nintendo directeur ode

Ode aan een Nintendo directeur

Op zaterdag 11 juli stierf Nintendo directeur Iwata op 55-jarige leeftijd aan kanker. Veel te jong. Iwata ontwikkelde zelf verschillende Nintendo spelletjes en heeft als directeur de GameCube en Nintendo Wii op de markt gezet. De spelcomputers van het Japanse merk spelen ruim dertig jaar een belangrijke rol in de wereldwijde huiskamer. TechGirl wil hier graag, in mini-bloemlezing stijl, bij stilstaan.

TechGirl Purdey
Daar staat hij dan in de gang in een blauw plastic Albert Heijn tasje. Na jaren heb ik hem weer bij mijn ouders opgehaald. Mijn eerste Nintendo console, de 8-bit oftewel de NES. Compleet met kabels, controllers, Super Mario Bros, Duckhunt en nog wat andere games. Onderin ligt een blauw koffertje met een Gameboy en accessoires. Een klein schermpje bijvoorbeeld wat ik op mijn Gameboy kan klikken dat fungeert als vergrootglas. Hoe bedenk je het!

Heel wat jeugdsentiment staat er nu in de gang. Uren speelplezier heb ik met de NES beleefd en niet alleen ik. Ik herinner me mijn ouders die tot middernacht opbleven om elkaar te verslaan met Dokter Mario en Tetris. De Nintendo consoles deden het goed in ons huishouden. De 8-bit werd al snel opgevolgd door de 16-bit, de 32-bit, de 64-bit tot de Wii-U die nu in mijn woonkamer staat. Om de één of andere reden heb ik alleen de GameCube overgeslagen.

De leukste herinneringen aan Nintendo? Bellen met de Nintendo-lijn voor hints en tricks en dat ik als klein meisje met een Super Nintendo Super Scope en Receiver voor de tv sta. Even voor de beeldvorming: de Super Nintendo Scope en Receiver is ongeveer 1 meter 20 lang en ligt als een soort Bazooka op je schouder. Heb ik als klein meisje toch nog wat spierballen gekweekt tijdens het gamen.

TechGirl Anke H.
Het zal rond 1998 geweest zijn, dat een vriendinnetje een Nintendo thuis had staan. Ik ging altijd graag met haar om, misschien zelfs wel, omdat ik lekker kon gamen bij haar. Ik bakte er trouwens helemaal niets van; bij elke ‘jump’ veerde ik zelf ook een meter de lucht in.

MobileMobile

Voor mijn verjaardag vroeg ik eens een Nintendo aan mijn ouders. Maar ik had het kunnen weten; mijn moeder snapte er geen hol van en kocht een budget Tetris-spelkastje voor me. Na een heleboel verdriet, heb ik me daar trouwens ook erg goed mee vermaakt hoor.

TechGirl Sam:
Mijn eerste gameconsole was de NES met Duckhunt en Super Mario. Daarmee begon mijn liefde voor gamen en techniek, want ik moest maar eens leren zelf de console aan te sluiten op de tv. Toen de Gameboy uitkwam, mocht ik die niet hebben, dus was ik blij met mijn jeugdvriendinnetje die deze wel had. Ik ben later over gegaan op pc gamen en heb de GameCube overgeslagen.

Het was voor mij een aangename verrassing toen de Nintendo Wii aangekondigd werd. Er moest iets gedaan worden aan die generatie luie, gamende kinderen en jongeren die niet in beweging te krijgen waren. Geweldig! De Nintendo Wii werd snel in huis gehaald samen met het Wii balance board. Bowlen met vrienden werd niet meer in het Bowlingcentrum gedaan, maar thuis, terwijl de hapjes en drankjes op tafel meters van de tv af stonden.

Hoewel ik de Nintendo Wii erg leuk vind, heb ik de Nintendo Wii U niet in huis gehaald. Het is op zich een leuke console, maar het gamepad is te groot en onhandig in gebruik. Ik ben Satoru Iwata erg dankbaar dat hij de gamers, waaronder mij, van de bank heeft weten te krijgen door met flink wat lef en doorzettingsvermogen de Nintendo Wii te ontwikkelen.

Ten slotte, TechGirl Sanne in het kort…
Pokémon is love, Pokémon is life.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.