chipolo

Nooit meer je sleutels kwijt met de Chipolo

Mijn hart klopt als een bezetene en de zweetdruppels staan op mijn voorhoofd. Al graaiend door mijn tas denk ik: ‘oh nee, nee, nee waar zijn mijn sleutels?!’ Mijn oversized en overvolle tas helpt nou ook niet bepaald bij mijn zoektocht. Angstig schud ik het bakbeest heen en weer. Geen rammelende sleutels… helemaal niks. Waar heb ik ze gelaten? Had ik nou maar een manier om ze snel terug te vinden!

De oplossing?

Gelukkig bleken mijn sleutels in de zojuist omschreven situatie gewoon in mijn jaszak te zitten. Wat een geruststelling was dat! Maar stel je voor dat ik ze ‘echt’ kwijt was. De kans dat iets uit je zak glipt of uit je tas valt is toch best groot te noemen? Uiteraard bestaat er een ‘tech’ oplossing voor het voorgaande probleem. Wat dan precies? Nou, een Bluetooth tracker, zoals de onwijs leuk uitziende Chipolo bijvoorbeeld.

Wat is het?

De Chipolo is een kleine ronde ‘tracker’ die je aan je sleutelbos kan hangen. Het gekleurde ronde schijfje staat via een mobiele app in verbinding met je geliefde smartphone. Via de app kun je de tracker laten ‘ringen’ zodat je het gekoppelde item makkelijk terug kunt vinden. Is het item te ver weg om de Chipolo te horen? Dan kun je de laatst bekende locatie van de tracker via de app op een kaart bekijken. Op deze wijze kun je gemakkelijk naar je vermiste item toe lopen (tot 60 meter).
Heb je je Chipolo bij de hand, maar kun je juist je telefoon niet vinden? Geen probleem! Andersom werkt het namelijk ook. Door te schudden met de Bluetooth tracker speelt je gekoppelde mobiel een melodietje af, ook in silent mode. Daarnaast bestaat er ook het Chipolo netwerk waarop je via je browser kan inloggen. Ook hier kun je je Chipolo en mobiel via een kaart terugvinden. Je kunt je item overigens ook als vermist markeren. Indien deze dan in de buurt komt van een andere Chipolo netwerkgebruiker, dan krijgt de gebruiker een melding dat het item dichtbij is. Op deze wijze kan de ‘Chipolo-community’ ook elkaar helpen.

Werkt het echt?

Voor deze review ontving ik een paarse Chipolo (te verkrijgen in negen kleuren). De ronde tracker wordt geleverd in een klein doosje met een ringetje en extra batterij. Als het goed is gaat de batterij zo’n zes maanden mee en ontvang je een melding zodra deze leeg is. Maar zover is het gelukkig nog niet. Ik start direct met het downloaden van de bijbehorende app. De app is overigens te downloaden voor iOS, Android en Windows phone en is makkelijk in gebruik. Binnen een paar tellen heb ik mijn paarse Chipolo gekoppeld, een naam gegeven en aan mijn sleutels gehangen. ‘Finding Nemo’ (zo heet mijn Chipolo) is in business!

Als een klein kind druk ik op het ‘belletje’ in de app om mijn Chipolo over te laten gaan. Voordat ik dit kan doen ben ik uiteraard wel verplicht om mijn Bluetooth in te schakelen. Het blijft nu eenmaal een Bluetooth tracker. Maar het werkt! Het paarse schijfje aan mijn sleutelbos gaat vrolijk over. Op de kaart is ‘Finding Nemo’ ook zichtbaar. Oké, het huisnummer klopt niet helemaal, maar het is accuraat zat om mijn gekoppelde item terug te vinden. Eenmaal dichtbij kan ik de Chipolo toch geluid laten maken.

Tijd om mijn Chipolo te schudden en om mijn telefoon over te laten gaan. Als een bezetene schud ik ‘Finding Nemo’ met sleutels en al heen en weer. Niks… stilte. Teleurgesteld gooi ik mijn sleutels in mijn tas. Laat die beweging nu blijkbaar wel aanleiding zijn om mobiel over te laten gaan. Geïrriteerd pak ik de Chipolo weer op en begin weer te schudden. Wederom niks… Oké deze functie werkt niet helemaal naar behoren. Laat ik maar eens kijken of ik mijn mobiel via het Chipolo netwerk wel op commando geluid kan laten maken.

Via de website log ik in op het bijbehorende netwerk. Zowel mijn Galaxy S6 als mijn Chipolo zijn ook hier zichtbaar op een kaart. Ik klik direct op mijn mobiel om deze over te laten gaan. En warempel: het werkt! Ook een berichtje naar mijn mobiel komt direct aan. Zo’n tien minuten later werkt hetzelfde trucje echter niet meer. Ik begin me langzaam aan af te vragen of het toch niet aan mijn telefoon ligt.

To buy or not to buy?

Tot zo’n 9 Chipolo’s zijn te koppelen aan je mobieltje. Want ja, de vrolijk gekleurde schijfjes kun je natuurlijk ook aan wat anders hangen dan aan je sleutelbos. Denk bijvoorbeeld aan je rugzak of handtas, fiets, kinderen of partner (ja die kun je ook kwijtraken). Een ‘solo pack’ is nu verkrijgbaar voor zo’n 25 euro. Een betaalbare en leuk uitziende oplossing voor de vergeetachtige mensen onder ons. Hopelijk hebben anderen echter meer geluk met het schudden van hun Chipolo’s.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek hier de officiële website van Chipolo.

Voordelen
Lekker kleurtje!
Goed voor de korte afstand zoektocht.
Betaalbaar.
Nadelen
Schudden tot je een ons weegt.
Aanduiding op kaart niet helemaal accuraat.
6.7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.