriend thuis, gebruik maken van je eigen wachtwoordkluis, zonder sporen van jouw wachtwoorden en accounts op die computers achter te laten.

Om te beginnen

Het eerste wat je doet na het downloaden van het programma is een nieuwe kluis (database) aanmaken. Bij het aanmaken geef je ook aan hoe je weer bij de database wilt kunnen. Je kunt kiezen voor je Windows gebruikersaccount, een master wachtwoord of een combinatie tussen wachtwoord en sleutelbestand (keyfile). Met je Windows gebruikersaccount kun je enkel vanaf je eigen computer gebruiken maken van je kluis en op het moment dat het gebruikersaccount wordt verwijderd is je hele kluis onbruikbaar. Het voordeel van een wachtwoord is dat je op meerdere devices gebruik kunt maken van je kluis en de combinatie met een sleutelbestand biedt extra bescherming.

Wachtwoorden genereren

Je voegt zelf je accounts en wachtwoorden toe aan de kluis en zet ze in folders en sub-folders. Aan de linkerkant van het scherm zie je een overzicht van al deze mappen. Een handige feature van KeePass is de wachtwoordgenerator, waarmee je een nieuw complex wachtwoord kunt genereren. Je kunt hierbij verschillende regels instellen, zoals het gebruik van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Ook kun je met het programma meten hoe sterk je wachtwoorden eigenlijk zijn.

Er zit wel een nadeel aan het gebruik van KeePass. Voor het gebruik van 1 kluis over meerdere devices zijn weer extra apps nodig. En om te voorkomen dat je heen en weer moet schakelen tussen je browser en KeePass om je wachtwoorden te achterhalen, zijn extra plugins voor je browser nodig. Het vergt dus even tijd om alles overal goed te laten werken. En mocht je toch ineens een keer bij iemand anders thuis zijn en op je mail willen inloggen, maar geen telefoon, computer of usb met de portable versie bij je hebben, dan moet je toch het wachtwoord onthouden. Andere wachtwoordmanagers slaan je wachtwoorden encrypted in de cloud op, waardoor je wel altijd met je master wachtwoord bij alle wachtwoorden van je andere accounts kunt. Deze diensten zijn meestal betaald, dus als je eerst een keer een wachtwoord manager wilt uitproberen voor je er geld aan wilt uitgeven, dan is KeePass een hele goede optie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.