Oppo

Oppo Reno Review – smartphone met een haaienvin

De pop-up camera is ‘hot’, zo schreef ik vorige week al in MetroNieuws. Steeds meer fabrikanten verwerken een klein (selfie) cameraatje in de behuizing van hun telefoon. Het gevolg? Je bent die verschrikkelijke notch kwijt aan de voorkant van het scherm. En de fotografiekwaliteit? Bij de Oppo Reno Review, blijkt dat wel goed te zitten.

Design

De Oppo Reno is prachtig. Voor de test heb ik de Ocean Green variant in huis gekregen, maar hij is er ook in Jet Black. De donkere groen/blauwe kleur is magisch. Hij glimt prachtig dankzij dual-side gloss polishing. Dat is een techniek om het oppervlaktestructuur te egaliseren. Ja ehhh… dat stond in het persbericht. Net als een verhaal over nano-polijsten. Klinkt fancy, maar het resultaat vind ik net wat belangrijker. En dat mag er wezen!

De Reno ziet er strak uit. Het scherm is clean en zonder notch (halleluja). De camera’s aan de achterzijde zijn netjes weggewerkt in de body. Dat vind ik prettig, want ik heb er een hekel aan als de camera steunt op de tafel. De kans op krassen is daarmee veel te groot. Om toch te zorgen dat je de Reno makkelijk oppakt, en ter bescherming van de cam’s, is er een miniscule uitstulping gemaakt waarop de telefoon rust. Oppo noemt dat de O-Dot. In de praktijk biedt het nét dat beetje gebruiksgemak meer. Bijna verwaarloosbaar, dat dan weer wel.

Last but not least over het design: ik heb de pivot rising camera nog helemaal niet benoemd. Watte? Ja, die haaienvin waar deze smartphone faam mee maakt. En waar dit artikel mee begon. De Oppo Reno biedt namelijk zijn eigen pop-up cameraatje, die heel gracieus uit de behuizing schuift. Het lijkt op een klein driehoekje dat buiten de body verschijnt, of zoals ook wel wordt gerefereerd: het is neet een haaienvin. De keuze voor dit design, vind ik een slimme zet. Het geeft de telefoon iets elegants, heel subtiel als een klein extraatje.

PS: de vingerafdrukscanner zit trouwens ín het scherm verwerkt. Niet alleen een futuristisch uiterlijk/gevoel zo, maar ook esthetisch weer slim bedacht!

Oppo Reno, OnePlus 7 Pro en Asus ZenFone 6

Gebruiksgemak

De Oppo Reno draait op Android 9.0. Het werkt lekker snel, de apps zijn op logische plekken te vinden, dus ik ben lekker in mijn sas. Het bedrijf heeft een paar dingen toegevoegd die wel het vermelden waard zijn. Ik benoem de Phone Manager en de Game Space even.

Ik zou deze telefoon niet 1, 2, 3 als een echte gaming telefoon inschatten, toch heeft Oppo een speciale Game Space ingericht. Een soort plek waar je spellen in kunt zetten die extra aandacht nodig hebben. Als je het spel speelt, focust hij zich met name op de prestaties om die game zo goed mogelijk te kunnen spelen. Dat klinkt goed, maar een echt referentiekader heb ik niet. De Game Space beloofd ook dat het Add Blockende functies heeft. Deze heb ik aangezet, maar helaas niet goed werkend gezien. Misschien heeft dat te maken met het feit dat ik geen pop-ups in mijn spel had, maar dat de reclames zich ‘gewoon’ tussendoor afspeelden.

What about Phone Manager? Met deze functie kun je de telefoon nét even weer wat sneller krijgen. Je hebt er opties zoals ‘Memory Cleanup’, ‘Cache Junk’ en ‘Security Protection’. Handig, want als je ze gebruikt, hoeft jouw telefoon al die processen op de achtergrond niet meer af te spelen. Volle focus op jouw prestaties dus.

Camera

Een mega pluspunt van deze smartphone zijn zijn camera’s. Nou klinken een 48 ultra-megapixels achterzijdecamera en een 16 megapixels front camera sowieso al goed. In de praktijk blijkt dat soms niet helemaal aan de verwachting te voldoen. Bij andere toestellen dan. Over de Oppo Reno ben ik zeer te spreken.

Wat opvalt in een vergelijkingssessie, is dat de Reno de meest scherpe foto’s van alle drie maakt. Dat is zowel bij de camera aan de voorzijde als die aan de achterzijde. Opvallend is dat de foto’s soms wat bleek lijken. Je kunt dit wel oplossen in de nabewerking of door handmatig met de instellingen te spelen (Zoek op Expert functie).

De beauty filters vond ik trouwens wel hilarisch om te gebruiken. Jemig. Je ogen tot barbiepop formaat, je hoofd een stuk dunner maken (ook je onderkin), je huid meer effen. En ik kan me vergissen maar bij één functie leek mijn huid zelfs bleker te worden. Ik mag hopen dat dat niet het geval is…

Good to know: de Oppo Reno kan 4K filmen, maar heeft vervolgens zelf geen 4K beeldscherm waar je het op terug kunt zien. Je zult het beeldmateriaal naar een 4K scherm moeten sturen om te beoordelen of de beelden echt zo scherp zijn als je voor ogen had…

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van deze telefoon, is okay. Hoge tonen komen goed naar voren. De bas is wat minder heftig, maar prima om naar te luisteren. Misschien zelfs wel fijn dat het niet zo’n overheersende/geforceerd basgeluid is. Wat ik wel mis, is een vol geluid. Nou is een smartphone sowieso niet gemaakt om een ruimtevullend geluid te produceren, maar to be honest heb ik wel eens beter gehoord. Als luisteraar blijf ik bij de Reno gevoelsmatig afstand houden van de zanger/DJ/producent.

Batterij

Deze Oppo smartphone biedt 3765mAh batterijcapaciteit. Dat is zeker niet slecht, maar ook niet het allerbeste wat je kunt vinden op dit moment. De meeste telefoons proberen nu wel richting de 4000mAh te gaan, of er overheen. Ik moet zeggen dat de Reno mijn werkprestaties uitstekend aankon tijdens de test; soms heb ik hem een nachtje niet opgeladen, omdat de teller nog op 35% stond. Het opladen ging lekker snel.

Echt diehard gamen heb ik er niet mee gedaan. Dat vreet natuurlijk wel behoorlijke batterij. Je kunt hiervoor de Lower Power Consumption Mode aanzetten binnen de Game Space. Of dat echt effectief is, durf ik zonder goede meetapparatuur niet te zeggen. Als het net zo met de add blockers werkt, dan heb ik niet per se goede hoop.

Prijs

De Reno wordt scherp in de markt gezet met een prijs van 499 euro. De concurrentie kan niet hetzelfde bieden als we kijken naar kracht- en opslagprestaties voor onder de 500 euro. Je krijgt 6GB RAM en 256GB opslagruimte.

Conclusie

Ben je op zoek naar een esthetisch mooi toestel, dan zal de Oppo Reno bij jou in de smaak kunnen vallen. Zijn camerakwaliteit is goed, hij biedt lekker veel ruimte voor opslag en hij werkt lekker snel. Bij normaal gebruik kom je de dag goed door zonder opnieuw te moeten laden. Wie van mooi design en fotograferen houdt, heeft aan de Reno een goede koop! Het is moeilijk minpunten vinden bij deze telefoon.

Design
9.2
Gebruiksgemak
8.2
Camera
8.8
Geluidskwaliteit
6.7
Batterij
8.2
Prijs
8.2
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.