vrouw met camera tussen zonnebloemen

Fotografielessen van National Geographic-fotograaf Kiliii Yüyan

Normaal draagt hij kilo’s aan camera’s bij zich, maar ditmaal probeerde hij het met alleen een smartphone van Oppo. Fotograaf Kiliii Yuyan deed dit bij wijze van experiment en wat hem onder andere opviel was dat het makkelijker was om macrofoto’s te maken, omdat je minder ruimte nodig hebt met een smartphone.

Fotograaf Kiliii Yüyan maakt vaak foto’s van de wildernis, verre volksstammen en vooral van plekken waar het ijs- en ijskoud is. Dat liet hij ook zien tijdens een online workshop, waarin hij meer vertelde over hoe hij te werk ging in IJsland met de Oppo Find X5 Pro. Hij maakte onder andere duidelijke foto’s van de aurora borealis (wat wij ook al eerder voor elkaar kregen met een smartphone) boven een vliegtuigwrak. “Volgens mij heeft nog nooit iemand een goede smartphonefoto gezien van het noorderlicht.” 

Hij kreeg het voor elkaar door de handmatige modus te selecteren, een lange sluitertijd te gebruiken en -eerlijk is eerlijk- een tripod te gebruiken om het beeld goed stil te kunnen maken. Dat moet ook wel, want een lange sluitertijd betekent dat je het toestel erg lang heel stil moet houden, omdat er anders beweging in je foto zit. Op zijn foto was er bijna geen ander licht, waardoor het zo’n goede foto is geworden. Wel gebruikte hij zijn hoofdlamp en nog wat kleine lampjes in het vliegtuig, om het vliegtuigwrak dat onderin de foto ligt, te benadrukken.

Kiliii Yüyan

Soms had hij wel moeite met de zon die voor flares zorgde in de lens, maar met een beetje geduld – en waarschijnlijk zorgen dat de lens extreem schoon was -, plus wederom een lange sluitertijd, lukte het hem om mooie foto’s te maken van de zee en het strand. Soms moest hij rennen voor golven en kon hij die lange sluitertijd juist niet gebruiken. Toch gelooft hij dat hij juist naar buiten moet gaan als het een beetje erbarmelijk is: dan is de natuur op zijn mooist. Ook al ben je moe of heb je geen zin om de kou in te gaan: “Doe het toch”, zegt hij. Het zijn de foto’s die hij bijvoorbeeld in de hagel maakte, die hem het meest zijn bijgebleven.

Een probleem dat vaak ontstaat is dat de batterij in de kou volledig leeg loopt. Het viel hem mee hoe dat verliep bij de Oppo Find X5 Pro. Vaak stoppen camera’s, smartphones en andere gadgets er snel mee als het goed koud is. Je merkt dat zelfs in een Nederlandse winter al met de batterij van een Tesla. Moet je nagaan als je een kleinere smartphonebatterij hebt in temperaturen van ver, ver onder nul. Ook zegt hij dat hij verbaast was over de resultaten van foto’s in HDR met de smartphone: soms kon hij hem met een sluitertijd van 4 tot 8 seconden gewoon in zijn hand houden en nog een goede foto maken. 

Speel met de modi

Een van zijn belangrijkste adviezen is om de modi te gebruiken. Nachtmodus gedurende de dag? Gewoon doen, zegt Kiliii. Je hoeft de modus niet altijd in de context te gebruiken van bijvoorbeeld de naam van de modus. Je zou er juist mee moeten spelen: “Een stoel is bedoeld om op te zitten en dat moeten we denken. Als je creatief bent weet je dat je een stoel ook kunt gebruiken om een deur te blokkeren of als brandhaard. Zo is het ook met de modi op een smartphone: speel er net zo lang mee tot je een foto maakt die je mooi vindt.” Kortom, een beetje buiten de lijntjes kleuren mag best. Veel fotoplezier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.