Oliebollen in de airfryer

Oliebollen uit de Airfryer: zijn ze te eten?

Oliebollen eten op Oudjaarsdag, een oer-Hollandse traditie! Menigeen staat op Oudjaarsdag uren in de keuken en bakt de ene na de andere oliebol. Met krenten of zonder krenten drijven ze in het vet, even uit laten lekken en opeten met poedersuiker. Heerlijk, maar ook… niet zo gezond. Oliebollen uit de Airfryer zijn een mogelijk alternatief. Maar zijn ze ook te eten?

Kun je oliebollen maken in een Airfryer?

Een goede oliebol moet aan behoorlijk wat criteria voldoen. Er was zelfs jarenlang een heuse oliebollentest waarin de beste en lekkerste oliebol werd verkozen. We eten ze met krenten en zonder krenten en stiekem zelfs nog wel vaker dan alleen op Oudjaarsdag, want ook op de kermis kom je geregeld een oliebollenkraam tegen.

Maar oliebollen worden natuurlijk wel in olie gebakken en door al dat vet kan een oliebol behoorlijk zwaar vallen. Het alternatief? Oliebollen uit de Airfryer! Zijn het dan nog echte oliebollen? Je gebruikt er een Airfryer voor, je bakt ze niet in olie, zijn het dan nog wel échte oliebollen? Wij gingen het testen!

Hoe maak je oliebollen in een Airfryer?

Voor lekkere oliebollen uit de airfryer heb je om te beginnen een goed recept nodig. Je gebruikt veel minder olie en kunt kiezen of je een recept pakt mét krenten of zonder krenten. Op de website eieiei.nl staat een lekker recept net als op de website van Philips. Je kunt zelf een oliebollenmix maken of een kant-en-klare mix kopen. Wat is dan het grote verschil met ‘échte’ oliebollen? Dat is een poedersuiker-bloem mengsel waar je de bollen inrolt voordat je ze in de Airfryer legt. Zo plakken de bollen namelijk niet aan de bodem. Heb je dan helemaal geen olie nodig? Weinig, alleen een beetje oliespray sprayen over de bollen om ze die mooie goudbruine kleur te geven.

En dan zomaar in de Airfryer leggen?

Ja, dat is alles wat je moet doen. Je pakt een bolletje oliebollendeeg, rolt de bol door een poedersuiker-bloem mengsel, sprayt ze in met wat oliespray en bakt de oliebollen af op 200 graden. Je draait ze af en toe even om en sprayt ook de andere kant zodat je kunt genieten van heerlijke goudbruine ‘luchtige’ bollen met weinig olie. Maak het af met wat poedersuiker en geniet van deze oliebollen uit de Airfryer die zo een stuk gezonder zijn en toch erg lekker!

Smaken ze goed?

Dat wel, ze smaken wel wat anders dan die typische oliebollensmaak die we gewend zijn. Ze zijn minder vettig en wat vaster dan oliebollen gebakken in olie. De buitenkant is wat anders, maar de binnenkant smaakt als een oer-Hollandse oliebol!

Wat is het verschil tussen oliebollen uit de frituurpan en oliebollen uit de Airfryer?

Het grote verschil zit ‘m in de buitenkant. De buitenkant van de oliebol is een stuk minder vet en heeft een wat hardere korst. Maak je ze met krenten, dan lijkt het qua uiterlijk net iets meer op een krentenbol dan op een oliebol. Maar als je eenmaal een hap neemt, dan herken je de typische oliebolsmaak maar dan wat minder vettig.

Op zoek naar andere Airfryer recepten? Er staan er genoeg op onze site!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.