review

OPPO Find X5 Pro review – de nerd zonder goede looks

review
Pluspunten
Minder positief
8.7

Is het weer tijd voor een nieuwe Android telefoon? En ben je op zoek naar monsterlijke prestaties? Lees dan deze OPPO Find X5 Pro review om te zien of deze smartphone de goede match is voor jou. Zoals de titel van dit artikel al verklapt is tester Anke niet de allergrootste fan van het design…

Design

Laat ik maar meteen beginnen bij het punt wat me het meest tegenstaat bij deze OPPO Find X5 Pro: het design. Ik weet het: de X5 lijkt in wezen veel op zijn voorganger, de X3. Maar… ik moest toen ook al erg wennen aan hoe de camera’s in de behuizing waren verwerkt. Er zat opeens een heuvel in het design. Vernieuwend, absoluut. En heel fijn: geen camera’s die fragiel op de behuizing zitten ‘geplakt’. Op die camera’s na, is de telefoon ook heel slank gebleven. De vorm is heel prettig om in de hand te houden, dankzij de afgeronde hoeken en zijkanten. Dus wat zeur ik nu eigenlijk?

Ik weet het ook niet… het is heel lastig te omschrijven. Wellicht heeft het te maken met de camera’s die nu toch een andere plek hebben gekregen. Of dat de verhoudingen nu anders zijn in vergelijking met de X3. Het cameravlak lijkt in ieder geval optisch langer en groter geworden. In combinatie met de glanzende, keramieken achterkant komt het een beetje goedkoop over. Dat zal wellicht ook komen door de witte variant die ik voor deze test toegestuurd heb gekregen, maar ja… ik kan er maar niet aan wennen.

Besturingssysteem

Deze OPPO telefoon draait op het 12 besturingssysteem en de telefoon beschikt over de nieuwste Snapdragon 8 Gen 1 processor onder de motorkap. Dat zegt de gemiddelde consument natuurlijk geen reet, dus wat heb je er in feite nou aan? Reken vooral op een ultrasnelle telefoon, die misschien soms sneller reageert, dan jij na kunt denken. Je camera openen, het beeldscherm unlocken, al dat soort toepassingen; daar is deze telefoon supersnel in.

Goed om te weten dat OPPO altijd een ‘eigen sausje’ over Android heen gooit, zodat het beter past bij OPPO’s look & feel en gebruikersgemak. Ten minste, dat vindt OPPO zelf (net als alle andere Android smartphonefabrikanten dat doen).

Camera’s

Op deze telefoon kun je de volgende camera’s verwachten:

  • 50 megapixels hoofdcamera
  • 50 megapixels ultragroothoeklens
  • 13 megapixels telelens
  • 32 megapixels camera aan de voorzijde

De microscoopfunctie ontbreekt, terwijl we daar in de X3 review nog zo enthousiast over waren. Geen onmisbare functie, maar het maakte de telefoon wel net even anders dan al die andere Android smartphones die er al zijn. Andere zaken komen juist wel weer terug, zoals bijvoorbeeld de optische beeldstabilisatie. Erg handig voor het ‘zuiver’ krijgen van beelden, dus dat het niet bewogen lijkt.

Cameraliefhebbers zullen misschien aanslaan op de samenwerking van OPPO met Hasselblad. Daarin vind je optisch gezien wel wat elementen in de camera app en qua kleurverwerking heeft Hasselblad ook meegedacht. Waar deze OPPO telefoon zich echt in onderscheidt ten opzichte van de concurrenten is het kunnen fotograferen in het donker. Iets waar veel telefoons het moeilijk mee hebben. Ook in eerdere varianten liet OPPO al zien hier een ster in te zijn, maar ze bouwen deze kwaliteit steeds verder uit. Iets wat natuurlijk heel erg handig is, in het vaak zo donkere/grauwe Nederland.

Geluidskwaliteit

Dit vind ik nou leuk om te schrijven: de geluidskwaliteit is beter geworden ten opzichte van de X3. Het geluid is wat warmer en de hoge tonen klinken helderder dan voorheen. Het is nog niet helemaal perfect, maar daarvoor kun je wellicht ook beter een (draagbare) speaker kopen als je waarde aan een sublieme geluidskwaliteit hecht. Deze OPPO Find X5 Pro review zou de sound toch wel met een dikke 8 willen beoordelen.

Batterij

Ook qua batterij is de Find X5 Pro er op vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorganger. In plaats van 4500mAh ben je nu verzekerd van 5000mAh per volledige oplaadbeurt. Inmiddels weten jullie wel dat ik groot fan ben van de oplaadtechnieken van OPPO, SuperVOOC genaamd. Je kunt jouw telefoon daarmee in 12 minuten tot 50 procent opladen. Mijn ochtendritueel duurt langer dan dat!

Prijs

Oei… ook OPPO gaat mee in de trend van steeds duurdere telefoons. Deze Find X5 Pro kost namelijk… 1299 euro. Een hele smak geld als je het mij vraagt, maar nuance blijft op zijn plaats: kijk eens naar de concurrentie die het ook niet voor een andere prijs aanbiedt…

Conclusie van deze Find X5 Pro review

Harder, better, faster, stronger. Absoluut, deze telefoon mag zich tot een van de beste Android smartphones van het moment rekenen. Van het design ben ik persoonlijk geen groot fan, wat maakt dat deze Find X5 Pro met hetzelfde cijfer beoordeeld wordt als zijn voorganger. Het oog wil namelijk ook wat, zeker voor zo’n prijs…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.