NU-RADIO-WORLD-TOUR-by-Oseanworld-part-of-_UFO-Unidentified-Fluid-Other_-2022.Photography-by-Gert-Jan-van-Rooij

Is NXT Museum, met alleen maar digitale kunst, een bezoekje waard?

NXT Museum Amsterdam is het eerste museum dat volledig geweid is aan digitale kunst. Momenteel kun je er de tentoonstelling UFO – Unidentified Fluid Other bezoeken. Is dit – op alle fronten – nieuwe museum een aanrader?

Alle kunst in NXT is gemaakt van digitale middelen, zoals NFT’s, video of animatie. “Omdat kunst de tijdsgeest weerspiegelt, geloven wij dat de meest innovatieve kunst ons de mogelijkheid geeft om op de impact van technologische ontwikkelingen te reflecteren. Een moment van bezinning in een realiteit die alsmaar sneller doorontwikkelt,” zeggen de oprichters.

Het museum wisselt regelmatig van tentoonstelling en ik bezocht UFO – Unidentified Fluid Other, waarin wordt onderzocht wie we in virtuele werelden kunnen zijn. Je vindt er onder andere NTF fashion The Fabricant. Je kunt kledingstukken, maskers, gezichtsfilters en hoofdtooien passen in digitaal warenhuis Wholeland, precies op tijd voor de volgende metaverse Fashion week.

The Waters in Between by Audrey Large and WHOLE-LAND by The Fabricant part of UFO – Unidentified Fluid Other (2022). Photography by Gert Jan van Rooij

NXT Amsterdam heeft voor ieder wat wils, vooral de grote zalen zijn tof

Zonder de tentoonstelling al volledig weg te geven: Het is geen groot museum, maar het zit slim in elkaar. Iedereen loopt dezelfde route door donkere gangen en ruimtes, en iedere ruimte heeft zijn eigen werk. Je staat net zo lang stil als je wil, en je ziet dat het museum voor iedereen wel wat te bieden heeft. Zo stond ik zelf in de eerste zaal bij ENTER, van Ksawery Kirklewski, wat langer stil. Hier filmt een camera de bezoekers en projecteert de kunstenaar dit beeld duizenden kleine led-lampjes. Hier stond ik wat langer stil omdat ik dit een mooi beginstuk vond om even te wennen aan de atmosfeer en donkere ruimtes.

Verder vond ik zelf de laatste paar ruimtes, die wat groter waren en echt voor immersive ervaringen zorgden, dan ook weer de moeite waard om te blijven staan. Er tussenin waren ook ruimtes die mij wat minder boeiden, maar hier zag je dan anderen dan weer bleven ‘plakken’.

NU RADIO WORLD TOUR, by Oseanworld, part of UFO – Unidentified Fluid Other (2022).Photography by Gert Jan van Rooij.

En is het de moeite waard?

Als je van nieuwe media houdt én van kunst die een wat dieper verhaal probeert te vertellen is het zeker een aanrader. Zelf bezocht ik de tentoonstelling met collega’s die in de creatieve marketing werken, maar zelfs voor ons waren sommige van de werken een beetje te raarrrrr. Maar zoals ik zei, er is voor ieder wat wils en hoewel het niet allemaal even toegankelijk is denk ik dat iedereen er wel iets leuks uit zou halen. Ik zou niet aanraden om met je ouders te gaan, door het volledige digitale aspect is wel echt een millenial of zelfs Gen Z tentoonstelling. Ook voor kleine kinderen is de tentoonstelling niet helemaal geschikt: er is geen minimumleeftijd, maar de harde geluiden, flitsende lichten en naaktheid zijn misschien wat heftig.

Tickets zijn hier te koop vanaf €20,50. Je boekt een tijdsslot, zodat er niet te veel mensen tegelijkertijd bij de tentoonstelling zijn.

ENTER, by Ksawery Kirklewski, part of UFO – Unidentified Fluid Other (2022).Photography by Gert Jan van Rooij

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.